Blog

Wat vind jij van de zomertijd en wintertijd (=standaardtijd)? Laat het ons weten! Dat kan via Twitter: @standaardtijd of per e-mail.

Dag ?: zaterdag 11 februari 2017

En toen was het 'ineens' ruim 3 maanden later! Op onze twitteraccount zijn we actief geweest door onder andere verwijzingen naar feiten, onderzoeken en berichten uit de Europese politiek te delen. Op deze website hebben we tevens informatie vanuit het Europarlement en onderzoeksgegevens toegevoegd. Het blijkt best lastig om iets, waarvan het nut niet is bewezen, af te laten schaffen. Zoals de heer Reul (Duitse Europarlementariër) aangaf tijdens het debat op 27 oktober 2016, zouden de voordelen van de zomertijd-wintertijdregeling moeten worden bewezen. Zodra de voordelen niet bewezen worden of niet opwegen tegen de nadelen, dan gaan we terug naar de standaardtijd. En dan kunnen we nog verder discussiëren over wat onze standaardtijd zou moeten zijn: onze huidige, wettelijke standaardtijd (Midden Europese Tijd) of onze eigen, geografische tijdzone (West Europese Tijd).

Totdat we op standaardtijd leven hebben wij tips voor de lezers van dit blog: verzet je klok thuis de komende weken steeds 5 tot 10 minuten per week. Sta bovendien elke week 5 tot 10 minuten eerder op. Je maakt daarmee de overgang naar de zomertijd op 26 maart 2017 geleidelijk. In plaats van in één keer een uur eerder naar bed en een uur eerder opstaan, pas je je de komende weken al langzaam aan.

We doen ons best om de regeling dit jaar nog te laten afschaffen. Mocht het volgend jaar pas lukken, dan kan je de overgang naar zomertijd in ieder geval makkelijker maken voor je geest een lichaam.

Dag 2: dinsdag 1 november 2016

De kinderen doen het goed op school. We zijn weer meteen fit en voelen ons uitgerust. Het lijkt of we al drie dagen steeds een uur extra tijd hebben; we hebben meer energie. Het ritme van de huidige klokinstellingen past duidelijk een stuk beter bij ons interne ritme (bioritme). Houden zo! We zijn bezig om een stemming voor afschaffen van de zomertijd-wintertijd-regeling op de agenda van het Europees Parlement te zetten. Zie ook: Debat Europarlement in Straatsburg. Vanaf vandaag hebben we nog 145 dagen de tijd om dit te regelen, zodat we op standaardtijd kunnen blijven leven.

Dag 0: zondag 30 oktober 2016

Eindelijk weer standaardtijd! Nu volgt een lange periode waarin we als gezin het gevoel hebben elke dag een uur extra tijd te hebben. De dag duurt nog steeds 24 uur natuurlijk, maar het voelt anders! In vele blogs kan je lezen over ervaringen van mensen die uitleggen hoe de biologische klok werkt en wat voor effect zij ondervinden van de zomertijd. Het went voor sommige mensen nooit. De impact van 's avonds eerder naar bed 'moeten', niet kunnen slapen en 's ochtends toch voor school/ werk een uur eerder opstaan is namelijk groot. Zo groot, dat het een effect zal hebben op je welbevinden gedurende de gehele dag. Zowel voorstanders als tegenstanders van de zomertijd-wintertijd-regeling ervaren een positief effect van het terugzetten van de klok; je wordt uitgerust wakker. Met één kloktijd (standaardtijd) heb je dit niet één keer per jaar, maar gedurende het hele jaar. Wij kijken ernaar uit!

