Unitat 2

Fem cinema?

Llenguatge audiovisual










Al mes d'octubre de 2017 Terrassa va ser escollida com a membre de la xarxa de Ciutats Creatives de Cinema per la UNESCO. Aquest reconeixement és tot un orgull per una ciutat que compta amb formació, creadors i infraestructures que permeten el desenvolupament de la indústria audiovisual.

En aquest tema descobrirem la capacitat comunicativa del llenguatge audiovisual. Aprendrem com es genera la il·lusió de la imatge en moviment i com aquest fet és l'origen del cinema i altres mitjans audiovisuals com la televisió i els vídeos. Coneixerem i identificarem els elements que el conformen, així com les seves característiques. A més, aprendrem a observar diversos productes audiovisuals i analitzar-los per extreure tot allò que ens volem transmetre.

Full de seguiment de la unitat 1

Què faig bé i que puc millorar?

Clica sobre el teu grup a l'activitat per omplir el qüestionari.

Recorda que has d'omplir-lo a mesura que vas duent a terme les activitats.

Activitats de la unitat

Activitat 5 - Identificació de les parts en l'estructura narrativa d'un film i característiques de cadascuna.

Activitat 6 - Fotografiar els diferents tipus de plànols: enquadrament i angles de visió.

Activitat 7 - Escena, tipus de plànols: enquadrament, angles de visió i moviments de càmera.

Activitat 8 -Procés de creació i filmació d'una escena d'una pel·lícula.

1. El llenguatge audiovisual

El llenguatge audiovisual és un mitjà de comunicació que ens permet construir un missatge a través de la interacció del so i la imatge amb la finalitat de despertar múltiples emocions als espectadors.  

El so

Està format per:

La imatge

Està configurada per:

2. Què és el cinema?

El cinema és un art i una tècnica.

Consisteix a projectar fotogrames de forma ràpida i successiva, per a crear la il·lusió de moviment.

El praxinoscopi és constituït per un tambor giratori, un cilindre central immòbil envoltat de miralls acoblats i una tira de 12 dibuixos fixada a la part interior del tambor que componen un moviment cíclic; de manera que quan gira el tambor, si es mira un dels miralls de l'interior, la successió d'imatges crea la impressió de moviment. 

El praxinoscopi realitzat per Ernst Plank, va ser un dels antecedents del cinema. Aquest aparell estava accionat per un motor d'aire calent en miniatura.

3. Estructura narrativa d'un film

Com tota història, una filmació ha de tenir una continuïtat narrativa on es desenvolupa l'acció.  

L'estructura clàssica d'una pel·lícula es divideix en tres parts anomenades actes: 

                Primer acte                       Segon acte                           Tercer acte    

Exemples de curtmetratges on podem analitzar i esbrinar les tres parts en què es divideix una història.

Curtmetratge: 

   The present     El regal (2014) 

Filmakademie 

Curtmetratge: 

   Oktapodi (2007) 

Acme Filmworks 

Curtmetratge: 

Cuerdas (2014) 

La fiesta produccones cinematogáficas, S.A.

4. Què és una escena, un pla i una presa?

Sovint utilitzem terminis com escena, pla, presa o seqüència, però sabem realment en què consisteixen o quina diferència hi ha entre aquests conceptes? 

Per tant hem de saber que l'escena està formada per diferents plànols. Aquest són la unitat mínima del rodatge. I per últim, per fer una escena s'han realitzat diferents preses i en la postproducció es decideix quines són aptes per incloure-les en l'edició definitiva.

En aquest vídeo de la pel·lícula d'animació Toy Story podem veure exemples sobre què és una escena, un pla i una seqüència, a més de les seves característiques.

5. L'enquadrament, el pla i l'angle de visió 

L'enquadrament és la porció d'escena o de realitat que volem que entri en una fotografia. Però també és important el punt de vista des d'on es veu la imatge i l'angle que forma amb l'observador.

5.1 El pla fotogràfic i els tipus de plànols

El pla és la forma en què s'encaixa tot el que es desitja col·locar a una imatge. Existeixen diferents tipus de pla, però aquesta és la classificació més comuna:

Plànols Generals

Gran Pla General (GPG) 

En aquest tipus de pla no destaca cap objecte en particular. El més important és el conjunt en la seva totalitat. En el cas que apareguin persones en aquests plans, no reconeixerem les seves expressions, perquè no té importància. Situa l'acció en un context determinat i situació geogràfica.

