Unitat 4

Contexturar-te

  1. Introducció

Clica sobre les flexes laterals per passar d'imatge i averiguar la resposta.

2. Què és la textura?

És l’aparença externa i superficial dels objectes que ens envolten. Quan observem el món natural o artificial podem descobrir diverses textures (l'escorça d'un arbre, les pedres, una paret, els teixits de la roba, els estampats dels papers, la nostra pell o el nostre cabell, etc.). La textura, juntament amb la forma i el color, ens permet diferenciar-los els uns dels altres.


A la façana del Palau de Congressos de Peníscola, han fet servir diversos materials que creen efectes visuals i tàctils diferents.

Està format per tres cubs i cadascú té una aparença diferent en les seves façanes. El formigó blanc de l’edifici de l’esquerra té un aspecte llis i polit, que contrasta amb el ret modular de peces ceràmiques del segon mòdul, i amb la rugositat que aparenta tenir l’edifici de la dreta amb la façana revestida de llistons de fusta.

Què busca l'arquitecte amb les diverses textures de cadascun dels cubs que conformen l'edifici?

Encàrrec

Podem classificar les textures de diverses maneres, segons la raó o principi que tinguem en compte per agrupar-les:

  • Si tenim en compte el seu origen.

  • Si tenim en compte el sentit amb el qual les percebem.

  • I per últim, segons el tipus de forma que constitueix la superfície.

Recursos per l'encàrrec:

classificació-textures

Activitat 12 (Classroom): Classificació de textures d'acord amb tres principis d'agrupació. (3r trimestre)

Aquesta tasca consisteix en classificar una sèrie de textures segons els tres principis descrits a dalt. Per executar correctament la tasca heu de seguir els següents passos:

1. Entrar al qüestionari de l'activitat 12: Classificació de textures (classroom).

2. En cadascuna de les imatges, has de triar les tres opcions que creguis correctes de les sis que hi ha (una per cada principi de classificació).

3. Una vegada contestades les 10 preguntes, clica sobre el botó "Envia" que hi ha al final del qüestionari.

4. S'obrirà una nova finestra on podeu veure el resultat de la tasca.

3. Les textures al món de l'art

Les textures enriqueixen les creacions artístiques i aporten diferents connotacions a una obra, ja sigui bidimensional, com un dibuix, una pintura o un gravat, o un element tridimensional com una escultura, un relleu, una obra arquitectònica o qualsevol objecte dissenyat per l’home.

Creu i terra, Antoni Tàpies, 1975.
Mosaic ceràmic àrab, Alhambra de Granada, s. XIII.
El petó, Gustav Klimt, 1908.
El petó de Judes, Josep M. Subirachs, 1987 i 2009 .

3.1 La textura en la representació del cos humà

Què li passen a aquestes persones? Almenys una d'aquestes escultures es sembla a com és un cos humà real, però les altres tres... no sé en què estarien pensant qui les va fer?

Aquesta és la reflexió que normalment fa a classe l'alumnat després de contemplar aquestes imatges que estàs veient.

a

b

c

d

Encàrrec

Resulta que se'ns ha traspaperat les fitxes corresponents a les quatre escultures que hi ha a dalt. Abans de buscar a Internet, ets capaç de relacionar cadascuna de les descripcions amb l'obra corresponent?

Activitat 13 (Classroom): Troba la fitxa que correspon a cada imatge

Cadascuna de quatre fitxes que hi ha a continuació, correspon a una de les imatges que hi ha a dalt. Llegeix amb atenció el seu contingut i segueix aquests passos per dur a terme l'activitat:

1. Entrar al qüestionari Activitat 13 (classroom): Identificació d'escultures amb la seva fitxa tècnica, i omplir-lo triant l'opció que creieu correcta.

2. Clicar al botó "Envia" (al final del qüestionari) per entregar la tasca.

3. S'obrirà una finestra nova, clica sobre "Mostra la puntuació" per veure el resultat.

Fitxa 1


L'autor d'aquesta obra intenta plasmar l'ideal de bellesa masculina. Les parts del cos estan perfectament proporcionades, destaca el nivell de detall i acabat dels músculs, les venes, les ungles, etc. El seu grau de realisme és tan alt, que només li falta parlar.


Obra: David Autor: Miquel Àngel Data: 1504 Moviment artístic: Renaixement

Fitxa 2


En aquesta obra, l'escultor representa el cos ondulant compost amb gran mestratge de textures bastes, que semblen inacabades. Per l'acabat que té la superfície d'aquest cos, hi ha una intencionalitat clara per narrar l'evolució de la vida i representar els canvis que aquesta produeix al cos.