Dag 95: woensdag 29 juni 2016

Een paar feiten: vanaf vandaag duurt het nog 123 dagen voordat de standaardtijd (wintertijd) ingaat. De klok wordt namelijk op zondag 30 oktober 2016 om 3.00u een uur teruggezet naar 2.00u. Op dinsdag 21 juni 2016 hebben we de langste dag van dit jaar gehad. Dat wil zeggen dat op die dag de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang het grootst is. De zon kwam om 5.19u op en ging om 22.04u onder. Na deze langste dag van het jaar worden de dagen weer korter en de nachten langer. De zonsopkomst is elke dag steeds iets later en de zonsondergang steeds iets vroeger. Wil je meer lezen over zomertijd, wintertijd en de oorsprong en achtergronden ervan? Kijk dan op Wikipedia Zomertijd door op de link te klikken. Is jouw behoefte aan informatie over dit onderwerp nog groter, kijk dan op de veel uitgebreidere pagina in het Engels: Wikipedia Daylight Saving Time.

Als jong gezin met kinderen van 8, 7 en 1 jaar ervaren wij nog enkele aanpassingsproblemen aan de zomertijd. Wij zijn de laatste jaren steeds meer ons eigen bioritme gaan aanhouden met slaap -en waaktijden. De aard van onze manier van werken laat dit toe. De schooltijden van de kinderen helaas niet. Ook wij zijn gebonden aan de maatschappelijke en wettelijke afspraken, die we met zijn allen hebben gemaakt. Wij ervaren 's avonds als nadeel dat de kinderen naar bed moeten gaan als het nog een paar uur licht blijft. Dit is natuurlijk op te lossen door een volledig verduisterend (rol)gordijn te plaatsen in de kinderkamers. We hebben dat voor één van onze kinderen dan ook gerealiseerd. Voor een baby of dreumes is dit ook een aanrader! Je hebt nog wel te maken met je bioritme, ook al elimineer je de lichtprikkel. Als onze kinderen in een donkere kamer rustig in bed liggen, kunnen we zelf op een warme dag nog buiten zitten. We kunnen dan natuurlijk niet samen een blokje om of een fietstochtje maken, want dan moeten we oppas regelen. In het donker bij kaarslicht buiten zitten kan ook en vinden wij zelfs gezellig en knus. Wat is dan precies het voordeel van onze zomertijd? Als je geen kinderen hebt, kan je er 's avonds met daglicht nog op uit. Je hebt na je werkdag een uur extra daglicht (aangezien de kloktijden en het dag -en werkritme een uur achteruit geschoven zijn). Stel je gaat dan met de auto ergens heen om een rondje te wandelen. Dat is leuk als het nog licht is en je een andere omgeving kan zien, maar waar is dan het energievoordeel als je brandstof verbruikt, wat je met standaardtijd ('s morgens eerder licht en 's avonds eerder donker) niet zou doen?

Dag 75: donderdag 9 juni 2016

De voordelen van de invoering van zomertijd lijken achterhaald. Zie Wintertijd is onzin?! Veertig jaar na de invoering in Nederland is het tijd om de zomertijd af te schaffen, want: "Zomertijd is onzin"! Wij zijn als gezin klaar met de zomertijd. Laten we over 143 dagen de klok terugzetten naar onze standaardtijd en zo laten staan. We kunnen dan prettig slapen en ontwaken in alle seizoenen, zonder opgelegde wisselingen. Je gezondheid vaart wel bij een standaardtijd gedurende het hele jaar.

Dag 57: zondag 22 mei 2016

Heerlijk, het is langer licht (Uh, tot later licht)! Ja, dat lijkt fijn. Zoals we in de blog van Dag 28 aangaven, heb je diverse nadelen bij de zomertijd. Dat geldt zeker als je (schoolgaande) kinderen hebt. Het lijkt leuk om 's avonds tot een later tijdstip buiten te kunnen wandelen met je kinderen. Zij moeten echter de volgende dag op tijd naar school. Ze moeten naar bed voordat het donker wordt. Vanavond was een van ons aan het wandelen met onze twee oudste kinderen. Helaas is het nu geen vakantie en dus schieten wij er niks mee op als we 's avonds het uurtje licht hebben in plaats van vroeg in de ochtend. En in de vakantie hebben we er ook niks aan! Wij kunnen dan immers los van school -en werktijden onze dagindeling bepalen. We hebben geen zomertijd nodig om een uur eerder op te mogen staan of een uur eerder naar bed te mogen gaan. Het is wel bezwaarlijk dat je door het verzetten van de klok naar zomertijd collectief een uur eerder moet opstaan. Om aan je aantal uren slaap te komen, moet je ook een uur eerder naar bed gaan.