Pla General (PG)

Mostra amb detall el context que envolta el subjecte. S'utilitza per a definir a les persones en el seu entorn. 

Pla General de Conjunt (PGC)

Es percep un grup de figures en la seva totalitat. Es poden distingir algunes de les seves característiques i expressions i presenta la relació entre els personatges.

Plànols sencers

Pla Sencer (PS)

És aquell on el personatge o cosa delimita l'espai i és l'objecte central, pel que fa a l'entorn, aquest queda reduït a un espai xicotet que sols serveix per a donar a entendre on està ubicat el personatge o cosa.

Pla Americà (PA)

És aquell on la figura es talla més o menys pels genolls. Es tracta d'un pla on es mostra el moviment del personatge i la seva gesticulació, a més de mostrar alguns trets psicològics.

Plànols mitjans

Pla mig llarg (PML)

Mostra des del cap fins a la cintura del subjecte. S'utilitza per a mostrar la relació entre dos subjectes. 

Pla mig curt (PMC)

Mostra des del cap fins al pit del subjecte. És una mica més tancat que el pla mig llarg. 

Primers plànols

Primer Pla (PP)

El personatge es talla a l'altura de les clavícules. El cos i l'entorn ja no són importants i serveix per a mostrar el rostre. S'utilitza per a expressar pensaments, sentiments i emocions íntimes.

Primer Primeríssim Pla (PPP)

És aquell on el cap del subjecte està tallat pel front i el mentó. La seva funció és accentuar encara més l'estat psicològic i les emocions.

Pla de Detall (PD)

Aquest pla presenta una part del cos –ulls, mans, boca, etc.- i serveix per a emfatitzar certs elements que d'altra manera podrien passar desapercebuts. També pot ser un pla de detall d'un objecte.

5.2 Tipus d'angulacions

Existeixen diversos tipus d’angles a l’hora de representar una imatge o prendre una fotografia, per aquest motiu podem diferenciar tipus de plans segons la posició de pressa en el qual col·loquem la càmera. L'angulació és un recurs que permet donar-li una intenció determinada a la imatge.

Angulació normal

En aquest angle la càmera es troba en paral·lel a la línia de terra. És el més normal i fa la sensació d'estabilitat i sempre s'ha de fer a l'altura dels ulls.

Pla angle zenital

La càmera està completament d'alt i perpendicular al subjecte. És la típica imatge que es veu des d'un helicòpter o un avió o els mapes dels satèl·lits.

Pla angle picat

És quan la imatge està presa des d'una altura superior a la dels elements de l'escena. És molt típica en les escenes urbanes per captar millor els cotxes i vianants en moviment. Si fem un retrato d'una persona, aquest angle representa a un subjecte dèbil o inferior.

Pla angle contrapicat

En aquest angle passa tot el contrari que al picat. L'espectador està a una altura inferior a la dels elements de l'escena. Amb el contrapicat aconseguim que els objectes o persones tinguin una semblança de personatge fort o superior.

Pla angle nadir

La càmera està col·locada completament de baix del subjecte, de manera perpendicular a terra. Aconseguim un efecte més exagerat que l'angle picat.

Pla angle aberrant

És un angle que es fa inclinant la càmera, on els eixos horitzontal i vertical no coincideixen amb els límits de la imatge. És un pla que produeix certa inestabilitat i falta d’equilibri. Sols utilitzar-se per augmentar la tensió en pel·lícules de terror o suspens.

6. Moviments de càmera

La mobilitat de la càmera és, històricament, un dels recursos formals que han contribuït més a convertir el cinema en una forma d'expressió diferenciada. A continuació es detallen els diferents tipus de moviments:

1. La panoràmica o paneo és el gir de la càmera sobre el seu propi eix.

2. El tràveling  és un moviment que desplaça la càmera d'un lloc a un altre, normalment sobre uns raïls.

3. El moviment lliure (EX: Seguiment d'un personatge - Steadycam) 

Clicant sobre el següent enllaç, podràs veure diferents vídeos sobre pel·lícules on es fan servir els diferents moviments de càmera descrits:

https://llenguatgecinematografic.aulamedia.org/?page_id=10 

7. Ràcord o continuïtat 

És, en el procés de muntatge de les imatges d'una pel·lícula, el registre dels diferents components d'un pla: la llum, posicions… 

Entre pla i pla tots els registres han de ser semblants de forma que en l'espectador no es trenqui la il·lusió de seqüència ni la credibilitat de la narració. Vídeo: Los peores fallos de raccord que quizá no habías visto

8. L'eix d'acció

És una línia imaginària que uneix els dos personatges que actuen com a interlocutors. 

