Glossari

SOCIOLOGIA

La sociologia és la ciència general de la societat, i per tant, la més fonamental de les ciències socials.

Estudia la realitat social contemporània com el producte d'una sèrie de processos històrics que anomenen modernitat i que inclou la creació de l'estat liberal, les revolucions científica i industrial, el nacionalisme, etc.

Es centra en aspectes com la política, el gènere, la raça, la ciència i la tecnologia, el crim, la desviació o el treball.

SOCIETAT

La societat és el conjunt d'individus que comparteixen fins, conductes o cultura i que es relacionen interaccionant entre si (xarxes d'independència), cooperativament per a constituir un grup o una comunitat.

Generalment es confon amb un país, nació o estat o amb una unitat lingüística o cultural.

La cìència dedicada a la societat, els seus grups i institucions és l'anomenada sociologia.

ENQUESTA

L'enquesta o també anomenada sondeig, és un qüestionari amb l'objectiu de conèixer l'opinió personal de la població.

ESTADÍSTICA

Estadística forma part dels mètodes quantitatius i es basa en el fet que les dades no estan ni analitzades, ni valorades per tant, duem a terme l'estadística per tal d'organitzar les dades per poder analitzar-les o interpretar-les.

ENTREVISTA

L'entrevista és un diàleg entre dues persones on l'entrevistador demana per obtenir una informació de l'entrevistat sobre determinades qüestions. Hi ha diversos tipus d'entrevistes, entre els quals hi ha:

Entrevista periodística a persones rellevants per fer un reportatge.

Entrevistes de recerca, similars a una encuesta, on és pregunta gent anònima, s'usa en anàlisi de mercats o en etnografies, per exemple.

Entrevistes laborals dins un procés de selecció d'un candidat a una feina i acostuma a ser el pas següent de la tria per currículum vitae o per tests psicotècnics.

Entrevista dopinió. Forma part d'entrevistar un personatge famoso o d'interès general

CULTURA

La cultura en el camp sociològic s'analitza com les maneres de pensar i concebre el món, les maneres d'actuar, i els objectes materials que, en conjunt, donen forma al mode de vida d'un col·lectiu.

DIFUSIÓ CULTURAL

La difusió cultural és un procés social a través del qual es propaguen elements de la cultura d'una societat o grup social a un altre (difusió cultural), el que significa que és, en essència, un procés de canvi social però que no modifica els models estructurals bàsics de la societat que reb els nous trets culturals.

ACULTURACIÓ

Fa referència al resultat d'un procés en què una persona o un grup adquireixen una nova cultura (o aspectes de la mateixa). Els individus s'hi adapten, és a dir, s'aculturen, incorporant elements d'una altra cultura.

RACISME

El racisme és una forma de discriminació de les persones recorrent a motius racials, to de pell o altres característiques físiques de les persones, de manera que les unes es consideren superiors a les altres.

ROL SOCIAL

El rol social és un concepte sociològic que fa referència a les pautes de conducta que la societat imposa i espera d‟un individu en una situació determinada.

ESTATUS SOCIAL

L'estatus social, en sociologia, és la posició que ocupa un individu dins un grup o sistema social. Està relacionat amb el rol d'un individu i la mobilitat social a una societat.

INSTITUCIÓ SOCIAL

Una institució és un patró de comportament que la societat ofereix als individus i que s'imposa sobre les seves conductes. Generen un conjunt de regles i normes destinades a organitzar la societat, amb l'objectiu de crear un sistema polític avançat, que garanteixi la bona convivència entre els membres de la comunitat, en aquest sentit l'home i les seves accions són el pilar central de les institucions socials que actuen com un sistema de convencions producte de la mateixa acció social.

NORMES MORALS


NORMES LEGALS