Pædagoger og børns brug

Denne beskrivelse af pædagogers og børns brug af digitale medier i dagtilbud bygger på forskningsprojektet "IT og digitale medier er kommet for at blive". Projektet er en kortlægning af digitale redskaber på dagtilbudsområdet, med konklusioner og anbefalinger ud fra forskningsresultaterne.

Forskerne bag undersøgelsen er kommet frem til syv overordnede konklusioner, i undersøgelsen af digitale medier i dagtilbud:

1. Ikke et spørgsmål om, men hvordan digitale redskaber kan anvendes

Pædagoger og institutionsledere er generelt enige om at digitale medier på samfundsniveau er kommet for at blive, og spørgsmålet er dermed ikke om, men hvordan dagtilbuddene skal bruge de digitale redskaber.

De fleste institutionsledere oplever at en primær drivkraft for anvendelsen af digitale redskaber, er børnenes parathed. Herudover er bevidstheden om at skoler og arbejdspladser i stigende grad bruger digitale redskaber, og daginstitutionernes opgave med at forberede børnene hertil, også en stærk drivkraft.

2. De teknologiske muligheder er markant forbedret de seneste 2-3 år (undersøgelsen er fra 2014)

Tre teknologiske gennembrug har været afgørende for dagtilbuddenes brug af digitale medier: tabletten, udbuddet i apps og programmer og stabile trådløse forbindelser.

Særligt det trådløse netværk har gjort at digitale redskaber nu ikke længere er begrænset til et computerrum, men kan være en integreret del af børnenes lege- og læreprocesser i hverdagen.

Udnyttelsen af dette potentiale kommer dog ikke af sig selv, men forudsætter fungerende teknologiske rammevilkår og ledelsesmæssigt- og didaktisk fokus.

3. Stor spredning i hvor langt dagtilbuddene er i forhold til at anvende digitale redskaber

Cirka hvert femte dagtilbud kan karakteriseres som storbrugere af digitale redskaber, mens hvert femte dagtilbud befinder sig i den anden ende af skalaen og stort set ikke bruger digitale redskaber.

Dette skyldes bl.a. at der er stor forskel på de teknologiske rammevilkår, hvor fx 1/3 af dagtilbuddene ikke har internetadgang i alle lokaler. Der er også stor forskel på hvor meget hardware de forskellige dagtilbud har adgang til.

4. Tid og penge er vigtige i opstartsfasen

Dagtilbudslederne oplever primært tid og økonomiske ressourcer som barrierer for brugen af digitale redskaber.

Sandsynligvis er der behov for et vist minimum af hardware for at digitale redskaber kan anvendes aktivt. Det behøver ikke nødvendigvis at være mange af den samme type devices. Hvis der er en fleksibel tilgang til indkøb af hardware, øger det muligheden for løbende tilpasninger ud fra ændringer i gruppens behov og markedets muligheder.

5. Ledelsesfokus og medarbejderengagement som drivkræfter

Det er en forudsætning, men ikke en garanti, for anvendelsen af de digitale redskaber, at den teknologiske rammer er på plads.

En anden afgørende faktor er ledelsens fokus og medarbejdernes lyst og evner i forhold til digitale redskaber.

Det kan være afgørende at ledelsen:

· Sætter tid af til, at personalegruppen kan drøfte, hvordan digitale redskaber anvendes didaktisk.

· Skaber plads til, at dagtilbuddets digitale ildsjæl(e) kan vedligeholde teknikken, sætte sig ind i nye digitale muligheder og fungere som superbrugere.

· Giver mulighed for, at pædagogerne kan blive trygge ved de digitale redskaber – fx ved at give mulighed for, at tablets og apps kan tages med hjem i weekenden.

Tid til udvikling og drift af digitale redskaber er normalt ikke noget som dagtilbuddene øremærker tid til. Indkøb, installation, vedligehold og træning af kolleger varetages som regel af 1-2 medarbejdere med særlige kundskaber og interesse.

6. Didaktikken – ikke teknikken – skal være styrende

Digitale medier giver kun en positiv didaktisk effekt i de tilfælde, hvor teknologien anvendes målrettet og aktivt ud fra en didaktisk strategi.

Det er vigtigt at de digitale redskaber underlægges didaktiske mål og refleksioner og integreres i det didaktiske arbejde.

29% af de undersøgte dagtilbud har pædagogiske mål for anvendelsen af digitale redskaber.

7. Digital innovation starter på flere niveauer og skal støttes af muligheder for support

Digitalisering kan opstå på flere måder – initiativet kan komme fra kommunerne, områdeledelserne enkelte dagtilbudsledere eller en enkelt pædagog.

Specielt i de tilfælde hvor initiativet ligger hos dagtilbudslederen eller pædagogerne, er der behov for kommunale supportmuligheder, både på det tekniske og didaktiske område.

Konklusioner særligt i forhold til læring

8. 75% af dagtilbuddene anvender i betydeligt omfang digitale redskaber i forbindelse med læring

Tre ud af fire dagtilbud anvender i høj grad et eller flere digitale redskaber i forbindelse med læring. Hos de kommuner som er langt fremme på området er der også eksempler på anvendelse af mere avancerede hardwareformer og programmer.

9. Halvdelen af dagtilbuddene oplever en betydelig læringseffekt

Denne læringseffekt finder sted inden for fem typer af læring: indholdsmæssig læring, sociale og personlige kompetencer, funktionel læring, digital dannelse og demokrati og medbestemmelse.

Lederne er mest forbeholdne i forhold til krop og bevægelse, men flere institutioner har også succes med at anvende redskaberne proaktivt i denne forbindelse.

10. Digitale redskaber kan øge kvaliteten af det didaktiske arbejde

Der er sandsynligvis ingen betydelig tidsmæssig besparelse i at anvende digitale frem for analoge læringsredskaber. De institutioner som i høj grad bruger digitale redskaber oplever dog at de digitale redskaber både er mindre tidskrævende, samt øger kvaliteten af den tid, det pædagogiske personale har sammen med børnene.

Dette tyder på at det kræver træning at anvende digitale redskaber på en hensigtsmæssig måde.

11. Det er svært for mange dagtilbud at gennemskue mulighederne

Dagtilbuddene mangler generelt viden om, hvilke muligheder der er for at understøtte læringsprocesser med digitale redskaber – både om hvilke redskaber der findes, og hvor de kan anvendes didaktisk.

Der er således et stort potentiale i at dagtilbuddene har mulighed for at dele deres erfaringer.

12. Pædagogerne skal klædes på til at integrere digitale redskaber i den didaktiske praksis

Dagtilbuddene begynder ikke nødvendigvis selv at anvende digitale redskaber i didaktikken, selvom redskaberne er til rådighed og de tekniske rammer er hensigtsmæssige.

Nogle pædagoger er tøvende med at anvende digitale redskaber og erfaringen viser at en måde at imødegå dette på, kan være målrettede aktionslæringsforløb med praktisk træning i små grupper.

Læs mere og gå i dybden med de enkelte konklusioner ved at hente rapporten "IT og digitale medier er kommet for at blive"