Dag 42: zaterdag 7 mei 2016

Het is langer (= tot later) licht! We hebben met de ingang van de zomertijd collectief het dagritme met een uur verlegd (vervroegd). Afgelopen twee weken was het meivakantie. Ons gezinsritme lag anders dan tijdens de schoolweken. We gingen later naar bed en stonden later op (volgens het wintertijdritme/ standaardtijdritme). In de kerstvakantie en voorjaarsvakantie sliepen we meestal langer uit dan in de werkweken/ schoolweken. Dat kan als je in de vakantieperiodes geen verplichtingen hebt. Maar was dat verschil dan ook steeds een uur of meer?

Dag 28: zaterdag 23 april 2016

Eerlijk is eerlijk, ons gezin raakt gewend aan de zomertijd. Nu is het wel zo dat onze kinderen nog steeds lastiger naar bed gaan op de normale kloktijden. Het is dan nog licht. De zon gaat pas om 20.50u onder (dat is 19.50u standaardtijd). Het opstaan gaat al iets beter, de zon komt om 6.25u op. De wekker gaat om 6.30u en dan is het al licht. Toen de zomertijd inging (op zondag 27 maart 2016) werd het om 7.25u licht. Dat bleek voor ons gezin lastig om op te staan. Het werd immers pas een uur nadat we moesten opstaan licht. Vooral voor onze peuter en voor onze jongste dochter helpt het daglicht enorm om te ontwaken.

Er zijn in Nederland ongeveer 1,9 miljoen gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar (bron: Jeugdmonitor CBS). Deze gezinnen hebben, naast hun werktijden, te maken met schooltijden. De leerplichtwet schrijft voor dat leerlingen onderwijs moeten volgen volgens de schooltijden van hun onderwijsinstelling. Op veruit de meeste basisscholen geldt een aanvangstijd van 8.30u. Kinderen die makkelijker opstaan met ochtendlicht (in plaats van in het donker) hebben extra moeite om op te starten met zomertijd. Dit geldt vanaf het verzetten van de klok in het laatste weekend van maart tot en met de derde week van april (uitgegaan van een ontwaaktijd van 6.30u). Vanaf de start van het nieuwe schooljaar eind augustus (of begin september) tot en met de derde week van september geldt hetzelfde. Met standaardtijd zou het gedurende genoemde weken licht zijn wanneer je opstaat. Onderzoek naar het welbevinden, het concentratievermogen en de leerprestaties van kinderen van 4 tot 18 jaar gedurende deze periodes is aan te raden.

Dag 14: zaterdag 9 april 2016

Ja! Wat heerlijk om 'gewoon' uit jezelf wakker te worden! Eindelijk helemaal gewend aan de zomertijd? In ieder geval de eerste dag op een natuurlijke manier ontwaakt en dat voelt goed. Even rekenen: vanaf 1977 t/m 2016 zijn dat minstens 40 x 2 weken, dus minstens 80 weken van wennen aan een uur eerder naar bed gaan en een uur eerder opstaan. En verder de hele dag zo'n beetje alles een uur eerder doen, zoals ontbijten, lunchen, dineren, naar school en/ of werk gaan (allemaal veelal gebonden aan kloktijden). Vervolgens wijzen we je graag op het volgende, zeer interessante artikel (in het Engels): http://www.nature.com/news/time-out-1.19640?WT.mc_id=TWT_NatureNews

Dag 13: vrijdag 8 april 2016

Vandaag was het een hele, mooie, redelijk warme dag met een doorbrekende zon. Een goed uitgangspunt om gedurende een ochtend een post te bemannen voor het Praktisch Verkeersexamen 2016 voor basisschoolleerlingen. Ook het tijdstip waarop we de post gereed moesten hebben viel mee. We zijn redelijk gewend aan de zomertijd en dat werd tijd!

