Hvordan finne vitenskapelig materiale

Når vi skal jobbe grundigere med et tema ("forske" på det) er vi avhengig av å skaffe oss oppdatert og faktabasert kunnskap om emnet. Da er det langtifra likegyldig hvor du velger å søke etter informasjon. Under finner du lenker til ulike baser du kan ha nytte av i jakten på pålitelig informasjon til større prosjekter og oppgaver.

Før du går i gang er det et par begreper du bør kjenne til:

Open access - betyr at den vitenskaplige litteraturen er publisert åpent tilgjengelig på nett, og at vi med et tastetrykk har tilgang til den komplette teksten på nett  (i motsetning til tidligere, hvor mye forskning ble publisert i lukkede tidsskrifter og databaser med dyre betalingsløsninger).  Du kan lese mer om åpen tilgang her.

Fagfellevurdering - betyr at et vitenskaplig materiale har vært gjennom en kvalitetskontroll ved at (minst to) eksperter på fagområdet har gått igjennom teksten, vurdert kvaliteten og gitt en anbefaling på om man mener kvaliteten er så god at teksten bør trykkes..


Søke etter bøker:

I Oria finner du bøker, artikler, masteroppgaver, artikler fra oppslagsverk, musikk, film og mye mer. Du kan avgrense søket i menyen i margen. I Oria får du ikke direkte tilgang til tekstene i fulltekst, men du finner boktitler som biblioteket kan bestille inn til deg.  Lenken over fører til nasjonalbibliotekets del av basen, ønsker du å søke i alle norske fag- og forskningsbibliotek forandrer du fra "Mitt bibliotek" til "Norsk fagbibliotek" i rullgardinmenyern før søkefeltet: 

Nettbiblioteket er nasjonalbibliotekets bokbase som gir fri tilgang til digitale utgaver av alle trykte bøker utgitt i Norge frem til og med år 2000 (bortsett fra noen få tusen titler som rettighetshaverne har nektet å la digitalisere). I tillegg kan du søke i aviser, bilder, tidsskirfter, kartmateriale og mye som Nasjonalbiblioteket arbeider med å digitalisere.  Skal du eksemplevis skrive en oppgave om vitenskaphistorie og nærmere bestemt Einstein, vil du finne eksempler på filosofihistorier der, med kapitler som går direkte på Einstein. Du vil også finne bøker som omhandler bare Einstein, som feks "Einstein for begynnere". Det er mulig å søke inne i bøkene, slik at du raskt finne hvilke kapitler og avsnitt som er relevante for deg.

Google Scholar er Googles søkemotor for vitenskapelig litteratur  (artikler, bøker, rapporter og avhandlinger m.m.) Man får ofte mange treff når man søker i Google Scholar, det kan ha sine fordeler, men du vil få treff på mye litteratur som ikke er fagfellevurdert, og siden basen gir få muligheter til å lage mer presise søk, vil vi ofte få mange irrelevante treff som vi har liten eller ingen nytte av. Det kan derfor vært lurt å benytte en eller flere av tidsskriftsbasene under hvis du er på jakt etter tidsskriftartikler.

Søke etter tidsskriftartikler:

DOAJ (står for Directory of Open Access Journals) er en uavhengig database som ble opprettet ved universitetet i Lund. Basen registrerer, kvalitetskontrollerer og gir tilgang til fagfellevurderte Open Access-tidsskifter. Regnes som en bra inngang for å finne seriøse tidsskrifter av høy akademisk kvalitet.   Vær oppmerksom på om du søker på tidsskriftstittel ("Journals") eller om du søker i artiklenes titler og innhold ("Articles"). Med mindre du søker etter et spesielt tidsskrift, vil det mest fornuftige være å hake av for "Articles" slik at du søker etter konkrete artikler som omhandler temaet du er interessert i.

CORE er en database som henter artikler fra åpne arkiver over hele verden. De hevder å gi tilgang til verdens største samling av vitenskapelige artikler.

Oversikt over norsk forskning:

NORA står for Norwegian Open Research Archives  og er en nasjonal søketjeneste som gir tilgang til forskningsresultater, tidsskrifter og andre publikasjoner knyttet til høyere utdanning i Norge. Tjenesten søker i alle norske vitenarkiv (vitenarkiv = en digital tjeneste for lagring og tilgjengeliggjøring av publikasjoner. Mange utdanningsinstitusjoner har sine egne vitenarkiv (her er feks Universitetet i Oslos DUO) , mens NORA altså samler og gir tilgang til alle).

Cristin står for Current Research Information System in Norway og er et nasjonalt forskningsinformasjonssystem. Cristin skal samle og tilgjengeliggjøre informasjon om norsk forskning, her kan man søke dersom man for eksempel vi ha oversikt over et konkret forskningsprosjekt, eller dersom man vil vite hva en bestemt forsker har forsket på og hvilke forskningsprosjekter vedkommende har deltatt i. Her finner du for eksempel en oversikt over alle publikasjoner og prosjekter sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen har produsert og deltatt i.