Obra: La vella cortesana Autor: August Rodin Data: 1887 Moviment artístic: Impressionisme; Simbolisme

Fitxa 3


Aquesta escultura tallada en una sola peça de pedra, ofereix una interpretació amb formes molt senzilles d'un cos masculí i femení fonent-se en un sol cos. Al contrari que els escultors realistes, per l'autor d'aquesta escultura el concepte de petó en si és l'autèntic protagonista de l'obra. Els dos personatges pareixen simètrics i les figures a penes estan perfilades i poc treballades, no perdent en cap moment l'aparença del bloc bast de pedra.


Obra: El petó Autor: Constantin Brancusi Data: 1887 Moviment artístic: Primitivisme - Avantguardes S. XX

Fitxa 4


L'autor d'aquesta obra distorsiona deliberadament les proporcions del cos humà, allargant-la i fent-la extremadament prima. L'acabat rugós i aspre de la superfície fa que semblen fets de pell i ossos només. Amb aquesta manera de representació, l'autor vol reflectir les experiències ocorregudes en la II Guerra Mundial.


Obra: Dona asseguda Autor: Alberto Giacometti Data: 1958 Moviment artístic: Expressionisme - Avantguardes S. XX

4. La textura gràfica

La textura gràfica és la característica visal o táctil de totes les superfícies representades gràficament amb diferents materials sobres distints suports. Contribueix a proporcionar expressivitat a una obra plàstica i ens ajuda a comprendre-la millor.

Els elements gràfics en la creació de textures

Punt

Línia

Pla i taca

4.1 Classificació textures gràfiques:

Independentment del element gràfic (punt, línia o taca) que fem servir per crear textures, podem classificar-les en els següents grups:

Textures òptiques

No transmeten sensacions tàctils i són bidimensionals. Un exemple ho trobem a l'Op- art (art òptic) amb les seves obres basades en la creació d'il·lusions òptiques que transmeten sensació de movimient i inestabilitat visual.

Textures orgàniques.

Es caracteritzen per tractar-se de superfícies amb qualitats gràfiques que no segueixen un ordre matemàtic i semblen estar fetes a l'atzar. Un exemple són les obres de l'artista Jackson Pollock que amb la seva tècnica anomenada dripping, crea obres mitjançant el esquitxat i sorrejat de la pintura sobre el suport, el que li permet expressar-se amb llibertat.

Textures geomètriques

La seva estructura està basada en la geometria i la seva organització té relació amb un ordre matemàtic. Un exemple de la seva utilització en l'art són les obres realitzades per Roy Linhtenstein dins el moviment Pop-art. S'assemblen a les vinyetes d'un còmic però a escala gegant, creant mitjançant plantilles trames manuals simulant la d'impremta a força de punts i línies.

5. Animals fantàstics

En quin cap cap un animal així? On pot viure? Per què té aquesta forma?

Això és el que normalment ens preguntem quan veiem un animal com els d'aquestes imatges, que ens resulten tan extranys i impossibles... que pensem que només poden ser producte de la imaginació humana. La humanitat des dels seus orígens ha imaginat, creat i inventat éssers fantàstics protagonistes de mites i llegendes. Aquí tens uns exemples de diversos llocs del món i diverses èpoques.

Kotobuki (Japó)

Animal de la mitología Japonesa que està format per molts animals i és un ésser de bon auspici. És una criatura poderosa que simbolitza felicitat, progrés i una vida llarga.

Minotauro (Grècia)

Detall del quadre de Picasso El cadàver del minotaure en trage d'arlequí, de 1936. Era un monstre amb cos d'home i cap de bou. DVivia a un laberint i durant molts anys, homes i dones hi van ser duts com a sacrifici per ser l'aliment de la bèstia fins que la vida d'aquesta va acabar a mans de l'heroi Teseu.

Alebijes (Mèxic)

Són éssers imaginaris conformats per elements fisonòmics d'animales diferentes, una combinació de varis animals, no sol fantàstics, sinó tambié reals que formen un ser alucinant.

Monstre de l'infern

El Bosch és un pintor de l'Edat Mitjana, una era plena de bruixeria, alquimia i màgia. A les seves representacions sovit està plena d'èssers i criatures fantàstiques .

Wandjinas (Austràlia)

Obra del pintor aborigen autralià. Els personatges de la seva obra estan inspirats en les pintures rupestres i la mitología australiana.