Dag 12: donderdag 7 april 2016

Bijna een week sinds het verzetten van de klok. Als de politiek snel beslissingen kan nemen over het afschaffen van de zomertijd, dan hebben we volgend jaar geen slaaptips nodig. Voor de mensen, die net als wij, nu nog niet gewend zijn aan zomertijd 2016 dan toch een paar tips: 1. Ga op tijd naar bed (let op de kloktijden, niet op je gevoel). 2. Stop een uur vóór je bedtijd met beeldschermactiviteiten en maak de kamer donkerder. 3. Sta 's ochtends zodra de wekker gaat meteen op, zodat je went aan de nieuwe (vroegere) tijd.

Dag 11: woensdag 6 april 2016

Waarom wil je niet naar bed dochter? "Ik wil spelen, want het is nog licht". Tsja, daar zit wat in. Sterker nog, niks tegenin te brengen. Het is nog licht. Natuurlijk blijft het sowieso steeds langer licht (vandaag gaat de zon om 20.23u zomertijd onder), ook als je standaardtijd zou aanhouden, maar waarom zou je dat versnellen of verschuiven met een uur? Op 12 mei 2016 gaat de zon om 21.23u onder. Op standaardtijd zou dat dan om 20.23u zijn! Dat is ruim een maand later dan nu, op 6 april 2016.

Dag 10: dinsdag 5 april 2016

Hoe gaat het met jullie lichaam? Hoe voelt het? Stapt iedereen er 'gewoon' overheen? Is het verzetten van de klok, omdat het nou eenmaal zo is afgesproken, iets om je bij neer te leggen? Eén ding is duidelijk: als door mensen is besloten om in 1977 in Nederland zomertijd in te voeren, dan kan in 2016 worden besloten om het af te schaffen! Het merendeel van de mensen is avondmens. Vooral avondmensen hebben last van het verzetten van de klok, vooral het verzetten naar zomertijd. Ook ochtendmensen hebben last van het verzetten van de klok. Op http://www.rug.nl/news/2007/10/107_07 kan je lezen wat het effect, van het verzetten van de klok, op onze biologische klok is. Negeer jouw lichamelijke signalen niet. Luister ernaar en besef dat afschaffen van de zomertijd binnen onze mogelijkheden ligt. Nog 355 dagen om dit samen te regelen!

Dag 9: maandag 4 april 2016, tweede school- en werkweek

Hoe gezond is het vooruitzetten van de klok met een uur? Stel dat je ziek bent, afhankelijk bent van medicatie en zuurstof. En stel dat alle zorg, medicatie en activiteiten van de ene op de andere dag een uur vervroegd worden. Hoe reageert je lichaam met al zijn interne, biologische klokken daarop? Als jouw leven op zijn einde loopt, geeft het verzetten van de klok van wintertijd naar zomertijd je dan een zet in de richting van de dood? En als je de klok niet verzet, maar op standaardtijd laat staan? Op dit moment is het niet zeker of onze kennis vanochtend in leven zou zijn gebleven. Het kan zeker zo zijn dat zijn einde ook in dat geval vanochtend zou zijn gekomen. Toch zet het je aan het denken.

Dag 8: zondag 3 april 2016

Vandaag hebben we toch verplichtingen: sportwedstrijden van de kinderen. Heel erg vroeg! In ieder geval voor ons gevoel. De weersvoorspellingen voor het weekend bleken geen 1 april grap te zijn geweest. Wat een heerlijke, zonnige dag. Dat is goed voor je humeur en dan vergeet je dat je best moe bent. Zouden we na één week een beetje gewend zijn aan de zomertijd? Nu op tijd naar bed! Het lijkt nog vroeg (21.35u wintertijd), maar de klok (zomertijd) geeft al 22.35u aan.

