Programmeren

Programmeren

In de digitale wereld om ons heen speelt software een belangrijke rol om de hardware te laten doen wat het moet doen. Een 3D-printer werk niet uit zichzelf, een robot moet geprogrammeerd worden voordat het handelingen uit kan voeren en een ‘appje’ moet wel geschreven worden.

Je kunnen verplaatsen en bewegen in de digitale denkwereld, het weten en begrijpen dat veel om ons heen geprogrammeerd is en misschien zelfs het zelf kunnen programmeren zijn nieuwe vaardigheden waar onze maatschappij veel behoefte aan heeft. Toekomst is technologie, is programmeren, is leren denken op een creatieve en logische manier en het ontwikkelen van probleemoplossend vermogen.

Programmeren is één van de onderwerpen waar op dit moment veel over gesproken wordt, niet alleen in het werkveld, maar ook in het onderwijs. De ontwikkelingen op het gebied van programmeren gaan razendsnel en dat houdt in dat het onderwijs zich hier ook klaar voor moet maken. Leerlingen moeten klaargestoomd worden voor de 21e eeuw en zich redzaam voelen in een toekomst waarvan nu nog niet duidelijk is hoe die er uit zal gaan zien. Door leerlingen vroeg kennis te laten maken met programmeren leren zij logisch en analytisch na te denken, wat een opening is naar meer en andere denk- en leerprocessen. Daarbij speelt programmeren een belangrijke rol bij het opdoen van onderzoeks- en ontwerpvaardigheden en het ontwikkelen van een nieuwsgierige houding. Leerlingen leren op verschillende manieren kijken naar de wereld en kunnen hun creativiteit kwijt wat weer goed is voor hun motivatie.

Kortom, programmeren, ook wel de vaardigheid van de toekomst, is uitgewerkt in een bondige leerlijn voor in het primair basisonderwijs die op deze website gepresenteerd is.

Programmeren in het onderwijs kan op de volgende drie manieren naar de praktijk vertaalt worden.

Robots

Games

Unplugged