Kulturel implementering

Hvis digitaliseringen skal lykkes og for alvor blive en del af skolens hverdag, kræver det implementering på flere niveauer: det tekniske, det kulturelle og det didaktiske.

Inspiration til den kulturelle implementering beskrives nedenfor.

Kulturel implementering

Det er udbredt på skolerne, og specielt i undervisningen, at elever og lærere oplever det som "noget specielt", når de digitale medier inddrages. Mange elever kan blive så begejstrede over at få lov at bruge ipad eller computer, at det kan være svært at holde fokus på det faglige. Nogle lærere oplever til gengæld at det er så uvant at bruge digitale medier i undervisningen, at det kan være svært at overskue - hvordan bruges det på en hensigtsmæssig måde? Hvilke faldgruber findes der? Hvad hvis det tekniske ikke virker? Alt dette kan også tage fokus fra det faglige indhold.

Hvordan kommer skoler til et punkt, hvor brugen af digitale medier ikke længere er "noget specielt", men en helt almindelig del af hverdagen?

Dette er den kulturelle implementering af digitaliseringsstrategien - at det digitale bliver en integreret del af skolens kultur.


Der findes utallige modeller og tilgange til kulturel implementering. Her vil blive præsenteret et enkelt bud til inspiration.

Inspiration til skabelse af ny digital skolekultur

Disse punkter stammer fra artiklen: "Inspiration til skabelse af en ny kultur" af Emilie Welcher-Ulholm. Punkterne er forsimplede og omformuleret, så de passer til skoler og dagtilbud.

Artiklen kan læses på: www.lederweb.dk


Inspiration til skole- og dagtilbudsledere:

1. Lad lærernes og pædagogernes opgaver styrke digitaliseringskulturen

Hvis lærere og pædagoger fastfryses i deres gamle måder at gøre tingene på, kan det blive svært at bryde dette mønster. En fælles digitaliseringskultur skabes bedst i et praktisk samarbejde om konkrete opgaver.

2. Skab en løsningsorienteret kultur

Bliv ikke blot en forstående modtager af medarbejdernes reaktioner og utilfredshed. Spørg helt konsekvent, hvilke bud de selv har på at løse de problemer, de bringer på banen.

3. Håndtér konflikter, når de opstår

Konflikter er nødvendige, hvis der skal ske udvikling. Signalér derfor tydeligt, at uenighed ikke nødvendigvis er farlig, men at den hos jer kan blive brugt konstruktivt.

4. Lyt til lærerne og pædagogerne

Overvej hvordan digitaliseringsprocessen påvirker den enkelte lærer/pædagog. Sæt dig ind i deres erfaringer, ønsker og bekymringer. Ved at møde medarbejderne hvor de er, får du input og viden til at håndtere dem individuelt og støtte dem optimalt gennem implementeringsperioden.

5. Hold dialogen i gang

Medarbejdernes feedback kan give dig uvurderlig viden om, hvordan implementeringsprocessen forløber. Det er særligt vigtigt i implementeringens første faser, at medarbejderne har let adgang til at møde dig og vende ting, der presser sig på.

6. Udnyt alles evner

Find ud af hvordan du bedst udnytter det hver enkelt medarbejder kan og vil.

7. Giv plads til lærerne og pædagogerne

Gør eventuelle afdelingsledere og andre ledere til dine medspillere. Deres holdninger og adfærd påvirker medarbejderne meget direkte.

8. Søg sparring med skolelederkolleger

Værdien af at kunne vende konflikter, udfordringer og løsninger indbyrdes kan næppe overvurderes. Søg sparring hvor du kan – i tide.


Inspiration til lærere og pædagoger:

1. Lad elevernes/børnenes opgaver styrke digitaliseringskulturen

Hvis eleverne/børnene fastfryses i deres gamle måder at gøre tingene på, kan det blive svært at bryde dette mønster. En fælles digitaliseringskultur skabes bedst i et praktisk samarbejde om konkrete opgaver.

2. Skab en løsningsorienteret kultur

Bliv ikke blot en forstående modtager af elevernes/børnenes reaktioner og utilfredshed. Spørg helt konsekvent, hvilke bud de selv har på at løse de problemer, de bringer på banen.

3. Håndtér konflikter, når de opstår

Konflikter er nødvendige, hvis der skal ske udvikling. Signalér derfor tydeligt, at uenighed ikke nødvendigvis er farlig, men at den hos jer kan blive brugt konstruktivt.

4. Lyt til eleverne/børnene

Overvej hvordan digitaliseringsprocessen påvirker den enkelte elev/barn. Sæt dig ind i deres erfaringer, ønsker og bekymringer. Ved at møde eleverne/børnene, hvor de er, får du input og viden til at håndtere dem individuelt og støtte dem optimalt gennem implementeringsperioden.

5. Hold dialogen i gang

Elevernes/børnenes feedback kan give dig uvurderlig viden om, hvordan implementeringsprocessen forløber. Det er særligt vigtigt i implementeringens første faser, at de har let adgang til at møde dig og vende ting, der presser sig på.

6. Udnyt alles evner

Find ud af hvordan du bedst udnytter det hver enkelt elev/barn kan og vil.

7. Søg sparring med lærerkolleger

Værdien af at kunne vende konflikter, udfordringer og løsninger indbyrdes kan næppe overvurderes. Søg sparring hvor du kan – i tide.