Tweet van vandaag lezen? Klik op de volgende link: https://twitter.com/standaardtijd/status/716724504853090304

Dag 7: zaterdag 2 april 2016

Het is weekend, dus geen verplichtingen van school of werk om vroeg uit de veren te gaan. Onze jongste dochter slaapt dan ook een beetje uit en is vandaag fit en blij. Onze oudste dochter wordt (net als wijzelf) helaas wakker van de wekker van de buren. Zij zijn een weekendje weg en blijkbaar vergeten om hun alarm van 6.30u uit te zetten (voor ons wintertijdgevoel is het dan 5.30u)! Het piepen van hun wekker stopt na één uur... Onze oudste dochter doet vandaag brutaal, lui, onaardig en ze is prikkelbaar. Zij is meestal van slag bij dingen die veranderen en ze vaart het beste bij duidelijkheid en regelmaat. Nog een aantal dagen wennen en vanavond weer op (zomer)tijd naar bed!

Tweet van vandaag lezen? Klik op de volgende link: https://twitter.com/standaardtijd/status/716274041179516928

Dag 6: vrijdag 1 april 2016

Te laat op school. Tsja, onze jongste dochter komt 's ochtends moeilijk op gang. Ze was een kwartier te laat (in vergelijking met wintertijd toch knap: 45 minuten eerder op school dan vorige week). Vroeger naar bed gaan en vroeger slapen lukt redelijk, maar het lukt haar helaas niet om een uur eerder in slaap te vallen, dat kost een aantal dagen, misschien wel één of twee weken. Oplossing zou zijn om voorafgaand aan de zomertijd het ritme geleidelijk te verschuiven. Echter, einde werkdag en schooldag met naschoolse opvang verschuiven helaas niet. Bijvoorbeeld: je werkt normaal tot 17.15u en haalt je kinderen om 17.50u op bij de naschoolse opvang. Je hebt het avondeten klaar staan en gaat om maximaal 18.15u eten. Je jongste kind gaat om 19.00u naar bed. Als je deze bedtijd geleidelijk wil vervroegen naar 18.00u (want dan zou je geruisloos overgaan naar de zomertijd, 18.00u wintertijd wordt namelijk 19.00u zomertijd). Wanneer moet je dan eten? Of stop je dan ook een uur eerder met werken en haal je je kinderen een uur eerder op?

Naast de vermeende energiebesparing is een veel gehoord argument dat je met zomertijd een uur langer kan genieten van het daglicht. Zoals in deze blog bij 'Dag 3' is beschreven, blijft het aantal zonuren op een bepaalde datum gelijk; je verlegt alleen de kloktijden. Als we één tijd aanhouden (standaardtijd) ben je uiteraard vrij om 's ochtends eerder op te staan, zodat je vroeger kan genieten van het daglicht. Het wordt in de zomer immers steeds eerder licht en later donker tot dinsdag 21 juni 2016 (midzomer of zonnewende). Daarna worden de dagen geleidelijk weer korter tot de kortste dag van het jaar op woensdag 21 december 2016 (midwinter).

Dag 5: donderdag 31 maart 2016

Wat opvalt is dat de zomertijd in verschillende landen op verschillende data ingaat. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld gaat de zomertijd in op de tweede zondag van maart, dit jaar was dat op 13 maart. Dat is 2 weken eerder dan de Europese zomertijd. Bij het zakendoen, plannen van vergaderingen, maken van afspraken en reizen over de landsgrenzen moet je rekening houden met het verschillende tijdsverschil. Tussen 13 maart en 27 maart 2016 is het tijdsverschil tussen Amsterdam en New York niet zes uur, maar vijf uur! Zie ook de Tweet hierover op: https://twitter.com/standaardtijd/status/715614171652616192

Dag 4: woensdag 30 maart 2016

Onze dreumes voelt zich niet goed. Hij heeft nu al twee dagen koorts. Is hij nu toevallig gisteren ziek geworden of heeft hij last van het veranderde dagritme? Vanmiddag even wat buitenlucht, ook voor onze kleine man. We gaan naar de kinderboerderij en het is zonnig en heerlijk weer. Oeps, hij gaat bijna dicht. Het lijkt niet zo laat, maar het is al 16.30u (15.30u wintertijd!).

