Stichting Taizé Helvoirt


Welkom op de website van de Stichting Taizé Helvoirt

 De Stichting Taizé Helvoirt organiseert oecumenische Taizé-vieringen in Helvoirt.

Wisseling van de wacht bij
Stichting Taizé Helvoirt

Na tien jaar van toewijding en inzet heeft Anton Klerx, de oprichter van de huidige Stichting Taizé Helvoirt, het stokje overgedragen aan Niek Hanckmann CMM. Daarnaast heeft hij ook zijn rol als oprichter en dirigent van het Taizé-koor Lumen Cordium sinds 2011 overgedragen aan Liesbeth Coppens.

Ria Klerx heeft eveneens haar taken als secretaris van de Stichting Taizé Helvoirt overgedragen aan Hans Schuurmans. Daarnaast heeft zij als pianist/organist de begeleiding in handen gegeven van de nieuwe dirigent van het Taizékoor.

Gedurende vele jaren hebben Anton, Ria en het Taizékoor zich ingezet voor de Stichting Taizé Helvoirt. Hoogtepunten waren onder andere de drukbezochte, oecumenische Taizé-vieringen die afwisselend plaatsvonden in de H. Nicolaaskerk aan de Kastanjelaan en de Oude Sint Nikolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat/Torenstraat. Daarnaast hebben zij met het Taizékoor jaarlijks de Dodenherdenking, de Allerzielenviering en de Herdenking van de Overledenen opgeluisterd. Ook de gevangenis in Vught keek regelmatig uit naar hun optredens.

Het afscheid nemen viel niet makkelijk, maar Anton en Ria hebben het volste vertrouwen dat alles in goede handen komt van hun opvolgers komt. Zij zullen altijd verbonden blijven met het Taizékoor en de Taizé-vieringen.

Niek Hanckmann CMM, de nieuwe voorzitter van de Stichting, is een van de jongste fraters van de fraters van Tilburg en woont in Vught. Hij heeft wiskunde gestudeerd en is momenteel onder andere leerlingbegeleider op het gymnasium Beekvliet te Sint-Michielsgestel. Daarnaast is hij een actief koorlid in het Tilburgs koor Ad Parnassum en heeft hij meerdere keren Taizé bezocht vanwege de sfeer die hem erg aanspreekt.

Liesbeth Coppens, de nieuwe dirigent van het Taizékoor Lumen Cordium, heeft koordirectie gestudeerd en is gespecialiseerd in zang en piano. Ze heeft ervaring met het leiden van diverse koren en zal nu haar talenten inzetten bij het Taizékoor.

13 april 2024 te Helvoirt, thema 'Licht'
Taizékoor Lumen Cordium

13 april 2024 te Helvoirt, thema 'Licht' - Taizékoor Lumen Cordium
Dit is een opname van de laatste Taizéviering van Anton en Ria Klerx waarbij zij  afscheid nemen van het koor als dirigent en organist/pianist. 

____________________

Agenda Taizévieringen 2024
 

overdracht voorzitterschap van Anton Klerx naar Niek Hanckmann 

 overdracht naar de nieuwe dirigent Liesbeth Coppens 

Br. Matthew nieuwe prior Taizé

Op 2 december 2023 heeft de prior van Taizé br. Alois het priorschap overgedragen aan br. Matthew.

Foto:
Broeder Matthew (links), met naast hem zijn voorganger broeder Aloïs.
© Marija Poklukar/Ateliers et presses de Taizé

Taizékoor o.l.v. Anton Klerx
foto: © Gerard Kern

De Taizévieringen in Helvoirt worden afwisselend gehouden in de Katholieke H. Nicolaaskerk aan de Kastanjelaan en de Oude Sint Nikolaaskerk aan de Van Grevenbroeckstraat / Torenstraat.