Opphavsrett og plagiat

NDLA skriver følgende om opphavsrett:

"Hva er opphavsrett?
Ifølge lov om opphavsrett til åndsverk kan vi definere opphavsretten slik:

Hva er åndsverk?

Et åndsverk er: Alle former for kunst og litterære arbeider som er unike. For eksempel:

Kilde: Jansen, A., NKI Forlaget, Amendor AS. (2017, 6. desember). Opphavsrett. NDLA. hentet 15.06.2022 fra  https://ndla.no/article/1438


Hva er plagiat?

Å plagiere vil si å presentere andres formuleringer, arbeid og idéer som sine egne uten å oppgi kilde eller den som faktisk har skrevet eller sagt «formuleringene»

Dette gjelder både bruk av tekst, bilder/film, lyd og tabeller. For å unngå fusk eller plagiat er det viktig å lære seg riktig kildebruk. Det er ikke alltid plagiat er en bevisst handling, men at det skjer når man ikke vet hva som er riktig kildebruk.


Bruk av kunstig intelligens kan være et nyttig og positivt verktøy som kan gi ny kunnskap, læring og hjelpe til å løse problemer dere møter. Dersom dere benytter kunstig intelligens og presenterer det som eget arbeid, er det juks og plagiat.


All plagiering uansett om det er bevisst eller ubevisst, kan få konsekvenser. Regelen er at du alltid henviser i teksten og har med en referanse i litteraturlista når du henter noe fra andres tekster.


Hvis du plagierer en tekst, må læreren se bort ifra det som ikke er ditt og vurdere kompetansen din utfra det som du har skrevet selv. I noen tilfeller vil dette ikke være nok til å få vurderingsgrunnlag eller du får ikke vist nok kompetanse i forhold til oppgaveteksten. Du vil også få en atferdsanmerkning som kan medføre nedsatt karakter i atferd. Juks og plagiat ansees som en alvorlig forseelse.


I Viken ordensreglement står følgende om juks og plagiat: (les mer her) 

Kilde: Viken fylkeskommune (2020, 7. juni) Ordensreglement for elever ved videregående skoler i Viken. Hentet fra https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/opplaring-i-skole/reglement-og-retningslinjer/ordensreglement/#8