Preguntes Freqüents

1._ Què és Sos Bosc Volpelleres?

Sos Bosc Volpelleres és una plataforma de veïns i veïnes de Sant Cugat del Vallès que ens hem unit per defensar la integritat del Bosc de Volpelleres.

2._ Què passa al Bosc Volpelleres?

L'ajuntament de Sant Cugat del Vallès té previst construir una escola en una zona d'arbrat al mig del bosc de Volpelleres.

Entenem i recolzem la necessitat d'una escola nova al barri però no considerem que el bosc sigui la ubicació ideal, ni la millor de les alternatives, donat l’impacte ambiental que suposaria.

L’edifici ocuparia quasi 7.000 m2, envoltat amb una franja de protecció d’uns 7.000 m2, on s’hauria de fer aclarida de l’arbrat i del sotabosc. Tot això suposaria un gran impacte directe en una zona d’uns 14.000 m2 i indirecte en tota la resta de prop de 104.000 m2, a causa de l’erosió, l’ombratge, la contaminació de l’aire i l’acústica, la lumínica i d’aigües residuals, la migració de la fauna per pèrdua d’hàbitat, l’alteració del cicle natural de l’aigua (ja s’ha assecat un torrent), etc.

Per tot això, demanem que es trobi una ubicació alternativa per a l'escola La Mirada.

3._ Us oposeu a la construcció d'una escola al barri de Volpelleres?

No ens oposem en absolut a la construcció de l'escola al barri.

Entenem i recolzem la necessitat d'una escola nova al barri, però no considerem que el mig del bosc sigui la ubicació ideal, ni la millor de les alternatives, donat l’impacte ambiental que suposaria. Demanem a l'ajuntament que trobi una ubicació alternativa que no afecti la integritat del bosc.

4._ Quina era la ubicació inicial de l'escola i quina és la proposta actual d'ubicació de l'Ajuntament de Sant Cugat?

Inicialment l’edifici de l'escola estava previst i aprovat per a construir-se al costat de l'INS Leonardo a la zona sud del bosc, poc evolucionada i molt erosionada. (Veure imatge: Parcel·la inicial de color verd)

Després d'un informe desfavorable de Protecció Civil, l'Ajuntament ha traslladat la ubicació 200 metres cap al nord en una zona amb molt arbrat i on el projecte causaria un dany irremeiable a l'ecosistema del bosc. (Veure imatge: Parcel·la actual de color blau)

5._ Amb quins suports compte Sos Bosc Volpelleres?

Hem fet un manifest a Change que ja ha recollit més de 20.000 signatures. També ens donen suport s de vint associacions i grups de defensa de la natura com Adenc, INTERcids, l​a Plataforma animalista de Sant Cugat, l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat, Rebel·lió o Extinció Sant Cugat, Fridays For Future Sant Cugat, WWF Barcelona i l’Associació el Mussol per a la protecció del paisatge entre d'altres.

6._ Problemática amb la ubicació inicial de l'escola al costat de l'INS Leonardo (Protecció Civil)

Inicialment l'edifici de l'escola estava previst i aprovat per a construir-se a la zona sud del bosc, poc evolucionada i molt erosionada com a conseqüència de la deposició de runa de les obres anteriorment realitzades, com les de l'INS Leonardo construït en el 2017, i per la proximitat de la via d'ADIF (RENFE).
Posteriorment, Protecció Civil va emetre la seva opinió contrària a la construcció en aquesta parcel·la al cantó de l'Institut, al trobar-se en la zona d'indefensió davant d'un hipotètic incendi en el transport de mercaderies perilloses.
Protecció Civil, però, va donar el vist-i-plau a la construcció de l'Institut Leonardo da Vinci (edificat l'any 2017). Hi ha altres col·legis, hospitals o residències de gent gran, molt més a prop de la mateixa via. També es troben dins d'aquesta zona d'influència de la via molts habitatges particulars.

