Onnistumistarina kuntouttavasta työtoiminnasta


Vaikea alku

Minulla oli kahden vuoden ajan kuntouttavassa työtoiminnassa miesasiakas, jolla oli paljon erilaisia elämänhallintaan liittyviä ongelmia kuntouttavan työtoiminnan alkaessa. Hänellä ei ollut työhistoriaa lainkaan. Taustalla vaikutti paha paniikkioireisto ja itsetunto-ongelmia, joita mies lääkitsi liiallisella alkoholin käytöllä. Hän ei kyennyt edes ruokakauppaan ilman ensin juotua paria olutpullollista. Kuntouttavan työtoiminnan aloitus oli erittäin vaikea, poissaoloja oli runsaasti alussa. Työtoiminta keskeytettiinkin kerran luvattomien poissaolojen vuoksi, mutta mies palasi takaisin.

Luottamus rakentuu

Tutustuttuamme toisiimme, mies uskaltautui kertomaan minulle omista henkilökohtaisista ongelmistaan: paniikkihäiriöstä, yksinäisyydestä, alkoholinkäytöstä, taloudellisesta ahdingosta ja fyysisistä kivuista. Häpeä osaamattomuudesta ja lukuisista ongelmista oli valtava peikko miehen mielessä.

Mies uskaltautui aloittamaan kuntouttavan työtoiminnan Päijät-Hämeen Sosiaalipsykiatrisella säätiöllä, jossa työtoiminnassa tehtiin puutöitä ja erilaisia huoltotehtäviä pienessä ryhmässä. Alun tavoitteeksi asetettiin, että mies kykenisi vain tulemaan paikalle selvin päin, kahtena päivänä viikossa. Kun tässä onnistuttiin, seuraava tavoitteemme oli selvittää, millaisia fyysisiä ongelmia miehen terveydessä oli. Hänellä oli tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja erityisesti hartioissa oli paljon kipuja. Sosiaalipsykiatrisella säätiöllä työskenteli fysioterapeutti, jonka palveluja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat saivat käyttää kolme kertaa. Mies uskaltautui fysioterapeutin vastaanotolle.

Psykofyysistä fysioterapiaa

Fysioterapeutti on psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut työntekijä, joka huomasi heti ensimmäisellä kerralla, että asiakkaalla oli paha paniikkioireisto, joka ehkä aiheutti myös fyysiset ongelmat. Fysioterapeutin avulla asiakas saatiin psykiatrin vastaanotolle, josta hän sai myös lähetteen pidempiaikaiseen psykofyysiseen fysioterapiaan. Fysioterapia sai siis jatkua noin vuoden ajan Kela-kuntoutuksena, kuntouttavan työtoiminnan rinnalla.

Päihdetyöntekijän tuki

Kun asiakas oli saanut apua psyykkiseen oireiluunsa, hän kykeni lisäämään työtoimintapäiviä kuntouttavassa työtoiminnassa. Krapulapäiviä oli edelleen silloin tällöin, joten hänelle tarjottiin Päijät-Hämeen Sosiaalipsykiatrisen säätiön taholta päihdetyöntekijän palvelua kuntouttavan työtoiminnan ohella. Asiakas suostui päihdetyöntekijän vastaanotoille ja laati työntekijän kanssa itselleen muutostyön ohjelman. Tavoitteena ei ollut täysraittius, vaan hallittu alkoholinkäyttö. Suunnitelman toteutuksessa ei täysin onnistuttu, mutta hyväksyvä ja auttava ilmapiiri sai asiakkaan sitoutumaan toimintaan ja näkemään tulevaisuutensa jo paljon valoisampana. Hän lisäsi edelleen kuntouttavan työtoiminnan työtoimintapäiviään täyteen työviikkoon (4pv/vko, 4h/pv).

Velkaantuminen aisoihin

Kun asiakkaan vointi alkoi näyttää paremmalta, hän kykeni kertomaan rahahuolistaan. Hänellä oli paljon velkaa, mutta hän ei paniikkioireilunsa ja häpeänsä vuoksi uskaltanut lähteä selvittelemään velkojaan. Velkaneuvontaan meno oli hänelle erityisen vaikeaa, koska hän ei ollut vuosiin avannut perintätoimiston kirjeitään. Kun viimein saimme asiakkaan houkuteltua velkaneuvontaan ja saimme hänet myös velkajärjestelyyn, oli lopputuloksena onnellinen ja tyytyväinen mies.

Mitä kuntouttavan työtoiminnan jälkeen?

Kuntouttavan työtoiminnan kahden vuoden määräajan lähestyttyä asiakasta alkoi jälleen pelottaa. Hän ei halunnut jäädä enää kotiin olemaan, mutta ei myöskään tiennyt, mihin tulevaisuudessa haluaisi? Mihin joutuisi jatkossa? Kun kuntouttava työtoiminta päättyi, asiakkaalle annettiin lupa käydä edelleen Sosiaalipsykiatrisen säätiön toiminnassa mukana. Todellisuudessa hänen ei tarvinnut käydä, koska pian hänelle tarjottiin TE-toimistosta työkokeilupaikkaa, johon hän uskaltautui kokeilemaan.

Onnellisen miehen jälleennäkeminen

Tietoni hänen polustaan päättyi tähän, kunnes eräänä syksyisenä sunnuntaina asiakas tuli tavaratalossa luokseni. Hän kertoi, että oli saanut määräaikaisen työsuhteen työkokeilupaikastaan jo kuukauden työkokeilun jälkeen. Hänen määräaikainen työsuhteensa on voimassa tämän vuoden loppuun, jonka jälkeen hänet on luvattu vakinaistaa työpaikkaansa. Hän kertoi innoissaan, että hänelle maksetaan ihan oikeaa palkkaa ja jatkossa hän saa myös palkallista lomaa. Hän kertoi myös, että velkasaneeraus päättyy syksyllä 2018, minkä jälkeen kaikki hänen tienaamansa raha on hänen omassa käytössään. Mies oli onnellisen näköinen, paniikkihäiriöstä ei ollut tietoakaan.

Kysyin häneltä, onko hänelle tullut työstä poissaoloja krapulapäivien vuoksi? Hän vastasi, ettei mitään sellaista ollut enää tapahtunut, eikä hänellä ole alkoholin kanssa ongelmia. Ihmiset tavaratalossa katsoivat ihmeissään, kun minä huusin AIVAN MAHTAVAA, toivotin asiakkaalleni hyvää jatkoa elämään ja kiitin, että hän tuli juttusilleni. Mies jatkoi tyytyväisenä matkaansa, kauppakassi kädessään.

Hymyili mennessään, hymyilemään jäin minäkin. :)

Sosiaaliohjaaja, kuntouttavatyötoiminta



Kuva: Pixabay



Tutustuttuamme toisiimme, mies uskaltautui kertomaan minulle omista henkilökohtaisista ongelmistaan: paniikkihäiriöstä, yksinäisyydestä, alkoholinkäytöstä, taloudellisesta ahdingosta ja fyysisistä kivuista.




Kuva: Pixabay



Hänellä oli paljon velkaa, mutta hän ei paniikkioireilunsa ja häpeänsä vuoksi uskaltanut lähteä selvittelemään velkojaan.



Kuva: Pixabay



Hän kertoi, että oli saanut määräaikaisen työsuhteen työkokeilupaikastaan jo kuukauden työkokeilun jälkeen.