Unitat 3

Apunta, alinea i destaca

Els elements que configuren les formes

Recorda!

Al inici d'aquesta unitat vam investigar sobre els elements que configuren les imatges. Amb diferents exemples vam descobrir que es tractaven de:

A més vam extraure que hi havia tres elements bàsics amb els quals creavem les formes, representavem la llum  i les ombres (el clarobscur), generavem textures i afegiem color. Aquest elements són:

Com exemple, vam veure un video clip de la cantant Sia, on vam poder reconeixer i identificar tots aquests elements. Vam comprendre la funció expressiva de cadascun d'ells, a més de gaudir de les belles i originals imatges que hi sorten. 





  1. El puntillisme

Activitat 5- EL PUNT: Les dones de Tahití

Aquesta activitat consisteix en la realització d’una imatge, concretament el quadre de Paul Gaugain Dones de Tahití  1891  utilitzant el punt com a element constructiu de la forma i el volum mitjançant la representació del clarobscur, i el punt per acolorir.

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem aquesta activitat

A l'hora de valorar aquesta activitat pensa si...

Activitat :

Recrea aquesta imatge del quadre les dones de Taití de Paul Gaugain utilitzant el punt com element d’expressió gràfica per crear formes i volum.

Material :

Retoladors de colors per representar les formes, el volum i les

diferents intensitats de color mitjançant el agrupament i dispersió

del punt. 

Dones de TAhITÍ  Paul Gaugain 1891

Aqui tens alguns exemples de la utilització del punt com  element gràfic. Has detenir en compte:

1-  En zones amb ombra els punts es concentren  

2- en  zones il·luminades els punts es dispersen i en les zones brillants lluents o reflectants quasi no nhi han o en trobem pocs

3- Podem treballar amb colors primaris i l'ull barreja els colors . Per exemple  una zona amb puntets blaus al posar´li puntets grops propers de lluny ho veuriem verd

4- Recorda que una superfície no té mai un sol color, és importat afagir colors difgerents per obtenir una  bona riquesa cromática.

Fixa't en els exemples. la foto del nen esta configuarada amb pixels que actuen com a punts 

2. La línia

La línia

Activitat 10 - LA LÍNIA: UNA RATLLADA D'ARBRE

Aquesta activitat consisteix en la realització d'un arbre, utilitzant la línia, com a element constructiu de la forma, i com recurs per crear volum , textura, i d'acolorir.

Per a questa activitat,  heu de buscar una imatge (no un dibuix o pintura) d'un tipus concret d'arbre, és a dir, d'un roure, olivera, ametller, pi, etc. Aquesta imatge ens servirà per entendre la forma concreta de cada arbre. La intenció no és reproduir l'arbre de la imatge, sinó  crear el nostre comprenent com és la seva forma i estructura 

Haureu de  penjar  la imatge al classroom i identificar el seu nom científic i el seu nom vulgar.  A continuació teniu un exemple:

Imatge arbre

Nom científic: OLEA EUROPEA

Nom vulgar: OLIVERA


Exemple de la imatge com la que heu de buscar per al vostre arbre i penjar al classroom. 

Pautes per realitzar l'arbre:

El treball s'ha de realitzar en una cartolina A-4, i l'orientació del format pot  ser vertical o horitzontal segons la forma de l'arbre que hem triat.

1- Farem un marge d'1 cm i el primer element que hem de representar serà la línia de l'horitzó.

 2- Dibuixarem  l'espai que ocupa el tronc de l’arbre i recorda no ficar-lo mai ni sobre la línia de l'horitzó ni sobre el marge del paper.  

3-A continuació s'haurà de dividir el tronc en tres branques principals i recorda! És important que la suma de les grossors de les tres branques sigui igual a la grossor del tronc. Seguidament aneu dividint les branques principals en un mínim de dos i un màxim de tres branques, però sempre heu de tenir en compte que la suma les branques noves ha de ser igual a la branca d'on neixen. Repetiu aquesta operació les vegades que faci falta fins que les branques últimes tinguin el gruix de la punta del  llapis. 

4-Després heu d’imitar amb línies la textura del tronc i les branques i el fullatge. A més, també s'ha de representar el terra, si escau la gespa, i el cel. Tingueu molt en compte els diferents tipus de línia que hi ha recta, ondulada, querada, mixta, contínua, discontínua, fina, gruixa, etc. i intenta traure al màxim les seves possibilitats expressives per tal de representar la imatge d'un arbre, creatiu i original.

Quan els tinguem tots, podrem veure com seguint les mateixes pautes tothom, surten arbres molt diferents.

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem...

Aquí tens uns exemples d'alguns treballs fets per alumnes com tu.

3. El Pla i la taca

El pla i la taca

 Recorda que podràs trobar els diferents tipus de plans i taca, les seves funcions representatives i tots els seus recursos expressius. en el powe point 

Activitat 11 - EL PLA: EL PAISATGE URBÀ (2n trimestre)

 A partir de tot el que hem vist i analitzat sobre el pla, és a dir, les maneres de representar-lo, els tipus que hi ha, i els seus recursos expressius per crear volum, profunditat i acolorir, la proposta d'aquesta activitat consisteix en la realització d'un paisatge urbà, utilitzant el pla com a element principal de la composició. Recorda, que és molt important que en primer lloc delimites els dos grans espais en què es divideix l'espai, és a dir, la línia de terra o horitzó. Després has d'anar col·locant sobre la terra i el cel, els diferents elements que componen el paisatge: edificis, arbres, mobiliari urbà, cotxes, muntanyes, núvols... Recorda fer ús dels plans geomètrics i orgànics que s'adaptin millor a la forma a representar. A més no oblidis utilitzar recursos com la superposició, el gradient de grandària i color per aconseguir volum i profunditat.

L'exercici es  presenta en una cartolina A-4 horitzontal i la tècnica és lliure.  S'ha de fer un marge d'un centímetre. Pots pintar amb llapis de colors, retoladors, fer collage (retallar i enganxar) amb fulls de color, paper de regal, etc.

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem...