Kuntouttava työtoiminta

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu. Kuntouttavaa työtoimintaa ohjaa laki kuntouttavasta työtoiminnasta (2001/189) sekä kuntouttavan työtoiminnan käsikirja.

Kuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan Päijät-hämeen hyvinvointiyhtymän omilla pajoilla ja toimintakeskuksissa: Hollolan, Kärkölän, Asikkalan, Padasjoen ja Lahden pajoilla ja Iitin, Nastolan, Orimattilan ja Hartolan toimintakeskuksissa. Lisäksi ostopalveluja tuottavat Lahden työhönvalmennus ry, Harjulan setlementti ry, Työapu Lahty ry, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö, Sylviakotiyhdistys ja 4 H-yhdistys. Myös omaa ryhmätoimintaa on (mm. Tsemppi-ryhmät ja kotihoidon tukiryhmä) ja paljon toimintapaikkoja hykyn omissa yksiköissä sekä kuntien toimialoilla.

Palvelun sisältö määrittyy yksilöllisesti asiakkaan tilanteen mukaan. Palveluun sisältyy sosiaaliohjausta ja työtoimintaa. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevia tehtäviä ovat muun muassa: toimistotyöt, kirjansitomotyöt, postitus- / pakkaustyöt, myymälä-/varasto-/hyllytystyöt, tavaran vastaanotto/lajittelu, varasto-/kuljetustyöt, kahvilatyöt, keittiötyöt, siivoustyöt, pesulatyöt, kädentaitotyöt, maalaus-/remontti-/puutyöt, metallityöt, huoltotyöt, ympäristön hoitotyöt, eläintenhoitotyöt, asiakaspalvelu, kotihoidon asiakkaiden saatto-ja asiointiapu, erilaista ryhmämuotoista toimintaa


Kuntouttavalla työtoiminnalla vahvistetaan asiakkaan työelämävalmiuksia, työssä tai opinnoissa selviytymistä ja luodaan edellytyksiä työllistymiselle, koulutukseen tai työllistämistä edistäviin palveluihin.

Kuva: Pixabay