Unitat 1

Ens comuniquem?

Tots els continguts i activitats proposades en aquesta unitat, els podeu trobar aquí, a més material complementari. També podeu consultar els objectius d'aprenentatge i conèixer els criteris d'avaluació.

Introducció

El nostre entorn està ple d'imatges: a casa nostra, al barri, a l'institut, a les xarxes socials, als llibres, la televisió, els vídeos o el cinema. Tot són aparadors d'imatges que ens transmeten diversos missatges. Aquesta forma de comunicació que està basada en l'ús d'imatges, l'anomenem llenguatge visual.

En aquest tema descobrirem la capacitat comunicativa de les imatges i per a què utilitzem el llenguatge visual cada dia. Coneixerem i identificarem els elements que intervenen en el procés de comunicació visual. Comprendrem què entenem per imatge i com les percebem, a més d'aprendre a observar-les i analitzar-les per extreure tot allò que ens volem transmetre.

Farem un registre fotogràfic d'imatges del nostre entorn amb unes finalitats comunicatives; experimentarem amb tècniques graficoplàstiques per crear una imatge amb una intenció informativa; dissenyarem un logotip pel nostre grup-classe; i construirem el nostre avatar amb una eina web per realitzar l'orla virtual del grup.

Presentació multimèdia sobre el llenguatge visual.

Unitat 1 llenguatge visual

Activitat 1 - LES IMATGES DE L'ENTORN (1r trimestre).

Des del moment en què t'aixeques, quan estàs preparant-te l'esmorzar, en el trajecte de casa a escola, dins de l'institut, als llibres, quan mires el teu WathsApp o Instagram, la tele, etc. estem contínuament rebent informació que prové de les imatges.

Encàrrec:

Aquesta proposta de treball consisteix a identificar en el vostre entorn: el camí que feu de l'institut a casa, el vostre barri, a la pròpia casa vostra... tres imatges, una per cadascuna de les funcions: informativa, expressiva i estètica. Hauràs de fotografiar-les i fer un document word on heu d'enganxar les fotografies i identificar, quin tipus de funció tenen, així com les seves característiques.

L'objectiu és que siguis capaç de...

    • Descobrir i reconèixer les imatges del teu entorn com a elements de comunicació.

    • Distingir les diferents funcions que tenen aquestes imatges, segons la seva finalitat informativa, expressiva i estètica, i conèixer les seves característiques.

    • Fer un document digital on estiguin ordenades les imatges amb el text.

    • Mostrar gust i interès per realitzar i presentar una activitat correctament executada, seguint les pautes marcades.

Avaluació: A l'hora de fer el treball i abans de presentar-lo, pensa si...

    • He identificat una imatge del meu entorn de cadascuna de les funcions?

    • He realitzat unes bones fotografies que mostren correctament el que vull ensenyar?

    • He fet un document digital on he posat les fotografies i he identificat la seva funció i característiques?

L'activitat 1 has d'entregar-la pel classroom.

Activitat 2- CREACIÓ D'UNA IMATGE INFORMATIVA (1r trimestre).

Els senyals de tràfic, els pictogrames dels lavabos, els cartells de guardar silenci, apagar els mòbils, no fumar, la senyalística d'evacuació d'un edifici... El nostre entorn està ple de senyals que ens transmeten informació sobre com s'ha d'actuar, què està prohibit o permès, qui pot entrar o per on hem de sortir.

Perquè un senyal sigui eficaç i compleixi la seva finalitat, ha d'estar en el lloc adequat i la informació que transmet ha de ser clara i amb una única interpretació. El pictograma (el dibuix) que hi ha normalment representat ha de ser esquemàtic i senzill, ja que es centra en els trets genèrics i essencials de l'element a representar, i evita els ornaments i els detalls.

A més, la forma del mateix senyal ens informa sobre l'acció:

  • Quadrada: informació.

  • Circular: obligació i prohibició.

  • Triangular: perill i atenció.

El color és un dels elements al qual se li ha atorgat un significat, i per tant, s'utilitza com a codi per transmetre una informació:

  • Vermell: perill.

  • Groc: precaució, o prevenció

  • taronja: construcció , mantniment

  • Verd: seguretat, tranquil·litat, serveix per quiar

  • Blau: informació.

Encàrrec:

La següent proposta de treball consisteix en la realització d'una imatge informativa, basant-se en els codis de les formes dels senyals de tràfic. Ha de ser un senyal inventat i creat per tu, sobre un tema imaginari, inusual, diferent, absurd o estrany. A més, perquè la transmissió de la informació sigui clara i completa, hauràs de representar el senyal en l'entorn on estaria ubicada.

El treball es farà en un full A-4 blanc al que farem un marge d'1 cm. La tècnica serà lliure i podrem utilitzar colors de fusta o retoladors per acolorir.

L'objectiu és que siguis capaç de...

    • Realitzar una imatge amb valor informatiu complint les característiques de simplicitat en les formes, claredat i senzillesa de la informació, rapidesa en la transmissió i objectivitat, és a dir, que tingui el mateix significat per a tots.

    • Expressar de manera creativa i original una idea, sentiment o emoció.

    • Utilitzar les eines apropiades i fer un ús correcte de les tècniques empleades.

    • Mostrar gust i interès per realitzar i presentar una activitat correctament executada, seguint les pautes marcades.

Durant tota la realització de l'activitat i abans de presentar-la, pensa si...

    • He seguit tot els passos de realització i he cuidat per fer una bona presentació?

    • He tingut diverses idees i he triat aquella que em semblava més correcta als meus propòsits?

    • He tingut en compte les característiques de la funció informativa i he intentat aplicar-les a la imatge que he creat?

    • He creat una imatge informativa original i l'he contextualitzat en l'entorn adequat, perquè transmeti d'una manera clara i eficaç la informació?

    • He triat la tècnica més adequada i he emprat el material necessari per realitzar-la correctament?



Activitat 3- QUÈ SIGNIFICA ENTENDRE UNA IMATGE? (1r trimestre).

Fixa't en aquesta imatge. Veiem una sèrie de personatges amb diversos elements, que passen per davant d'un mur on hi ha pintades entre altres coses. Aquesta seria una primera descripció molt superficial, i sense entrar en l'observació de la imatge i l'anàlisi dels elements que la componen.

Aquesta activitat consisteix a aprendre a fer una lectura més profunda de les imatges, per intentar extreure tota la informació que ens volen transmetre. Com més elements podem identificar d'una imatge i esbrinar quines són les seves possibilitats expressives, més gaudirem de la seva contemplació, i millor comprendrem allò que ens vol comunicar.

En primer lloc, farem un anàlisi del contingut objectiu de les imatges, els seus elements gràfics (formes, línies, color, textura, llum...) i la composició per conèixer el valor representatiu de l'obra. Després analitzarem el seu valor simbòlic, on intentarem extreure la intenció comunicativa de l'autor, i les idees o emocions que desperten en l'observador.

En grups de quatre alumnes, observem i analitzem l'obra, per a després respondre a les següents preguntes que consensuareu en grup. Aquesta informació la compartirem entre tots els grups de classe i intentarem consensuar unes conclusions.

Valor representatiu:

  1. Quins són els elements o les formes principals? Descriu-los.

  2. Quina és la figura, forma o personatge principal? Per què penses que és la protagonista?

  3. Quines característiques té el fons? descriu-lo.

  4. Com és l'acabat de les formes representades? És realista o poc realista?

  5. Com és la distribució dels colors en la imatge? Creus que s'utilitza añlguna estratègia amb el color i els personatges?

  6. Com és el enquadrament i punt de vista del quadre? Perque creus que no es veuen els caps dels homes?

Valor simbòlic:

  1. Quina història creus que explica aquesta imatge?

  2. Què creus que està passant?

  3. Hi ha alguna cosa en aquesta il·lustració, que et pugui recordar algun fet de la teva vida o de la vida d'alguna persona?

  4. Pot ser a que aquesta història, sigui una història verdadera?

  5. Troba alguna idea o emoció amagada en aquesta imatge. Quina és? Quines han estat les claus que t'han ajudat a trobar-la?

  6. Penses que es pot aprendre alguna cosa de l'observació d'aquesta obra?

Fent clic sobre la imatge, et portarà a un lloc web on t'explica tota la història d'aquesta il·lustració i el fet que representa.

Perquè vegis que aquesta obra que hem analitzat a classe representa un moment històric i que actualment encara té repercussions, mira el videoclip Makeba de la cantant Jain a veure si trobes alguna similitud amb el quadre.

A més, el fet que representa encara està vigent a la nostra societat i molt a prop d'aquí. Perquè ho puguis comprovar mira aquests dos vídeos.

Activitat 4 - Creació del logotip-classe

Treball individual

Materials: Cartolina A-4 blanca, estris de dibuix, llapis de colors o retoladors.

Aquesta proposta consisteix en la creació del logotip que identificarà el nostre grup-classe. Partirem de l'observació i l'anàlisi de diferents logotips del nostre entorn i coneixerem les característiques que ha de tenir un bon logotip.

Encàrrec

Crear un logotip que identifiqui el nostre grup-classe. Haurà de ser una imatge que intenti representar valors com inclusió i coeducació, a més de fer referència al fet educatiu. Partirem del número 1 i la lletra del grup (A, B, C, D o E) que hauràs d'interpretar i experimentar amb elles per crear la nova forma tindrà el logotip.

Els 5 principis bàsics d'un bon logotip:

  • Simplicitat en les formes.

  • Llegible perquè sigui clar tothom pugui identificar-ho.

  • Claredat en reflectir la idea.

  • Equilibri s'ha de veure com un únic element i sòlid.

  • Color, ja que entre altres coses és molt important el seu significat.

TUI és una empresa internacional de viatges turístics. El logotip que representa una cara somrient, està feta amb les tres lletres del nom: T, U i I.

Com també hem vist al logotip anterior, la cara està formada per un cercle vermell i les lletres L i G.

Aquest logo té tres parts, la F de color negre, l'1 de color blanc i un seguit de línies vermelles que fan referència a la velocitat. El color negre simbolitza el petroli i la benzina, el color vermell recorda l'energia, la potència, l'excitació o la velocitat. En el logotip original de la Fórmula 1, el color blanc realment és transparent.

Aquí teniu un vídeo on podeu observar la creació del logotip a partir de la fusió de dues formes: la lletra C i un rombe. Els colors del logotip fan referència a la bandera de França, ja que es tracta d'una empresa francesa.

Per fer un treball amb garantia d'èxit, cal seguir les diverses fases d'ideació, experimentació i creació. Per aquest motiu, a continuació tens les pautes que et serviran de guia per la realització dels esbossos.

Passos a seguir en un projecte artístic:

1. Ideació: pluja d'idees

  • Pensa en la forma que vols fer i visualitza'l en la teva ment.

  • Associa parts de la imatge amb formes geomètriques com cercles, quadrats i triangles.

2. Experimentació i interpretació: l'esborrany

Característiques que ha de tenir els esbossos:

  • Es fan a mà alçada i la seva elaboració és ràpida.

  • Es fan a llapis i pot usar-se el color.

  • No són rigorosos en l'acabat.

  • No solen usar-se eines com regles, compàs, etc.

  • És normal veure les correccions superposades.

La funció d'un esbós és:

  • Anticipar les complicacions de l'execució.

  • Veure els possibles errors de la planificació.

En aquesta fase s'han de descartar i valorar aquelles idees que més s'adeqüin al nostre propòsit

3. Creació: producte final

  • Realitzar el logotip a partir de les decisions valorades i preses en les fases anteriors.

  • L'acabat i presentació del dibuix final, ha de tenir la millor precisió i concreció possible.

El propòsit d'aquesta activitat és que siguis capaç de...

  • Combinar de manera creativa diferents elements per crear una nova forma original i singular.

  • Conèixer i aplicar els principis bàsics de creació d'un logotip.

  • Utilitzar les eines apropiades i fer un ús correcte de les tècniques empleades.

  • Mostrar gust i interès per realitzar i presentar l'activitat correctament executada.

Què i com avaluarem el procés de creació?

A l'hora de considerar el teu treball pensa si...

1. He entregat el treball amb una bona presentació i acabat, i l'he lliurat dins del termini indicat?

2. He tingut en compte centrar el dibuix i fer-lo d'una grandària adequada al format per obtenir un bon encaix?

3. He tingut present en tot moment els cinc principis bàsics de creació d'un logotip?

4. He seguit les diverses fases per la creació d'un logotip?

5. He provat diverses combinacions i he valorat aquelles que més s'adeqüen als meus propòsits?

Rúbrica

Experimentar amb recursos graficoplàstics i tècniques de combinació i manipulació de formes, per crear un logotip que representi el grup-classe, seguint els passos de creació i valorant les diverses opcions, per arribar a un resultat adequat a les intencions.