Waarom standaardtijd?

Nieuws:


Bericht op LinkedIn op donderdag 25 februari 2021:

Oproep aan de demissionaire regering: Geen klokken verzetten

Laten we de klokwisseling per direct afschaffen. We hoeven er zelfs niks voor te doen, alleen iets niet meer te doen. Het verzetten van de klok is schadelijk voor de gezondheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit op korte termijn het aantal hartaanvallen en beroertes verhoogt en op lange termijn onder andere het aantal obesitas- en kankergevallen verhoogt.

Juist in deze tijden van zoönosen zoals Covid-19 is het uiterst belangrijk om goed te eten, goed te bewegen én goed te slapen.

Het Europarlement heeft al gestemd voor afschaffing van het klokverzetten. Het RIVM is met onderzoek tot de conclusie gekomen dat permanente standaardtijd de beste keuze is voor Nederland. Nu is het aan de Nederlandse regering om te kiezen voor de volksgezondheid en per direct de klok te laten staan.

Er is een mogelijkheid om dit per direct te doen:

-> Neem het laten staan van de klokken op onze huidige standaardtijd op in de Corona-spoedwet als belangrijk punt in het helpen verhogen van de weerstand van de Nederlanders. Goede nachtrust, zonder abrupte verschuiving van ons dagritme met een uur, komt onze gezondheid direct ten goede. Dit maakt ons weerbaarder tegen ziektes, zoals Covid-19.


Op dinsdag 2 februari 2021 heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer in een brief laten weten dat de beslissing over het al dan niet afschaffen van de zomertijd-wintertijdregeling nog niet in zicht is. Lees hier de brief, die zij stuurde.

Klik hier voor de vragen die op 14 oktober 2020 door het Europarlement aan de Europese Raad waren gesteld en klik hier voor het antwoord op 25 januari 2021 (beide teksten beschikbaar in het Engels en Fins, of gebruik een vertaalprogramma om naar het Nederlands te vertalen).

Oktober 2020

Per 10 oktober 2020 hebben we het samenwerkingsverband Internationale Alliantie voor Natuurlijke Tijd opgericht met 13 NGO's (non-gouvernementele organisaties). Lees hier het officiële persbericht (in het Engels) van The International Alliance for Natural Time.


Maart 2019:

Op dinsdag 26 maart 2019 heeft het Europees parlement, met 415 stemmen vóór en 192 stemmen tegen, gestemd voor het voorstel van de vervoerscommissie om de huidige zomertijd-standaardtijd-regeling in 2021 af te schaffen. De EU-lidstaten hebben tot 1 april 2020 de tijd om door te geven of ze voor hun huidige Standaardtijd kiezen, of dat ze voor hun huidige Standaardtijd+1 kiezen. Voor Nederland gaat het om de keuze tussen Midden Europese Tijd (UTC+1) en Oost Europese Tijd (UTC+2).

Wij pleiten voor Midden Europese Tijd. De belangrijkste reden om voor die tijdsindeling te kiezen is dat dit het beste is voor de volksgezondheid. Met Midden Europese Tijd lopen we in Nederland gemiddeld al 35 minuten vóór op onze lokale zonnetijd. Het beste voor onze gezondheid is om West Europese Tijd aan te houden. Dit wordt in het voorstel van de Europese vervoerscommissie niet als optie vermeld. Echter, een nationale wijziging van tijdzone is wettelijk mogelijk. De EU landen moeten onderling hun keuze voor hun uiteindelijke standaardtijd afstemmen. Nederland kan, samen met de andere Europese landen binnen het gebied met dezelfde lengtegraden, kiezen voor West Europese Tijd.

Om de interne markt niet te frustreren, vindt het Europarlement, en wij vinden dat ook, het belangrijk dat er geen wirwar aan tijdzones ontstaat in de Europese Unie. Wij zien daarom de volgende mogelijke indeling in Tijdzones:

Fris & gezond logo Standaardtijd

Optie 1. Alle EU-landen gaan vanaf oktober 2021 permanent over op hun huidige, wettelijke standaardtijd. Dit is de tijdsindeling, zoals we deze al tientallen jaren hanteren van eind oktober tot eind maart. Het geeft daarom geen extra verschillen in tijdzones tussen de EU-landen dan dat we gewend zijn.

Geografische tijdzone-indeling

Optie 2.: Alle EU-landen, behalve Portugal en Ierland, gaan vanaf oktober 2021 permanent over op hun geografische tijdzone. West Europese landen hanteren dan West Europese Tijd. Midden Europese landen hanteren Midden Europese Tijd en Oost Europese landen houden Oost Europese Tijd aan. Dit geeft andere verschillen in tijdzones dan we nu hebben. Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Andorra en Monaco wijzigen hun wettelijke standaardtijd in West Europese Tijd. Dit geeft tussen bv. Nederland en Duitsland permanent een uur tijdsverschil (West Europese Tijd = UTC vs. Midden Europese Tijd = UTC+1). Tussen Nederland en Groot-Brittannië verdwijnt daarmee het tijdsverschil. Tussen bv. Portugal en Spanje verdwijnt het uur tijdsverschil als Portugal zijn huidige standaardtijd behoudt (Portugal heeft nu als standaardtijd de West Europese Tijd en Spanje wijzigt zijn huidige standaardtijd (Midden Europese Tijd) dan naar West Europese Tijd).