L'Ajuntament de Sant Cugat es va comprometre a protegir la via d'Adif al construir l'INS Leonardo en el 2017. Però a l'any 2020 va desistir d'aquest compromís. Demanem que aquest compromís es reprengui, ja que permetria construir l'escola a la seva ubicació inicial al costat de l'INS Leonardo i aquesta protecció beneficiaria altres centres educatius, equipaments i habitatges.

7._ Hi ha ubicacions alternatives per a l'escola?

Amb voluntat hi ha ubicacions alternatives per a construir l’escola:

1._ Ubicació inicial al costat del Leonardo mantenint el projecte d'institut escola. Aquesta parcel·la està qualificada d'Equipament i amb menys soroll dels FCG que al mig del bosc. Continuem a la disposició de l'@ajsantcugat per a defensar aquesta ubicació davant Protecció Civil

2._ Al davant del bosc. Només cal arribar a un Acord o Conveni amb el Banc de Sabadell per una requalificació. No s'ha de modificar el planejament.

3._ Al costat de la Masia de Can Canyameres. Aquesta parcel·la està qualificada d'equipament. Només es necessita una Ordenació de volums com preveu la Llei 'Urbanisme.

4._ A l'avinguda d'Europa en un parc molt gran que no té cap arbre que interfereixi. Només s'ha d'invertir en tractar el pont de l'autopista.

Reiterem la nostra disposició a defensar davant Protecció Civil la parcel·la inicial. Aquesta ubicació és possible si l'Ajuntament reprèn el seu compromís adquirit al construir l'INS Leonardo de protegir la via d'ADIF. Protecció que beneficiaria altres centres i habitatges.

A més a més tornar a la ubicació inicial permetria guanyar temps i tenir l'escola llesta abans. La ubicació al mig del bosc patirà retards a causa de l'informe desfavorable de l'OTAAA.

8._ Què diu l'informe de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona?

L'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAAA) ha emès un informe on destaca l'important valor mediambiental del bosc i de les espècies vegetals i animals que l'habiten. L'OTAAA ha emès un informe desfavorable respecte la construcció de l'escola al mig del bosc, ja que l'OTAAA va demanar a l'Ajuntament de Sant Cugat que proporcionés els informes corresponents a l'estudi d'alternatives i l'Ajuntament de Sant Cugat no ha pogut justificar haver-les estudiat.


9._ Què proposa Sos Bosc Volpelleres en la situació actual?

Sos Bosc proposa defensar la ubicació inicial al costat del Leonardo davant de Protecció Civil i va expressar a l'Ajuntament de Sant Cugat el 20 de novembre de 2020 la seva disponibilitat per a organitzar una reunió conjunta (Sos Bosc Volpelleres, ADENC, Ajuntament de Sant Cugat i Protecció Civil).
Mesures com el cobriment de la via (compromís inicial de l'Ajuntament en construir l'INS Leonardo) mitigarien el ja de per si molt improbable risc del transport per la via (risc d'1 en un milió d'anys) i permetrien edificar l'escola en la posició inicial.

Reiterem la nostra disposició a treballar conjuntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat i que l'escola sigui una realitat aviat.

10._ Com es pot prevenir o compensar el dèficit de natura en els infants?

Conectar, passar-hi estona i gaudir dels entorns naturals és la millor opció per a mantenir un contacte amb la natura que compensi l'entorn massa urbà predominant a les ciutats.
Als anys 50, uns suecs ja van demostrar que els grups que feien activitats diàries als boscos milloraven el coneixement i estima i també el rendiment escolar, especialment en els més petits de sis anys d'edat, iniciant així un moviment que s'està estenent per tot el món.
A Catalunya, ja fa un segle que Rosa Sensat convertí un edifici modernista en escola al aire lliure, pública i per a nens amb problemes respiratoris (l'Escola del Bosc, a Montjuic).
Ara i aquí, de les escoles del bosc en diuen escoles 'plogui o faci sol' ja que van al bosc cada dia i a peu (un tram suficient) per a prevenir l'obesitat infantil, faci el temps que faci i amb alguna petita cabana de fusta com a tot refugi.

11._ Què diu l'informe sobre l'estat de la natura a Catalunya 2020?