Week 1

Dit is het team achter deze opdracht. Links staat kabouter Basil, rechts kabouter Casper en in het midden kabouter Maité. Wij kijken er enorm hard naar uit om ons op dit project te smijten, want het ligt bij ons alledrie binnen ons interessegebied.

We hebben het sample opgesplitst in twee delen omdat we benieuwd waren naar de binnenstructuur. We hadden een luchtigere samenstelling verwacht en waren toch wel verrast door de dichte structuur. We waren ook verrast doordat het sample zijn stevigheid behoudt nadat het in twee delen was opgesplitst aangezien we er vanuit gingen dat het sample makkelijker ging afbrokkelen.

Voor het opsplitsen van het sample kozen we eerst voor een cuttermes, metaalzaag en houtzaag. We dachten in eerste instantie dat dit materiaal zeer fragiel was en het dus beter was om het materiaal met de hand te bewerken en niet met grove machines. Echter is het tegendeel bewezen. Op de foto is te zien hoe grof de handzaag is, hoe deze niet voor een mooie afwerking zorgt en voor heel wat zaagsel. Bij het gebruik van de machines werd snel duidelijk dat machinaal zagen wél een optie was bij dit materiaal omdat niet alleen de afwerking netter was, maar ook de hoeveelheid zaagsel was minder.

Week 2

Dinsdag 16 februari zijn we naar het IDC gegaan om samen met Jasper (online meeting) de stappen van het myceliumproces te overlopen. We zijn direct aan de slag gegaan met de eerste stap - het vullen van de zakken met de matrix waarop de mycelium zal groeien - aangezien we van Louise Dumon al een goede inleiding van de diverse stappen hadden gekregen.


Aangezien we al een industrieel sample gekregen hadden konden we ook al eens nadenken over eventuele bevestigingstechnieken voor mycelium. Hierbij waren we van plan om verschillende soorten lijm en tape te gebruiken en testen. Echter heeft Francesca ons op tijd bewust kunnen maken van onze fout. Het is de bedoeling dat mycelium en zijn toepassingen volledig biologisch zijn. Het gebruik van lijm is echter geen goede en ecologische keuze want zoals we in lessen van het tweede jaar gezien hebben, zijn verlijmde producten moeilijker te recycleren. Daarom zijn we meteen overgestapt naar vijzen, maar door de kleine samples was het moeilijk om hier een betrouwbare stevigheidstest op uit te voeren. Hier wordt in de komende weken nog verder over gebrainstormd.


Op 17 februari hebben we onze hennepzakken in de autoclaaf gezet (stap 2) met als doel hier donderdag 18 februari verder mee aan de slag te gaan. Door een onverwachtse, medische ingreep en vertraging bij de verzending van de sporen bij onze stakeholders is stap 3 - het toevoegen van de mycelium in de hennepmatrix - een week uitgesteld. We hadden hier op ingespeeld om eventueel de sporen zelf te gaan halen bij onze stakeholder in Gent, maar de mycelium-leverancier zit met vertraging bij de verzending waardoor dit geen zin had.


Week 3

Na een kleine week wachten zijn de myceliumsporen aangekomen. We hebben Jasper van GLIMPS dan ook voor de eerste keer ontmoet in realiteit. Hij heeft ons nog eens een

basisuitleg en introductie gegeven van wat mycelium is en hoe de verdere stappen in het proces moeten verlopen. Aangezien we de hennep al steriel hadden gemaakt in week 2, konden we meteen over naar het mengen van de hennep met de mycelium. Deze werden dan vervolgens in een mal geplaatst en afgedept met folie. Één opmerking is dat de mal van plastiek gemaakt is en dus niet duurzaam is. Hiervoor zal nog naar een oplossing gezocht worden om het hele myceliumgebeuren zo duurzaam mogelijk te maken.

Na het mengen en overplaatsen naar de mal hebben we de potjes in de incubator gezet die een constante temperatuur van +/- 26°C (= +/- 299 K) heeft. Dit is de optimale groeitemperatuur voor de mycelium. Tegen het einde van week 4 en het begin week 5 zouden we al resultaat moeten zien. Spannend!!

Aangezien een ontmoeting met Jasper van GLIMPS - één van de coaches - in tijdens van COVID-19 niet voor de hand liggend is, hebben we van de situatie gebruik gemaakt om nóg een groepsfoto te nemen. Die is hier te zien. We vonden het enorm fijn en interessant om Jasper eens in het echt te zien en om de mogelijkheid te hebben om direct vragen en feedback te krijgen.