2018:

Waarschuwing: let op de verschillende polls, zoals die van NOS. Er wordt een keuze geboden tussen zomertijd en wintertijd. Dit geeft een bevooroordeelde uitkomst vanwege de associaties met de seizoenen. Wat bedoeld wordt is een keuze tussen Oost-Europese tijd en Midden-Europese tijd! Wij leven in de Midden-Europese tijd in Nederland (dit is UTC+1). Onze geografische tijdzone is echter West-Europese tijd. Deze laatste optie (UTC) wordt in de polls niet meegenomen. Mensen zijn geneigd te kiezen voor 'altijd zomertijd', maar dit levert juist slaaptekort op, ondanks de link tussen zomer en zon en uitgeruste mensen is dat dus onterecht. Wil je uitgeruste mensen, die fit opstaan en productief en gezond zijn, dan kies je het beste voor UTC+1. Helaas wordt dat in de polls (van NOS en ook in de poll van Europese Commissie van een aantal maanden geleden) 'altijd wintertijd' genoemd. Eigenlijk moeten we praten over de gezondste optie van deze twee: standaardtijd, UTC+1 ofwel Midden-Europese tijd, ook wel Berlijnse tijd. De keuze voor Nederland (en ook voor België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Andorra) zou zelfs moeten zijn tussen UTC en UTC+1, dus tussen West-Europese tijd (Britse/ Portugese tijd) en Midden-Europese tijd.

Ga je kiezen in de polls? Wil je meestemmen? Kies dan voor UTC+1, dus voor de optie standaardtijd/ 'altijd wintertijd'.

Vragen? Mail ons gerust op info@standaardtijd.nl of op standaardtijd@gmail.com.

We gaan eindelijk stoppen met het verzetten van de klok! Laten we gaan voor UTC+1 beste regering om duidelijke redenen. Zie ook: Eenvandaag 15/9/2018 18.15u item zomertijd-wintertijd-regeling afschaffen.

Kijk alle relevante filmpjes via bovenvermelde link/ site. Lees daar ook zeker de achtergrondinformatie en uitleg die Eenvandaag erbij heeft staan.

Op woensdag 7 februari 2018 om 11.30u vond bij het Europarlement in Straatsburg wederom een persconferentie plaats over de zomertijd-wintertijdregeling, met o.a. Europarlementariërs Pavel Svoboda (CZ) en Annie Schreijer-Pierik (NL).

Op donderdag 8 februari 2018 was om 9.00u het debat over dit onderwerp en om 12.00u vond een stemming plaats over de resolutie tegen zomertijd. Als gevolg van deze stemming vond van 4 juli tot 16 augustus 2018 een openbare raadpleging over de 'zomertijd' plaats. Zie de informatie over de openbare raadpleging met de doelgroep, het doel, de vragenlijst en aanvullende informatie (o.a. uitleg over het huidige systeem, de standaardtijd-zomertijd-regeling van de EU).

Op woensdag 25 oktober 2017 vond bij het Europarlement in Straatsburg een persconferentie plaats over de zomertijd-wintertijd-regeling.

Wordt de zomertijd-wintertijd-regeling binnenkort afgeschaft in de EU? We hopen dat dit binnenkort een feit is en we volgens één kloktijd het hele jaar gaan leven.

Het twee keer per jaar verzetten van de klok is ooit ingevoerd om op energiekosten te besparen. Er zou efficiënter gebruik gemaakt kunnen worden van het daglicht door in de zomer de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd.

Tegenwoordig is de oorspronkelijke reden om de klok te verzetten achterhaald. We leven immers energiezuiniger met spaarlampen en ledlampen. Bovendien maken we ook bij daglicht volop gebruik van computers en andere technische apparaten, waardoor de vermeende energiebesparing nihil is.

De gezondheidsklachten en het ongemak wat het verzetten van de klok met zich meebrengt, maakt het een ongewenst fenomeen om dit twee keer per jaar te blijven doen. Denk aan slapeloosheid, verstoringen van het biologisch ritme (onze interne klok), grotere kans op beroertes, hartfalen, overgewicht als gevolg van oververmoeidheid. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten en levens die de verkeersongevallen en de minder productieve medewerkers met zich meebrengen.

Kortom, deze website is een pleidooi één tijd: => standaardtijd!

Lees de volgende pagina's van onze website en kijk ook zeker naar onze Blog.