Quan només hi ha un personatge, l'eix d'acció ve definit per la direcció de la seva mirada. Vídeo: ¡TÍA, NO TE SALTES EL EJE! (2006)

9. Storyboard o guió il·lustrat

Storyboard o guió gràfic és un conjunt d'il·lustracions mostrades en seqüència amb l'objectiu de servir de guia per a entendre una història, previsualitzar una animació o seguir l'estructura d'una pel·lícula abans de realitzar-se o filmar-se. L'storyboard és la manera de previsualització que constitueix la manera habitual de preproducció en la indústria audiovisual.

La seva funció és narrar la història amb imatges seqüenciades i acompanyades de text, per tant serveix de guia per la realització d'una pel·lícula. Ha d'incloure:

L'storyboard amb tots aquests elements serveix de guia per tots els que participin en la producció i postproducció del producte audiovisual.

Aquí tens un exemple d'storyboard de la saga de Harry Potter.

ídeo on s'explica què és un storyboard, la funció com a element fonamental que serveix de guia per a tots els professionals que intervenen en el rodatge d'una filmació i com es realitza. 
Vídeo on pots visualitzar l'storyboard amb imatges de la pel·lícula The Fast and the Furious (2001)
Vídeo on pots visualitzar l'storyboard amb imatges de la pel·lícula d'animació Zootopia (2016)

ACTIVITATS DE LA UNITAT

Activitat 5 - Identificació de les parts en l'estructura narrativa d'un film i característiques de cadascuna.

Aquesta activitat consisteix en la visualització dels curtmetratges  "Oktapodi" i "Cuerdas". Després hauràs d'identificar els punts de la història on es troba el gir que fa que passem d'un acte al següent acte. Una vegada identificats aquests dos punts, podràs determinar els tres actes en què es divideix la narració: arrencada, desenvolupament i culminació o desenllaç.  Seguidament hauràs d'analitzar si en cadascun dels actes hi ha les característiques que ha de tenir i que estan descrites al punt 3 de la unitat.

L'activitat l'hem començat a classe fent el curtmetratge "The present", on en petits grups, hem esbrinat els punts de gir de la història, hem identificat els tres actes i comprovat en quina mesura es compleixen les seves característiques. L'activitat es completa fent el mateix, però dels altres dos curtmetratges: "Oktapodi" i "Cuerdas". L'anàlisi de l'estructura narrativa dels curtmetratges es farà en el document de text que hi ha adjunt en la tasca.

En cas d'estar confinat, l'activitat 5 has d'entregar-la pel classroom, clica sobre el teu grup per anar-hi:

1rA 1rB 1rC 1rD 1rE

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem...

El comentari de cada curtmetratge es valora amb un màxim de 4 punts.

Aspectes a tenir en compte:

guió_narratiu.pdf

Activitat 6 - Fotografiar els diferents tipus plànols: enquadrament i angles de visió.

Aquesta proposta d'activitat consisteix en realitzar una sèrie de fotografies on estiguin representats els tipus d'enquadrament que hem vist:


A més, al mateix temps que captures amb fotografies aquest tipus d'enquadraments has de fer els diferents tipus d'angles de visió que hi ha: angle zenital AZ, picat AP, normal AN, contrapicat ACP, nadir AND i aberrant AA.

El treball es fa en parelles i s'ha d'entregar en format digital, carregant les fotos en un document de text i identificant cadascuna de les fotografies amb el tipus d'enquadrament i angle de visió que té.  

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem aquesta activitat?

A l'hora de considerar el teu treball pensa si...

1. He entregat el treball en format digital?

2. He revisat que estiguin tots els plànols que es demanen?

3. He revisat les fotografies per descartar aquelles que han sortit desenfocades o malament? 

4. He tornat a repetir aquelles fotografies que estaven malament per entregar unes bones imatges? 

5. He identificat cadascuna de les fotografies amb el tipus de pla i angle de visió?

Rúbrica

Conèixer els diferents tipus de pla i angulacions de càmera, i realitzar  diverses fotografies amb aquests enquadraments, valorant aquelles que més s'adeqüen a les nostres intencions per crear un document digital amb les fotografies i la seva identificació, segons els tipus de pla i angulacions.