Week 4

We hebben één van de samples uit de incubator gehaald en in de oven gezet voor meer dan 2 uur op een constante temperatuur van 75°C. We hadden verwacht dat het sample steviger zou zijn dan ervoor, maar wanneer we het sample uit de oven haalden viel het uit elkaar en belandde het eerste sample op de grond. Deze mycelium-mal heeft slechts één week in de incubator gezeten en gegroeid. We hebben dus geleerd dat een week groeitijd niet de optimale resultaten geeft en hebben de andere mallen nog in de incubator laten zitten. Komende week worden deze in de oven geplaatst in de hoop dat een langere groeitijd een betere stevigheid biedt. We zijn ook begonnen met het maken van nieuwe vezelsamenstellingen om na te gaan of dit ook een invloed heeft op de sterkte van het mycelium.

Afgelopen week hebben we met andere groepen afgesproken om kennis te maken met hun projecten en om na te gaan of er een eventuele samenwerking kan plaatsvinden met het myceliumteam. We hebben deze week met groepen 2, 3, 9, 11, 12, 14 en 15 samengezeten waardoor we nu al wat meer duidelijkheid over de andere projecten hebben en ook al enkele deals hebben gesloten.

Dit zijn enkele balancing loops die we opgesteld hebben op basis van het breken van onze eerste mal. Om het bindings-level van de matrix en de vezel te beïnvloeden kunnen we extra vezels toevoegen, maar ook hygiënischer te werk gaan bij het toevoegen van de matrix (mycelium) bij de vezels (hennep, gras...). Om de groei van de mycelium te gaan beïnvloeden kunnen we ook langer wachten zodat de mycelium een langere groeitijd heeft.

Week 5

In week 4 hebben we vele groepen gecontacteerd en met enkelen van hen samengezeten. Één van hen was groep 9 (silicon mould substitution) en deze week hebben zij voor ons een duurzame mal gemaakt uit koffie en gelatine. De malvorm is gebaseerd op een project van het vak Cocreatie. Het is een gewaagde keuze doordat het een zeer specifieke vorm heeft, maar het is het proberen waard! We zijn enorm benieuwd naar de resultaten die we komende week zullen ontdekken.

Na het fiasco van vorige week, hebben we onze andere samples na een groeitijd van 2 weken uit de incubator gehaald en in de oven geplaatst. Deze samples hadden een wittere kleur dan de samples die maar een week in de incubator hebben gestaand. Met andere woorden, de mycelium is sterk gegroeid in die tweede week. Ook is het sample veel sterker waardoor we nu een idee hebben van de gemiddelde, gewenste groeitijd.

We hebben de afgelopen weken wc-rollen verzameld om deze te gebruiken als mal én als vezel waarin de mycelium kan groeien. De mal die we gemaakt hebben, is zichtbaar op de foto. Deze is volledig duurzaam omdat er geen plastiek folie en/of plakband nodig is om de mal af te sluiten. We hopen dat de groei van de mycelium hierin goed verloopt en dat we met het eindresultaat verder mee aan de slag kunnen gaan, want en duurzame mal vinden/voorzien is één van de mijlpalen die we willen bereiken om het hele myceliumproces duurzamer te kunnen maken.

Week 6

Afgelopen week hebben we de resultaten gezien van onze samenwerking met groep 9. Dit was geen succes zoals op deze foto te zien is. We hadden gehoopt dat groep 9 een biomal kon voorzien voor de groei van mycelium. Jammer genoeg heeft dit geen gunstige resultaten opgeleverd en gaan we dus verder op zoek naar een biomal. We hadden wel een vermoeden dat dit niet zo’n goed idee was aangezien de biomal uit koffie en gelatine bestaat en koffie ook wel gebruikt wordt als vezel waarop de mycelium kan groeien. We hebben uit deze samenwerking veel geleerd.

et gebruik van de biomal van groep 9 was dus geen succes, maar ons eigen idee om wc-rollen te gebruiken als mal is wel goed uitgedraaid. Op deze foto is zichtbaar dat de mycelium goed gegroeid is in de WC-rol. De mycelium was ook makkelijk uit de rol te halen. We konden gewoon het sample uit de mal duwen zonder de mal of het sample te beschadigen. We hadden verwacht dat de mycelium in de mal zou groeien en dat de mal dus niet van de mycelium kon verwijderd worden, maar dat was dus niet het geval.

Naast collabs met andere groepen hebben we ook proffen aangesproken die ons kunnen helpen met het integreren van biomaterialen in het curriculum. Zo hebben we Yannick Christiaens aangesproken om eventueel een kleine workshop of presentatie te kunnen geven aan de studenten van het eerste jaar en aan proffen. Hij was hier zeer enthousiast over en hopelijk kunnen we in de laatste weken van dit academiejaar de eerstejaars kennis laten maken met het concept mycelium.

Week 7

vormen en mallen

In week 6 hebben we met de reeds gegroeide mycelium nieuwe mallen gevuld. We hebben verschillende vormen en materialen gebruikt om na te gaan hoe goed het in elke mal is gegroeid. Zoals op de foto zichtbaar is, is de myclium zeer sterk gegroeid. Dit is zeer positief. Met één sample zijn we verder gegaan in afgelopen week (week 7).

samendrukken van sample

Doordat de machine in het IDC buiten gebruik was, hebben we zelf wat geïmproviseerd om het sample tóch te kunnen samendrukken en verder te kunnen onderzoeken. Op de foto is te zien hoe we dit probleem hebben aangepakt. Dit sample hebben we dan uitgebakken en het resultaat was dat de mycelium sterker was dan de vorige samples van de afgelopen weken. Het samendrukken van de mycelium zorgt er dus zeker voor dat samples sterker zijn doordat de lucht en het vocht er al goed uitgeperst is vooraleer het gebakken wordt.

vezelmengsel met houtschilfers

In één van de eerste weken hebben we verschillende mengsels gemaakt waarin de mycelium kan groeien. Één daarvan waren houtschilfers uit het IDC. We hebben kunnen concluderen dat dit niet goed werkte. Na zeker 3 weken in de incubator was er amper mycelium gegroeid. Het hout zal waarschijnlijk bewerkt zijn, waardoor dit invloed heeft op de groei van de mycelium.

Week 8

Collab met groep 4


We hebben in week 7 ook een samenwerking gehad met groep 4, bio-kleuren in prototypes. We hebben een gebakken myceliumsample ondergedompeld in een kleurstof, gemaakt van rode bieten. Het zag er veelbelovend uit. Onze verwachtingen waren dat de witte kleur van de mycelium roze ging kleuren of toch alleszins donkerder ging zijn. We hebben dit sample dan laten drogen in week 8. Na het drogen van het sample met de kleurstof, waren de resultaten teleurstellend. De donkere kleur was volledig weggetrokken. Echter is er wel een zeer licht kleurverschil waarneembaar, waardoor het kleuren van mycelium zeker niet uitgesloten mag worden. We zouden misschien een kleurstof nodig hebben met iets meer pigment en eventueel zouden we deze kleurstof meermaals moeten aanbrengen om een duidelijk resultaat te kunnen bekomen.


QR code

Door omstandigheden konden we geen normale workshop organiseren. Om dit op te lossen voorzien wij een introductievideo omtrent mycelium. Via deze video willen wij studenten en andere mensen op de hoogte brengen van het materiaal mycelium. Indien mensen hier meer over willen weten, kunnen zij ons contacteren via deze QR-code. Hierin kunnen mensen vermelden wat zij nog verder willen doen. Afhankelijk van de respons contacteren wij de studenten en proffen om samen te kunnen zitten met behulp van een 2e excel waarin zij hun moment kunnen reserveren.


contacteren van proffen


Deze week hebben we de prof van het vak materiaalkunde ook aangesproken omtrent het integreren van mycelium en eventueel ook andere biomaterialen in het curriculum. Meneer De Clercq reageerde zeer positief op ons voorstel en moedigde het integreren van biomaterialen binnen zijn vak juist aan. Doordat mycelium ook een composiet is en composieten een volledig hoofdstuk is voor het vak materialen, kan mycelium makkelijk aangehaald worden binnen deze lessen. Onze meeting is ook opgenomen en meneer De Clercq gaat ons voorstel ook eens voorleggen aan mevrouw Ragaert, prof materiaalkunde voor burgerlijk ingenieurs in Gent. Het integreren van biomaterialen binnen dit vak zou ten vroegste in 2022 gerealiseerd worden.