Medusa (Grècia)

És un personatge de la mitologia grega. La seva aparença és fruit d'una maldició i era una dona amb els cabells transformats en serps i la seva mirada tenia el poder de petrificar qualsevol criatura viva. Aquesta és il·lustració de Salvador Dalí, on els seus cabells l'artista els interpreta com tentàculs d'un pop.

Encàrrec

El canvi climàtic està provocant l’extinció de moltes espècies i per tant la perduda de la biodiversitat al planeta. Per evidenciar i conscienciar a la comunitat educativa sobre la responsabilitat que l’ésser humà té davant aquest fet, farem una proposta original, fent ús de la nostra creativitat per crear un animal fantàstic, amb unes característiques especials i que viu en un hàbitat singular.

Activitat 14: L'animal fantàstic en perill d'extinció

Per aquesta activitat haurem de crear el nostre animal, a més recrear l’hàbitat on viu. Cadascun dels animals anirà acompanyat d’una fitxa que estarà publicada al Classroom, on detallaràs les seves característiques i les raons de per què es troba en perill d’extinció.

La proposta acabarà amb una exposició de tots els éssers sota el títol: Animalari en extinció.

Aspectes a tenir en compte:

  1. És importantíssim que recrees les diferents textures de totes i cadascuna de les parts que componen l'animal que has creat, a més de les textures per representar tots els elements de l'entorn (cel, vegetació, el terra...). Com més millor!

  2. Recorda els tres elements gràfics que fem servir per crear les textures: el punt, la línia i la taca, i que hauràs d'utilitzar tots tres.

  3. A un costat del dibuix, hauràs de posar el nom de l'animal que has creat.

  4. El treball es farà en una cartolina A-4 (297 x 210 mm).

  5. La tècnica és lliure i pots utilitzar els llapis de colors, retoladors, ceres, enganxar altres materials com papers acolorits, estampats, retalls de teixits o qualsevol cosa que trobis per casa.

Recorda fer esborranys per fer els estudis de l'animal i millorar aquells aspectes que no surtin com esperaves.

Pauta realització de l'esbós


Fases

1. Ideació: pluja d’idees

  • Pensa en l’aparença que vols que tingui el teu animal i visualitza’l en la teva ment.

  • Associa les parts de l’ésser fantàstic amb formes geomètriques com cercles, quadrats i triangles.


2. Experimentació i interpretació: l’esborrany

Característiques que ha de tenir els esbossos:

  • Es fan a mà aixecada i la seva elaboració és ràpida.

  • Es fan a llapis i pot usar-se el color

  • No són rigorosos en l’acabat

  • No solen usar-se eines com regles, compàs, etc.

  • És normal veure les correccions superposades.

La funció d’un esbós és:

  • Anticipar les complicacions de l’execució.

  • Veure els possibles errors de la planificació.

  • En aquesta fase s’han de descartar i valorar aquelles idees que més s’adeqüin al nostre propòsit.


3. Creació: producte final

Realitzar el dibuix a partir de les decisions valorades i preses en les fases anteriors.

L’acabat i presentació del treball final ha de tenir la precisió més gran i concreció possible.

El propòsit és que siguis capaç de...

  • Experimentar amb diverses tècniques, fent ús dels elements gràfics per crear textures adequades a les teves intencions.

  • Experimentar amb els recursos graficoplàstics per representar amb certa coherència la imatge d’un animal.

  • Comprendre la creació artística com un procés per etapes: fase inicial (primers esbossos), desenvolupament de l’esborrany i fase final (creació de l’animal).

  • Portar a terme un treball artístic amb la intenció de sensibilitzar i conscienciar la societat d’avant un problema.


A l'hora de considerar el teu treball pensa si...

  • He entregat el treball amb una bona presentació i acabat, i l’he lliurat dins del termini indicat?

  • A l’hora de crear el meu animal i l’entorn on viu, he triat les formes més adequades per representar aquelles idees que volia plasmar?

  • He experimentat amb els recursos graficoplàstics amb la intenció de trobar aquells que més s’adeqüen als meus propòsits?

  • Hem seguit les diverses fases de la creació artística?

  • He tingut present les característiques i singularitats de la fitxa descriptiva de l’animal a l’hora de crear-lo?

Si cliques sobre aquesta imatge, et portarà a una pàgina on pots gaudir d'uns impressionants animals fantàstics creats per l'il·lustrador Nicholas Di Genova

Aquí tens alguns exemples d'animals fantàstics creats per alumnat de 1r ESO

6.

Vídeo sobre tècniques per crear textures

Vídeo per realitzar textures amb pintura o aquarel·les

Vídeo de creació de textures gràfiques


Esgrafiafiat: crear textures amb ceres toves