Sosiaalinen luototus asiakkaiden kokemana

Asiakaskysely Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sosiaalisen luototuksen asiakkaille marraskuussa 2017


Sosiaalinen luotto on sosiaalihuoltoon kuuluvaa luotonantoa. Se on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada kohtuuehtoista lainaa pankista. Luottoa voidaan myöntää 200 – 10 000 euroa muun muassa kodin hankintoihin, vuokravakuuteen, terveydenhuoltomenoihin, velkojen vapaaehtoiseen järjestelyyn tai muuhun perusteltuun tarpeeseen. Luoton takaisinmaksusta sovitaan luoton saajan tilanteen mukaisesti, mutta laina-aika on enintään 8 vuotta. Luoton korko on Suomen Pankin noteeraama viitekorko.

Voit käydä lukemassa lisää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tuottamasta sosiaalisen luototuksen palvelusta täältä.

Asiakaskyselyn toteutus

Kyselyt postitettiin 29 henkilölle 1.11.2017 ja vastaukset pyydettiin palauttamaan 15.11.2017 mennessä. Vastausaika oli lyhyt, koska pidempi aika ei ole näyttänyt aiemmin vaikuttavan vastausten suurempaan määrään. Kyselyn vastaanottajat saivat valmiiksi maksetun palautuskuoren ja vastauksia palautui kuusi kappaletta. Joka viides luoton saanut asiakas antoi palautteensa. Vastaukset on pyydetty nimettöminä. Kysyimme neljä avointa kysymystä, jotka ovat alla vastausten kera. Vastauksia on muutettu hieman yleiskielisemmiksi.

Kuva: Pixabay

1) Minkä koit suurimmaksi hyödyksesi saadessasi sosiaalisen luoton?

    • Elämän laadun paraneminen.
    • Lainojen yhdistämisen.
    • Olen pystynyt säästämään ja rahat eivät ole aina lopussa kuun viimeisinä päivinä. Pystyn nykyään maksamaan kaikki laskuni ajallaan.
    • Asiallisen luoton kuukausierän, josta selviän. Paineet helpottivat ja pystyn nukkumaan!
    • Rahatalouteni normalisoitui. Pääsin eroon vuosikymmeniä olleesta luottotilistä, jonka luottorajaa jouduin ylittämään kuukausittain. Maksoin kyllä kaikki ylitykset, mutta pankkitililleni ei jäänyt koskaan käyttörahaa, olin siis velkakierteessä.
    • Useat eri luotot yhdistyivät yhdeksi lainaksi ja näin ollen helpommaksi hoitaa.

Kuva: Pixabay

"Olen pystynyt säästämään ja rahat eivät ole aina lopussa kuun viimeisinä päivinä. Pystyn nykyään maksamaan kaikki laskuni ajallaan."

2) Saitko asioinnin yhteydessä jotakin muuta hyötyä kuin luottopäätöksen?

    • Paljon tietoa asioiden hoitamisesta.
    • Rahankäytön järkeistämistä.
    • Sain hyviä neuvoja säästämiseen ja talouden parempaan hoitamiseen.
    • Sellaisen luoton, josta selviän! Avattiin uusi tili, johon voin laittaa säästöön pahan päivän varalle (jos jää ylimääräistä). Annoitte mahdollisuuden vielä nousta uuteen elämään.
    • En tarvinnut muuta apua kuin päästä velkakierteestä luottotiliin liittyen.
    • Sain tukea ja tietoa, että pystyn selviytymään velkakierteestäni ilman ”kasvojenmenetystä”.

Kuva: Pixabay


"Sain tukea ja tietoa, että pystyn selviytymään velkakierteestäni ilman ”kasvojenmenetystä”."

3) Miten koit asiakastyön sujuneen silloin, kun asioit toimistossamme?

    • Oikein hyvin.
    • Erittäin hyvin.
    • Mielestäni asiat sujuivat hyvin ja tunsin, että tilanteeni otettiin vakavasti.
    • Erittäin hienosti. Todella ihanat virkailijat.
    • Kun menin tekemään luottosopimuksen saatuani myönteisen päätöksen, asiointi oli sujuvaa. Ensimmäisellä kerralla koin ahdistavaksi, kun minua painostettiin ottamaan vapaaehtoinen merkintä luottotietoihini. Luottotietoni ovat olleet aina kunnossa.
    • Kaikki virkailijat, jotka tapasin, olivat ystävällisiä ja ymmärtäväisiä, eivät vähätelleet ahdinkoani. Hyvä ja ystävällinen palvelu.

Kuva: Pixabay

"Kaikki virkailijat, jotka tapasin, olivat ystävällisiä ja ymmärtäväisiä, eivät vähätelleet ahdinkoani. Hyvä ja ystävällinen palvelu."

