Vragen

Veel gestelde vragen

Kunnen de uitstapstroken (tussen parkeervak en groenstrook) breder gemaakt worden dan 60 cm?

60 cm is precies de breedte die een lopend persoon (die goed ter been is) inneemt. Een uitstapstrook is niet bedoeld als volwaardig trottoir en wordt o.a. toegepast op plekken waar de ruimte beperkt is en er toch behoefte aan groen is (zoals hier het geval is). We maken geen bredere uitstapstroken van bijvoorbeeld 90 cm (trottoirband + 2 tegels +opsluitband), omdat dit nog steeds te smal is voor mensen die slecht ter been of invalide zijn. Deze groepen hebben een minimum trottoirbreedte nodig van 1,2 m. Bij afmetingen tussen de 1,2 m en 0,6 m loopt men het risico dat rolstoelen of rollators in het groenvak of naast de trottoirband vallen of vast komen te zitten, wat leidt tot risico op letsel. Bij een uitstapstrook van 60 cm worden deze groepen niet verleid om er toch gebruik van te maken, omdat dat duidelijk niet gaat.

In een woonstraat/30 km-zone is het ook de bedoeling dat mensen die iets meer ruimte nodig hebben om uit te stappen gewoon gebruik kunnen maken van de rijweg. De snelheid van het autoverkeer wordt na uitvoering van het plan dusdanig laag, dat auto's hiermee rekening kunnen houden en als dat nodig is even kunnen wachten met passeren.

Daarnaast is het ook onwenselijk om trottoirs van 1,2 m naast de parkeerstrook te maken ten koste van de groenstrook, omdat de groenstrook op veel plekken dan te smal wordt vanuit beheerstechnisch oogpunt.

Voorstel: Om toch tegemoet te komen aan de wens om bredere uitstapmogelijkheden zouden we om de zoveel meter groenvakken minder lang kunnen maken of een groenvak weg kunnen laten, zodat er een aantal parkeerplaatsen aan een volwaardig trottoir komen te liggen.

Kan het trottoir breder worden ten koste van de groenstroken?

Een standaardtrottoir is tussen de 2,1 m en 1,5 m breed. Omdat er in het relatief smalle profiel veel functies moeten worden gecombineerd (snel en langzaam verkeer, parkeren, voldoende (groei)ruimte voor bomen, klimaatadaptieve maatregelen, voetpad) was het zaak om alle ruimte per functie te optimaliseren. De maat van het trottoir is teruggebracht naar deze standaardmaat om voldoende ruimte te bieden aan de andere functies. Hier is in het ontwerp bewust voor gekozen.

Heeft het plan invloed op de geluidsoverlast?

Er is een geluidsscan gedaan, waaruit blijkt dat er geen invloed is op de mate van geluidsoverlast.

Wordt de Reeweg Oost onveiliger?

De feitelijke situatie op de Reeweg blijft gelijk aan de situatie op dit moment. De Reeweg is een aantal jaar geleden (ongeveer 7 jaar) opgeknapt en voorzien van aparte rijstroken en aanliggende fietsstroken. De Reeweg is een ontsluitingsweg en de inrichting past daar bij.

Wordt de luchtvervuiling groter?

Gezien de concentraties ter plekke zijn er geen overschrijdingen te verwachten van de luchtkwaliteitsnormen (nu niet en in de toekomst niet!). Echter is dit niet volledig onderzocht.

Wordt in - en uitrijden naar de Reeweg Oost bij de Celebesstraat en Riouwstraat gevaarlijk of zelfs onmogelijk?

Het is niet onmogelijk om de Riouwstraat en de Celebesstraat uit te rijden. De uitritten zijn dan niet geblokkeerd. Uitrijden blijft in de toekomst mogelijk. Toen de Bankastraat bij de oranjelaan was afgesloten is geteld bij het verkeerslicht of er opstoppingen ontstaan. Dat was niet het geval, maar het aantal auto's dat per keer voor het verkeerslicht staat was wel meer dan zonder afsluiting. De auto's wachten niet voor de woningen.

Wordt de Reeweg Oost nog gevaarlijker voor kinderen op de fiets, die naar school gaan?

De Reeweg Oost maakt onderdeel uit van de hoofdfietsroutes in Dordrecht, maar de Bankastraat is ook onderdeel van deze hoofdfietsstructuur. Op de Reeweg Oost zijn aanliggende fietspaden aangelegd. Hier kunnen fietsers veilig gebruik van maken.

Wordt de aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de winkels aangetast?

Automobilisten worden op het Halmaheiraplein niet meer verleid om de Bankastraat in te rijden en zullen dus eerder geneigd zijn de Reeweg Oost te nemen. Dit kan iets meer potentiële klanten voor de winkeliers aan de Reeweg opleveren.

Wordt parkeren langs de Reeweg Oost gevaarlijk of onmogelijk?

Door een mogelijk iets hogere intensiteit kan het wat lastiger worden om in- en uit te parkeren, maar dat is zeker niet onmogelijk. De parkeervakken zijn in de lengterichting aangelegd, zodat er altijd voldoende zicht is op het overig verkeer op de Reeweg Oost (ook fietsers). Zodoende kan er ook in de toekomst veilig geparkeerd of weggereden worden.

Wordt al het verkeer naar de Reeweg Oost geleid door het instellen van éénrichtingverkeer op de Bankastraat?

Nee, van eenrichtingverkeer is in de nieuwe plannen geen sprake meer.

Waarom geen paaltjes in de weg?

Er staan paaltjes ter hoogte van de Denpasarstraat. Bewoners klagen dat er regelmatig ongelukken mee gebeuren. Onoplettende fietsers rijden er tegenaan. Ze staan nu ook op de fietssuggestiestroken en dat maakt de doorgang te klein.

In het plan zijn beter zichtbare versmallingen ontworpen, die meer ruimte laten voor fietsers.

Waarom dan geen rood-witte paaltjes, die beter zichtbaar zijn?

De gemeente kiest voor zwart-witte paaltjes vanwege het straatbeeld.

Waarom geen drempels, schildpadden of plateaus?

Deze veroorzaken trillingen. In het verleden hebben er plateaus in de Bankastraat gelegen, die tot trillingen en scheuren in de muren leidden. Er zijn daarom geen verhogingen in de weg opgenomen in het plan.

Komen de zebrapaden terug?

In de pdf hieronder wordt aangegeven dat in principe zebrapaden niet thuishoren in een 30 km-gebied. Op verzoek van bewoners is echter besloten dat zebrapaden gehandhaafd blijven bij de kruising met de Adelaarstraat en de Ceramstraat en ook bij De Linde. In de nieuwe ontwerptekening zijn deze weer ingetekend.

Komen er overal gelijkwaardige kruisingen?

De zijstraten Denpasarstraat, Medanstraat en Jakartastraat zijn en blijven ongelijkwaardige kruisingen. De Bankastraat is een 30 km weg en de zijstraten behoren bij een erf (15 km/u).

De zijstraten in deel 3 zijn en blijven wel gelijkwaardige kruisingen, maar door de asverspringingen en markering wordt het verlenen van voorrang bevorderd.


Vragen naar aanleiding van de informatiebijeenkomst van mei 2018

twee kolommenstuk reacties bewoners_ES_CON.docx