Activitat 7 - Escena, tipus plànols, angles de visió i moviments de càmera.

A continuació veurem dues escenes de dues pel·lícules, Un monstruo viene a verme (2016) i Toy story II (2000). De cadascuna de les escenes hi ha diversos vídeos que són talls d'aquestes escenes. Hauràs de dir quin tipus de pla es fa servir, quin tipus d'angulació i moviment de la càmera es tracta.

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem aquesta activitat?

Aquesta activitat consta de dos exercicis:

La nota final de l'activitat serà la puntuació dels dos exercicis.

A l'hora de considerar el teu treball pensa si...

1. He revisat tots els tipus de pla, angles de visió i moviments de càmera abans d'omplir les caselles de la taula? 

2. He contestat a tots els apartats que em demanen?

3. He entregat el treball en format digital?

Rúbrica

Identificar els diversos tipus de pla, angles de visó i moviments de càmera a l'escena d'una pel·lícula, omplint la taula que hi ha al document digital adjunt.

Aspectes que has de valorar:

Toy story - un monstruo viene a verme

L'activitat 7 es realitza i s'entrega pel classroom. Clica sobre el teu grup per anar-hi:

 1rA 1rB       1rC         1rD 1rE

Exercici 1

Escena completa Toy story 2: la reparació de Woody.

Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 2.6s - 7.1s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 1


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 7s - 8s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 2


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 27.4s - 31.8s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 3


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 52s - 55s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 4


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 1m9.6s - 1m13s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 5


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 1m21.4s - 1m24.7s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 6


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 1m36.4s - 1m38.8s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 7


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 1m50.8s - 1m53.7s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 8


Toy Story 2 - Reparación de Woody (1080p) [Castellano] 1m55.2s - 2m2s (kvAAm2uCGGQ).mp4

Vídeo 9

Exercici 2

y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p.mp4

Escena completa de: Un monstruo viene a verme

y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim.mp4

Vídeo 1


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (3).mp4

Vídeo 2


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (4).mp4

Vídeo 3


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (2).mp4

Vídeo 4


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (6).mp4

Vídeo 5


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (7).mp4

Vídeo 6


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (5).mp4

Vídeo 7


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (8).mp4

Vídeo 8


y2mate.com - un_monstruo_viene_a_verme_2016_momentazo_En6ONGmD0iQ_360p_Trim (9).mp4

Vídeo 9

Activitat 8 -Guió literari i guió il·lustrat d'una escena d'una pel·lícula.

La proposta d'aquesta activitat consisteix en reproduir el procés de preproducció d'una escena d'una pel·lícula. Per fer el treball hauràs de seguir els següents passos:

Es valorarà que siguis capaç de...

Què i com avaluarem aquesta activitat?

Aquesta activitat consta de dos exercicis:

La nota final de l'activitat serà la puntuació dels dos exercicis (20% guió literari i 80% storyboard). 

A l'hora de considerar el teu treball pensa si...

2. He dibuixat una vinyeta per cadascun dels plans, tenint en compte l'enquadrament i l'angle de visió?

3. He anotat tota la informació necessària en cadascuna de les vinyetes com moviments de càmera, localització, personatges, diàlegs i altres informacions?

4. He procurat fer uns dibuixos tan detallats com sigui possible?

5. He lliurat el treball endreçat i amb una bona presentació?

Rúbrica

He realitzat un guió literari i un storyboard amb una seqüència d'il·lustracions on estan representats els diversos tipus de pla, angles de visó i moviments de càmera, i es recull altres informacions com els diàlegs, localització i personatges, perquè serveixi de guia pel rodatge de l'escena.

Enllaç per anar a la publicació de l'activitat 8 al Classroom. Clica sobre el teu grup per anar-hi:

 1rA 1rB       1rC        1rD 1rE

Proposta

Aquí tens la proposta de l'escena que has de recrear. Pertany a la pel·lícula La vida es bella i és un dels moments més reconeguts del film. Has de fixar-te en els tipus de plànols, angles de visió i moviments de càmera i intentar reproduir-los en l'storyboard de la manera més semblant a la filmació. 

Plantilla storyboard

plantilla storyboard.pdf

Final de la unitat 2