De groenteman vertelde dat hij om 5.00u opstaat, wat hij best vroeg vindt. Het is acceptabel, want hij heeft het er graag over om voor zijn klanten op tijd verse aardappelen, groenten en fruit te halen bij de groothandel. Hij geeft aan het liefst op de standaardtijd te blijven leven, want nu moet hij ineens om 4.00u (wintertijd, want 5.00u zomertijd) op en in het najaar ligt hij veel te vroeg wakker in zijn bed en kan hij ineens pas een uur later terecht bij de groothandel.

Vanaf heden zijn wij ook te vinden op Twitter: Altijd Wintertijd @standaardtijd.

Dag 3: dinsdag 29 maart 2016, eerste werk -en schooldag voor ons

Sinds het verzetten van de klok afgelopen weekend is dinsdag de eerste dag dat we er echt aan moeten geloven. Het lijkt een uurtje de klok verzetten en klaar is Kees. Niets is minder waar. Heel mijn lijf lijkt me elk jaar opnieuw te vertellen dat ELKE DAG gedurende minstens twee weken de klok een uur vooruit wordt gezet. En elke dag opnieuw lijk ik een uur slaap tekort te komen. Zo voelt een jetlag dus.

Deze ochtend is het tijd voor ontbijt en na een nacht slapen heb ik wel zin in een boterham. Bij de lunch om 12.15u merk ik duidelijk verschil met vorige week: nog geen honger. Ik ben gewend om een uur later pas te eten.

Het is overigens niet zo dat het nu een uur langer licht is per dag. Het aantal zonuren op een dag blijft gelijk, alleen komt de zon volgens de klok nu om 7.21u op en gaat hij om 20.09u onder (volgens wintertijd zou dat 6.21u resp. 19.09u zijn). Het totaal aantal uren daglicht blijft gelijk, vandaag namelijk 12 uur en 48 minuten. Ben je gewend om 6.30u op te staan (je moet immers op een bepaalde tijd op school of werk zijn)? Dan zou je met de standaardtijd (wintertijd) het daglicht je kamer binnen zien schijnen. Met zomertijd wordt het 51 minuten nadat je bent opgestaan licht.

Dag 2: maandag 28 maart 2016, tweede paasdag

Wat vroeg!! Voor mijn gevoel is het midden in de nacht als we 'moeten' opstaan voor de sportwedstrijden van onze 2 dochters. We worden om 8.45u verwacht. Om 7.45u wintertijd dus! Niet fijn voor avondmensen zoals mijn jongste dochter en ikzelf. In de auto ziet de wereld er mooi uit, zo'n uurtje eerder op de weg door de polder. In de sporthal lijkt niemand van zijn stuk gebracht of onder de indruk van de zomertijd. Of is dat schijn?

Dag 1: zondag 27 maart 2016, eerste paasdag

Vannacht is de klok om 2.00u verzet naar 3.00u. Daar hebben wij hier thuis weinig van gemerkt, gewoon lekker geslapen. De hele zondag, eerste paasdag, verliep ook helemaal standaard! Als verkondiger van één tijd het hele jaar rond, als ambassadeur van de standaardtijd, heb ik mijn horloge op wintertijd laten staan. Wel zo praktisch met een kindje van anderhalf jaar met vaste gewoonten met slapen en eten.

Ik herinner me nog de borstvoedingsperiode van mijn oudste dochter. Zij kreeg rond 6.30u haar 'ontbijt' heerlijk in bed bij ons. Daarna ging ik me aankleden en zelf ontbijten om vervolgens om 7.20u te vertrekken naar mijn werk om daar om 8.00u te beginnen. Babylief wilde na het verzetten van de klok best gevoed worden door een aangeklede en gevoede mama. Alleen wilde zij nog steeds om 6.30u wakker worden en ontbijten en geen minuut eerder! Met de klok op zomertijd betekende het dat het dan 7.30u was. Ik had dan al 10 minuten onderweg moeten zijn naar mijn werk en ik was nog ongeveer 20 minuten bezig met voeden. Mijn manager begreep de situatie niet en vond het onzin als ik een half uur later kwam.