Pennun ostajalle

Kennel Tubero d'Oro

Ennen pennun hankintaa

Kun koiravauvakuume iskee, pentu halutaan kotiin mahdollisimman nopeasti. Se on ihan ymmärrettävää, mutta kiire ei aina ole hyvästä, kun etsitään uutta perheenjäsentä, jonka kanssa oma koti jaetaan yli kymmenen vuoden ajan. Sopivan pennun löytäminen on monen tekijän summa. Kun päätös koiran hankkimisesta on tehty, on aika lähteä tutustumaan kasvattajiin ja koiriin. Koirista löytyy erilaisia persoonia, kuten meistä ihmisistäkin. Yhteiselo koiran kanssa on mukavampaa, jos omistajan ja koiran ”kemiat” kohtaavat. Valitse siis itselle sellaisen koiran pentu, joka vastaa sinun kuvaasi tulevasta perheenjäsenestä. Myös meistä kasvattajista löytyy erilaisia persoonia. Toiset meistä haluavat olla tiiviissä yhteydessä pentuihinsa kun toiset taas haluavat antaa pennun kodille enemmän omaa tilaa. Osa meistä on enemmän kiinnostunut näyttelyistä ja kisoista, toiset sienestyksestä tai muista harrastuksista. Uskomme kuitenkin, että kaikki Suomen Lagottoklubin kasvattajat tekevät työtä rodun eteen, vaikka jokaisella meistä on myös oma näkemyksemme rodun jalostuksesta ja kasvatuksen toimintamalleista. Hyvä suhde kasvattajaan takaa pennun uudelle kodille tuen ja avun koiran koko eliniän ajan. Valitse siis kasvattaja, jonka kanssa olet samaa mieltä koiran pidosta ja kasvatuksesta. Ja huomioithan, että kasvattaja on Suomen Lagottoklubin jäsen. Kysy myös onko yhdistelmä jalostustoimikunnan tarkastama ja täyttää jalostuksen toimintaohjeen. Jos näin ei ole, muistathan kysyä syytä siihen. Jos syy on esimerkiksi näyttelytuloksen puuttuminen, etkä itse ole kiinnostunut näyttelyistä, voi pentu tästä huolimatta olla sinulle sopiva. Jos yhdistelmältä puuttuu terveystuloksia, sukulaisuusaste on liian korkea tai yhdistelmässä on muita suurempia puutteita, harkitse vielä pennun ottamista – koiran mahdolliset sairauskulut, jotka johtuvat perinnöllisistä sairauksista, tulevat sinun maksettavaksi.


Mitä me odotamme pennunostajalta

Lagotto on työkoira, joka on luonteeltaan iloinen, vilkas, sitkeä ja nokkela. Tällainen koira nauttii ihmisen kanssa puuhaamisesta. Ottaessasi minulta koiran odotan, että olet valmis kouluttamaan koirallesi ainakin peruskäyttäytymiseen vaadittavat asiat sekä huolehdit, että koira saa riittävästi liikuntaa ja aivopuuhaa. Yleensä tylsistynyt lagotto keksii itselleen puuhaa, joka ei aina ole omistajan mielestä niin mukavaa. En vaadi sinua siis harrastamaan eri lajeja tai kilpailemaan tosissaan, mutta koiran aktivointi on osa lagoton hyvinvointia ja se on hyvä ottaa huomioon jo pentua hankittaessa. Odotan myös, että uskallat olla aina yhteydessä meihin, niin mukavissa kuin ikävissäkin asioissa. Haluan seurata pentujemme elämää sinun kanssasi, auttaa myös kun pentusi on jo aikuinen ja tukea vielä silloinkin, kun koirasi viettää vanhuuden päiviä. Vaikeuksissa on hyvä muistaa, että tunnen koirasi suvun ja todennäköisesti joku sukulaisista asuu kotonani. Minulla siis voi olla ihan omakohtaista kokemusta ja ratkaisuvaihtoehtoja, ja jollen itse osaa auttaa, autan sinua löytämään henkilön, joka voi auttaa.

Yksinkertaisesti: Odotan pennunostajalta rehellisyyttä, maalaisjärkeä koiran kanssa toimimisessa, sekä rohkeutta ja avointa mieltä yhteiselämän oppimiseen koiran kanssa.