4) Miten arvioit asiointiprosessia näin jälkikäteen?

    • Oikein arvokasta.
    • Asiallista ja hyvin hoidettua.
    • Koko prosessi oli nopea, helppo ja siitä jäi hyvä maksu suuhun. Olen tyytyväinen, että hain luototusta.
    • Erittäin miellyttävää. Olen kiitollinen. Ihanat virkailijat. Alku oli hankalaa, kun jouduin sumplimaan papereita velkaneuvonnassa ja odottamaan. Liian pitkä aika ennen kuin tuli tieto tällaisesta (sosiaalisen luoton) mahdollisuudesta. Muuten olisin aika epätoivoinen.
    • Prosessi meni sujuvasti ja nopeasti.
    • Asiallinen kohtelu, ei vähättelyä eikä ivaa. Sain tukea ja ystävällisiä neuvoja.

Kuva: Pixabay

"Koko prosessi oli nopea, helppo ja siitä jäi hyvä maksu suuhun. Olen tyytyväinen, että hain luototusta."

5) Haluatko lisätä jotain muuta?

    • Kiitos, että olette olemassa ja autoitte! :)
    • Olen erittäin kiitollinen, että sain luoton ja virkailija kunnioitti toivettani ehdollisesta merkinnästä luottotietoihin. Tuntuu todella mukavalta, että pankkitililläni on kuukausittain käyttörahaa, kun ennen ei jäänyt yhtään laskujen ja luottotilin kuukausierän jälkeen.
    • Velanmaksu sujuu jatkossakin vaikka saa elääkin ”suu säkkiä myöden”, uskon selviäväni. Iso kiitos!

Kuva: Pixabay

"Velanmaksu sujuu jatkossakin vaikka saa elääkin ”suu säkkiä myöden”, uskon selviäväni. Iso kiitos!"

Asiakkaiden kanssa käytävä keskustelu luottotiedoista puhuttaa

Yhden palautteen perusteella meillä on parannettavaa luottotietokeskustelussa. Alla on aiheesta hieman siksi, koska luottotiedot puhuttavat asiakkaita paljon.

Asiakkaiden kanssa joudutaan aina käymään keskustelu luottotiedoista niiden liittyessä oleellisesti velkaongelmiin ja sosiaalista luottoa haetaan pääasiassa niihin. Luottotiedoista ja niiden merkityksistä on paljon virheellisiä käsityksiä, joita yritämme oikoa. Käsittelemme hyvin intiimejä raha-asioita asiakkaiden kanssa ja asiakasta haastetaan ajattelemaan näkemyksiään kanssamme. Ehkä painostuksen kokemus liittyy tällaiseen keskusteluun?

Luottotietoihin merkintä vapaaehtoisesta velkojen järjestelystä

Sosiaalisen luoton myöntämisperusteiden mukaan velalliselle otetaan luottotietoihin merkintä vapaaehtoisesta velkojen järjestelystä, jota sosiaalinen luototus on aina silloin, kun luotolla maksetaan asiakkaan muita velkoja. Merkintä on ”TK Velallinen on tunnustanut suorituksen laiminlyönnin kirjallisesti, vapaaehtoinen velkajärjestely”. Merkintä ei ole asiakkaalle vapaaehtoinen, jos hän haluaa saada luottoa muiden velkojensa maksamiseksi. Joskus otamme merkinnän ehdollisena, eli täytämme asiakkaan kanssa merkintäpaperit, mutta emme lähetä niitä luottotietoyhtiöille, jos asiakas noudattaa tekemäänsä maksusopimusta. Tämä tilanne harkitaan erittäin tarkasti ja sen ratkaisevat asiaa käsittelevä sosiaaliohjaaja asiakkaan kokonaistilanteen mukaisesti ja viime kädessä johtava sosiaalityöntekijä, joka tekee päätöksen sosiaaliohjaajan päätösehdotuksen perusteella. Palvelusihteeri noudattaa tehtävää, joka on päätöksessä päätetty, eli joko lähettää tai ei lähetä luottotietomerkintöjä eteenpäin. Palautteen antajan vastauksen perusteella myös hänen tilanteessaan on katsottu riittäväksi ehdollinen merkintä.

Yritämme saada selvitykset huolella, joustavasti ja nopeasti hoidettua, joka sekin on asiakkaan etu. Vastausten perusteella olemme onnistuneet monessa asiassa hyvin.

Kiitämme lämpimästi palautteen antaneita!

Lahdessa 16.11.2017

Pirjo Laveri, sosiaaliohjaaja

Sosiaalinen luototus

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä

Kuva: Pixabay