Week 9

kaarshouder

Het eerste, echte prototype is deze kaarshouder. Het is zeer stevig en compact en daar zijn we fier op. Het sample heeft naast het bakken in de oven, ook nog enkele dagen in een warme auto gelegen en we denken dat dit de sleutel tot succes was. Alle volgende samples zullen dus wat langer in de oven gebakken worden om (hopelijk) even goede resultaten te kunnen

verkrijgen.



sample muur

We hebben ook een mal gezocht om een sample te kunnen maken voor de sample-muur. Door dit sample voor het bakken goed aan te drukken, hopen we hieruit schijven te kunnen zagen met de houtzaag in het IDC in week 10.



Verpakkingsmateriaal

Aangezien mycelium nu al gebruikt wordt voor geluidspanelen en isolatie dachten we om mycelium als verpakkingsmateriaal te gaan gebruiken. Daarom hebben we deze opstelling gecreëerd. In een wijnkrat hebben we een wijnfles met daarrond mycelium gelegd. We hopen dat alles goed groeit zodat we in week 10 ook dit prototype kunnen afwerken en kunnen nagaan hoe stevig en schokdempend mycelium is.



Week 10

nieuwe mallen

Om toch wat verder in de richting van een biologische mal te zoeken, heeft Casper enkele mallen ge-3D-print. De mal kan meermaals gebruikt worden én kan na slijtage of gebruik opnieuw gesmolten worden tot nieuw filament voor de 3D-printer. De resultaten zien er veelbelovend uit zoals zichtbaar is op de foto.




Promovideo

De reeds online gezette video (workshop mycelium) heeft heel wat mensen bereikt. De video werd op Youtube en Instagram gedeeld en samen hebben we al meer dan 300 mensen bereikt. We beseffen wel dat een video van 15 minuten sommige mensen kan afschrikken. Om mycelium via een andere weg tot meer mensen te brengen, zijn we begonnen met het maken van een korte promovideo met als doel het publiek warm te maken voor het biomateriaal mycelium. Daarvoor hebben we de vuurvastheid, waterdichtheid en sterkte op de proef gesteld.




Verpakkingsmateriaal vervolg

Na een week te groeien, ziet het verpakkingsmateriaal voor de wijnfles er al heel goed uit. Om zeker te zijn dat de mycelium goed gegroeid is tot op de bodem, hebben we het geheel nog een week in de incubator gelegd. We zijn enorm benieuwd naar dit prototype en hebben hoge verwachtingen.




Week 11

prototype auto

Op de foto boven deze foto zijn de mallen in hun groeiproces weergegeven. Afgelopen week hebben we de mal open gedaan en kwam deze vorm eruit, een autootje. Dit is te zien op deze foto. De mal bestond uit twee onderdelen die tegen elkaar geplaatst moesten worden. Het verwijderen van de mal van de mycelium ging verrassend vlot. We hadden namelijk verwacht dat dit iets moeizamer ging gebeuren. We hebben ook opgemerkt dat er heel kleine details zichtbaar zijn op de mycelium van de ge-3D-printe mal. Dit geeft dus ook de mogelijkheid om volgende prototypes te optimaliseren door in de mal meer reliëf te voorzien voor het aflijnen van bijvoorbeeld de ramen en deuren van de auto. We zijn enorm fier op dit prototype.




vezelmengsel

We hebben enkele weken geleden een vezelmengsel gemaakt met gedroogd gras, hennep en koffie. Hier hadden we hoge verwachtingen van aangezien we hoopten dat de koffie de grote holtes mee zouden helpen opvullen en het eindresultaat dus veel compacter zou zijn. We hebben dit sample eerst en vooral samengeperst om het overbodige vocht en de lucht eruit te halen. Uit vorige testen hebben we ook geleerd dat het beter is om samples te gaan ‘pressen’ vooraleer ze afgebakken worden. Dit heeft meer dan drie uren in de oven gestaan, maar het eindresultaat was niet zo spectaculair. Het sample is minder sterk dan we gehoopt/gedacht hadden en ziet er fragieler uit.




verpakkingsmateriaal vervolg 2

Na twee weken te groeien in de wijnkrat, hebben we ook dit projectje afgewerkt. Hier keken wij enorm naar uit en ook hier kunnen we met trots zeggen dat we een deftig prototype hebben gecreëerd. We zijn super enthousiast over het geleverde werk van het afgelopen semester.