Eräs yö sosiaalipäivystyksessäTyövuoroni syksyisenä iltana alkoi klo 21.30. Olin juuri saanut tietokoneen auki ja kupin kahvia nenäni eteen, kun hätäkeskuksesta tuli tieto ensimmäisestä tehtävästä. Ilmoittajan mukaan asunnossa on päihtyneitä aikuisia, joista osa oli käyttänyt myös huumeita. Tilanteen teki huolestuttavaksi se, että paikalla oli alaikäisiä lapsia. Tein poliisille virka-apupyynnön ja lähdimme kahden poliisipartion kanssa ilmoitettuun paikkaan. Asunnossa oli päihtyneitä aikuisia, yksi selvä aikuinen ja kaksi alaikäistä lasta. Asunto oli siivottomassa kunnossa: asunnon lattia oli kauttaaltaan tyhjien kalja- ja muiden tölkkien, roskien, lian, likaisten vaatteiden ym. peitossa. Kaiken tämän seassa oli myös lasten leluja. Toinen lapsista oli päihtyneenä olleen aikuisen lapsi, toinen taas oli selvän aikuisen huollossa. Päihtynyt vanhempi ei tilansa vuoksi pystynyt huolehtimaan lapsestaan, joten päädyin lapsen kiireellisen sijoitukseen. Selvän vanhemman lapsen kohdalla tein lastensuojeluilmoituksen. Veimme päihtyneen vanhemman lapsen kriisiperheeseen, jonne lapsi kiireellisesti sijoitettiin. Selvittelin asiaa päihtyneen vanhemman kanssa aamulla vielä puhelimitse. Toimistolle päästyäni valmistelin kiireelliseen sijoitukseen liittyvät asiakirjat ja tein asiakaskirjaukset. Kirjasin selvänä olleen vanhemman lapsesta lastensuojeluilmoituksen.Kuva: Pixabay

Sain tämän jälkeen juotua kylmäksi jäähtyneen kahvini. Sitten hätäkeskuksesta ilmoitettiin, että henkilö pudonnut lattialle, eikä pääse ylös. Sosiaalityöntekijä delegoi tehtävän Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koordinaatiokeskukselle, josta lähdetään auttamaan avun tarvitsijaa.

Seuraavaksi hätäkeskuksesta ilmoitettiin, että soittajan mukaan puoliso on käyttäytynyt itsetuhoisesti ja asunnossa on lapsi paikalla. Tehtävä on välitetty myös poliisille. Poliisipartio oli ehtinyt jo paikalle ja sain puhelimitse tietoa tilanteesta. Itsetuhoinen puoliso oli viety ambulanssilla Akuutti24:ään hoidettavaksi ja sovittiin poliisin kanssa, että äiti ja lapsi lähtisivät turvakotiin. Soitin esitiedot turvakodille ja poliisi vei äidin ja lapsen sinne. Tein lastensuojeluilmoituksen ja kirjasin tilanteen asiakastietojärjestelmään.
Itsetuhoinen puoliso oli viety ambulanssilla Akuutti24:ään hoidettavaksi ja sovittiin poliisin kanssa, että äiti ja lapsi lähtisivät turvakotiin.

Vilkkaan alkuyön jälkeen oli hieman seesteisempi hetki ja saan eteeni kupin kuumaa kahvia. Myös eväät maistuvat hyvin.

Akuutti24:stä psykiatrian sairaanhoitaja teki lastensuojeluilmoituksen ja välitti soittopyynnön potilaan sijaisvanhemmalta. Sijaisperheessä oleva lapsi oli otettu M1-lähetteellä psykiatrian osastolle huonon psyykkisen voinnin vuoksi. Sijaisvanhemmat toivoivat sosiaalipäivystyksen yhteydenottoa, koska tarvitsisivat neuvoja akuutisti. Soitin sijaisvanhemmille ja kuuntelin heidän huoltaan lapsen tilanteesta ja siihen johtaneista syistä. Ohjeistin sijaisvanhempia olemaan seuraavana päivänä yhteydessä psykiatrian osastolle lisätietojen saamiseksi. Kirjasin myös tapahtumasta lastensuojeluilmoituksen.

Kuva: Pixabay

Akuutti24:stä tuli ilmoitus, että vanhempi on joutunut tehostettuun valvontaan psykiatriselle osastolle itsetuhoisuuden sekä lääke- ja päihdeintoksikaation vuoksi. Ilmoitetulla henkilöllä oli alaikäinen lapsi, joka oli päässyt sukulaisen luokse eikä hänellä ole akuuttia hätää. Kirjasin tilanteesta lastensuojeluilmoituksen.

Juuri ennen työvuoroni päättymistä poliisi ilmoitti naapurin pahoinpitelemäksi joutuneesta vanhuksesta, joka oli vastikään kotiutunut sairaalasta. Vanhuksen koti oli asumiskelvottomassa kunnossa eikä hän tuntunut pärjäävän muutenkaan. Tein sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen ja pyysin aamuvuoroon tulevaa sosiaalityöntekijää soittamaan iäkkäiden palveluohjaus Siiriin ja selvittämään asiakkaan tilannetta.

Työvuoroni oli ollut melko kiireinen ja väsymys alkoi jo pikkuhiljaa painaa silmäluomissani. Työvuoroni päättyi klo 8.30 ja pääsin lähtemään ajoissa. Työt pyörivät vielä hieman kotiin mennessäni, mutta kun sain pääni tyynyyn, uni tuli välittömästi.

Vanhuksen koti oli asumiskelvottomassa kunnossa eikä hän tuntunut pärjäävän muutenkaan.