Kildekritikk

Kildekritikk handler om å vurdere den informasjonen vi møter kritisk, og ikke umiddelbart tro absolutt alt vi leser. Terskelen for å publisere ting på nett er veldig lav (hvem som helst kan publiserer hva som helst), og det er derfor ekstra viktig å være på vakt og vurdere nettinfo nøye.

Dette betyr imidlertid ikke at vi bør ende opp med ikke å stole på noen. Det er en umulig oppgave å være kritisk overfor alt og alle hele tiden. Omkring oss foregår det nærmest en informasjonskrig hvor man kan få inntrykk av at det ikke finnes noen klare svar på noe og man aldri kan stole på noen. Like viktig som å være kildekritisk er det å ha kildetillit, dvs å finne noen pålitelige kilder som vi vet vi kan ha tillit til og stole på at gir oss faktabasert, nøytral informasjon. Under kolonnen «Kildesøk» over finner du tips til pålitelige kilder du kan ha nytte av å bruke.

TONE er en strategi (en slags huskeregel) for å huske å stille de riktige kontrollspørsmålene når vi møter ny informasjon:

  • T for troverdighet: er kilden til å stole på? Kan du finne ut om forfatteren eller institusjonen som står bak kilden er pålitelig og har faglig basis for sine påstander? Stemmer informasjonen du finner med andre kilder?

  • O for objektivitet: er kilden upartisk og nøytral og fremstiller sitt tema nyansert og belyst fra flere vinkler? Eller er den preget av et sterkt følelsesinnhold og en ensidig agenda som den forsøker å overbevise deg om at er riktig? Domineres kilden av fakta eller subjektive påstander?

  • N for nøyaktighet: er kilden velformulert og nøyaktig eller full av skrivefeil? Når ble den sist oppdatert? Henviser kilden til andre faglige kilder på en ryddig og etterettelig måte?

  • E for egnethet: passer kilden til det temaet du jobber med og til ditt faglige nivå? En vitenskaplig avhandling kan være faglig sett meget sterk, men allikevel være helt ubrukelig for deg dersom den språklig og faglig er for vanskelig.

Les mer om TONE på NDLA her.

Husk at vi alltid bør bruke flere kilder når vi leter etter informasjon!

Det hjelper oss til både å faktasjekke informasjon og få frem flere ulike perspektiver på saker vi skal drøfte. Slik unngår vi å bli lurt, og det hjelper oss til å skape mer varierte og spennende oppgaver!

Kilde: NDLA (2018, 26. oktober). TONEStrategi for kildekritikk. Hentet fra https://ndla.no/nb/subject:a453ed64-da44-4d85-93a1-2962e597ff6a/topic:efcc525e-967f-4ec0-b0b0-89a55e5c50a3/resource:1:169741