Energie
24 Uurs-maatschappij
In de warme zomermaanden is het 's avonds sowieso langer licht dan in de winter. We gaan buiten op het terras zitten onder de warmtelampen. Dat kost energie (gas). We gaan binnen achter onze computers of tablets werken, wat ook stroom kost. Of we kijken televisie. Direct na het verzeten van de klok naar zomertijd is het 's ochtends later licht. We worden echter wel op hetzelfde afgesproken tijdstip verwacht op school of werk. We hebben daarom verlichting nodig in de ochtend, om 6.30u 's ochtends opstaan betekent namelijk dat het nog bijna een uur duurt voordat de zon opkomt. Wat blijkt uit onderzoek dat de energie-effecten van de zomertijd precies zijn? Het is uiterst discutabel of er sprake is van energiebesparing door de zomertijd.
Gebruik van andere apparaten dan verlichting
Gedurende de zomertijd is het 's ochtends later licht (langer donker) en 's avonds later donker (langer licht) dan met de standaardtijd instelling. Bij warm weer en hoge temperaturen wordt airconditioning ingeschakeld. Door meer gebruik te maken van de zonuren op een dag, wordt meer energie verbruikt met dit soort apparaten.
Energiezuinige lampen
Tegenwoordig mogen gloeilampen niet meer worden verkocht. We maken gebruik van ledverlichting en spaarlampen. Op snelwegen worden de lampen steeds vaker gedempt of uitgelaten. Het is dan ook de vraag of het voordeel van 's avonds een uur langer licht (maar dan dus 's ochtends een uur later en dus korter licht!) significant bijdraagt aan energiebesparing.
Andere energiebesparingen
Er zijn andere manieren om energie te besparen, die wel hun effect hebben bewezen. Denk aan terugdringen van autogebruik, de verwarming een graad lager zetten. De was op een lagere temperatuur wassen en vervolgens aan de lucht drogen in plaats van in de droger. Deze paar voorbeelden zijn allemaal relatief simpel toe te passen naar individuele behoefte, inzicht en vermogen. Variabele werktijden geven werknemers de mogelijkheid om bijvoorbeeld in de zomer eerder te beginnen. Hiermee creëer je een spreiding in werktijden, spreiding in verkeer (dus minder files) en spreiding van het energieverbruik.