Mitä me tarjoamme pennunostajalle

Oman kokemuksemme ja tukemme lisäksi teemme parhaamme, jotta saisit juuri sinulle sopivan pennun kotiisi! Lagoton hinta, kuten useimpien rotukoirien, voi tuntua aika kalliilta. Hinta muodostuu suurimmaksi osaksi niistä kuluista, joita koiran kasvatuksesta tulee. Omaa työtä kasvattajana emme ole hintaan lisänneet, sillä tämä on minulle puhdas harrastus, eikä sillä ole tarkoitus tuottaa voittoa. Jalostukseen käyttämämme koirat ovat terveystarkastettuja laajemmin kuin mitä Suomen Kennelliitto meiltä vaatii. Kasvattajana minulle on tärkeää säilyttää lagotto romagnolo –rodun terveys ja elinvoimaisuus.

Terveys- ja geenitutkimusten lisäksi yritämme säilyttää rodun monimuotoisuuden käyttämällä koiriamme pääsääntöisesti vain kerran. Tämä tosin tarkoittaa, että omat kulumme pentuetta kohden ovat suuret, sillä jokaista pentuetta varten tutkitutamme pentueen vanhemmat. Näin kuitenkin takaamme, ettei koiriemme geenejä pääse liikaa rikastumaan lagottokantaan ja meillä on vielä kymmenen vuoden päästäkin mahdollisuus kasvattaa lagottoja. Koirien geneettinen monimuotoisuus on yksi koirien terveyden vakavimmista huolenaiheista. Ihmistenkin kesken liian läheiset sukulaisuussuhteet ovat este avioliitolle, koska sukulaisuuden tiedetään lisäävän sairauksien riskiä. Miksi siis koirilla tilanne olisi erilainen?

Jalostuskoiramme ovat myös käyneet ainakin muutaman kerran näyttelyssä hakemassa arvioinnin kuinka rodunomaisia ne ovat rakenteeltaan ja ulkonäöltään. Yritämme seurata jalostuskoiriemme käyttöominaisuuksia järjestämällä itse treenejä ja koulutuksia, jos koiran omistajat eivät muuten innostu koiran kanssa harrastamaan. Yritämme myös luonnetestauttaa koiramme.

Jo pentulaatikkoaikana teemme paljon työtä pentujen sosiaalistamiseksi, sekä työominaisuuksien vahvistamiseksi. Aloitamme pentujen aistien ja neuroratojen aktivoinnin jo ihan pienenä. Pentujen kasvaessa tutustutamme pennut niin erilaisiin alustoihin, ääniin ja hajuihin kuin paukkuihin, pantaan ja naksuttimeenkin. Meille on tärkeää, että pentu ehtii turvallisesti tutustua erilaisiin asioihin ennen luovutusta. Tästä on helppoa jatkaa sosiaalistamista pennun uudessa kodissa.

Meille koiriemme terveys on myös hyvin tärkeää. Vaikka jalostuskoiramme ovat terveystutkittuja, aina ei kuitenkaan sairauksilta vältytä. Jotta voimme tehdä parhaamme myös seuraavan sukupolven kanssa, haluamme tietää pentujemme terveystilanteen tarkkaan. Siksi olemme päätyneet maksamaan kaikkien pentujemme rakennetutkimukset (lonkkien, kyynärien ja selän kuvaukset). Pentumme saavat myös MyDogDNA –passin. Tässä tutkimuksessa avataan koiran dna, jolloin saat tiedon koiran polveutumisesta, pentuiänepilepsiasta, kertymätaudista ja useasta muusta koirilla yleisesti tavatusta sairaudesta. DNA-passista näet myös koirasi geneettisen monimuotoisuuden sekä perinnöllisiin sairauksiin ja alleelien monimuotoisuuteen perustuvan geneettisen terveysindeksin. Vaikka et ikinä haluaisi käyttää omaa koiraasi jalostukseen, on silti hyvä tietää koiran riskistä sairastua. Koiran elintavoilla voidaan vaikuttaa monen sairauden puhkeamiseen, jos tieto riskistä on olemassa.

Valinnoistamme johtuen meillä ei ole pentuja aina saatavilla, mutta uskomme, että pentuamme kyllä kannattaa odottaa. Emme lupaa pentujemme olevan muotovalioita, ehdottomia harrastustähtiä tai huippujalostusyksilöitä. Pentumme ovat ensisijaisesti kotikoiria, kaikki muu on vain ekstraa.

Lupaan, että saat pennun, joka on mielestäni parhaasta mahdollisesta yhdistelmästä terveyden, luonteen ja ulkomuodon suhteen.

Kun harkitset koiran hankintaa, kannataa käydä tekemässä Suomen Kennelliiton laatima koiranomistajan testi ja kokeilla onko koiratietous ajantasalla.