Baggrund

I Vejen Kommune har vi valgt at tage udgangspunkt i to begreber, når vi taler om digitalisering på skole- og dagtilbudsområdet: digital dannelse og det 21. århundredes kompetencer.

Disse begreber er valgt fordi de kommunikerer essentielle værdier – det digitale dannelsesbegreb kommunikerer et helhedssyn på digitalisering, som ikke kun handler om teknik og medier, men også om det sociale perspektiv og medborgerskabsperspektivet - afgørende dannelsesområder at fokusere på i forbindelse med digitalisering. Begrebet om det 21. århundredes kompetencer kommunikerer visionen om at uddanne unge til fremtidens arbejdsmarked og kompetencekrav der stilles her.

For at samle de kompetencer og perspektiver som indeholdes i digital dannelse og det 21. århundredes kompetencer i en model, som kan anvendes i hverdagssammenhæng, foreslår vi fra Dagtilbud & Skoles side den didaktiske model ”Didaktik 2.0”.

Digital dannelse

Digital dannelse er et begreb med mange definitioner, og i Vejen Kommune har vi valgt en tredelt definition som stammer fra Medierådet for Børn og Unge. De tre perspektiver er et bud på udvikling af et redskab til den konkrete håndtering af digital dannelse i hverdagen og i klasseværelset.

Færdigheds- og vidensperspektiv

Dette perspektiv omhandler den praktiske del af den digitale dannelse – at kunne bruge teknologierne. Disse bruges til opsøgning, indsamling, analyse, produktion og kommunikation af viden. Herunder hører også produktion af æstetiske, kreative og innovative udtryksformer.

Færdigheds- og vidensperspektivet er også en stor del af Forenklede Fælles Mål på området.

Socialt perspektiv

I Medierådets terminologi kaldes dette andet perspektiv ’trivselsperspektivet’. Vi kalder det dog ’socialt perspektiv’, da dette perspektiv omhandler vores omgang med hinanden og vores egen sikkerhed. Det handler om forebyggelse af mobning, en god omgangstone, sikkerhed, personlige data etc.

Aktivt medborgerskab

Dette perspektiv omhandler den enkelte elev i en større sammenhæng. Hvordan ændrer globalisering og digitalisering vilkårene for vores politiske og kulturelle institutioner og processer, og hvordan kan man som borger tage aktivt ansvar for det samfund man lever i?

Det 21. århundredes kompetencer

Det 21. århundredes kompetencer handler om at forberede eleverne bedst muligt til det arbejdsliv de møder efter skolen. Det er et meget omfattende koncept, og i Vejen Kommune har vi valgt at fokusere på ”De fire K’er”, som udgør refleksions- og innovationskompetencerne. Det er: kommunikation, kollaboration, kritisk tænkning og kreativitet.

Disse fire kompetencer er ikke noget nyt i vores skoler, men når de tænkes ind i en digitaliseringssammenhæng, får de nyt liv.

Grundtankerne i konceptet ”det 21. århundredes kompetencer” stammer fra Partnership for 21st Century Learning, P21. Her henter vi inspiration fra siden edu21.dk.

Kommunikation

handler om at lytte, udtrykke ideer, bruge forskellige platforme og bruge forskellige udtryk


Kollaboration

handler om at samarbejde, deltage ligeværdigt i processer, have ansvarlighed og være åben


Kritisk tænkning

handler om at forholde sig til verden, være problemløsende, analysere, evaluere og stille opklarende spørgsmål


Kreativitet

handler om at lytte, udtrykke ideer, bruge forskellige platforme og forskellige udtryk.

Hvis man vil følge visionen om det 21. århundredes kompetencer til dørs, har det gennemgribende konsekvenser for den måde vi laver skole på i dag. Det har konsekvenser for indretningen i klasseværelset – hvis man kan tale om et sådant. Det har konsekvenser for lærernes, elevernes og forældrenes roller ift. skolen, og hele undervisnings- og skoletanken får nye dimensioner.