EL POBLE

LLES DE CERDANYA

Lles de Cerdanya es troba a 1.480m d'alçada, amb 288 habitants el 2021 i una superfície de 102'79 KM2.


El terme municipal de Lles de Cerdanya és el més extens de la Cerdanya, després de l'annexió al 1966 de l'antic terme de Viliella, Mussa i Aransa. Així, és troben 5 pobles dins del seu terme municipal: Mussa, Travesseres, Aransa, Lles, Viliella i Coborriu de la Llosa. A més també hi trobem 3 masies: La Llosa, el Vilar i el Mas Barnola.

Lles de Cerdanya

Està situat a la subcomarca del Baridà. S'estén des de la línea de cims del Pirineu axial fins al riu Segre. Pel Nord fa frontera amb Andorra. Al Nord-est amb l'Alta Cerdanya. A llevant amb Bellver de Cerdanya i Prullans. I a ponent amb Pont de Bar. Lles de Cerdanya sempre ha estat poblat.


Els actes festius més tradicionals de Lles són la festa major de St. Pere, patró del poble, i la festa petita a l'octubre, que té com a antecedents històrics una antiga fira ramadera.

Esglèsia de Lles de Cerdanya

Us deixem algunes de les llegendes que ens agradaria destacar sobre Lles de Cerdanya.

ORÍGENS DE LLES

Cal Clarà

A la dreta la casa antiga. A l'esquerra la casa nova

Diu la llegenda que el poble estava situat muntanya amunt cap a Tossa Sirvent, on la vida era difícil i l'hivern dur. Un bou, fugint de les dures condicions climàtiques, va baixar cap a un lloc més càlid i benigne. El seu amo el va seguir i va pensar: “On es pari l'animal em faré la casa”. Les altres persones van seguir les petjades i així es va construir el poble.


La gent del poble ens explica que l'animal es va aturar a Cal Clarà i allà es va construir la primera casa. La segona va ser Cal Mateu, la tercera Cal Ribot (antiga), la quarta Cal Perantoni, la cinquena la Rectoria i finalment Cal Fuster (75 anys després de la construcció de Cal Perantoni). També ens expliquen que la darrera casa construïda va ser Cal Janet (sense comptar la part de dalt que és més nova).


)..

PONT DEL DIABLE

Es diu que a Mussa hi vivia el “moro Mussa”, era molt atractiu i elegant, tant, que la bruixa que vivia al poble se’n va enamorar i amb el temps van tenir una nena. Aquesta relació va ser molt mal vista per la resta de bruixes de les contrades veïnes d’Aransa, Lles, Aristot, Montellà... i per aquesta motiu van decidir destituir-la del càrrec de capitana que posseïa.


La bruixa de Músser a l’assabentar-se’n va voler escapar amb la seva filla, però les bruixes del Baridà havien bloquejat tots els camins. Es va sentir tant impotent que es va donar al dimoni. El diable li va oferir un pacte: l’ajudaria a canvi que fos seva per sempre més; ella s’hi va avenir.


Així doncs, que el dimoni va construir un pont a mig aire del camí perquè poguessin creuar el riu i escapar-se. D’aquí, es van dirigir cap a Meranges, van creuar el Puigpedròs i es van instal·lar a França. La bruixa de Músser però, va ser sempre més esclava del dimoni i la seva filla, la bruixa més important del Pirineu.


Per aquest motiu la nit de Sant Silvestre, que és la última nit de l’any, totes les bruixes i bruixots del Pirineu es reuneixen per fer congria en aquest indret.


Si voleu veure-ho heu de complir dues condicions: venir al pont despullat, per abrigall només una camisa molla i portar una canya verda a la mà esquerra.


De moment, segons conten, ningú no ha sobreviscut aquestes condicions i no ho ha pogut explicar. Homs s’entorna mort de fred i sense poder-ho veure.


Quim Gasch

PREU ALS CAPS DELS LLOPS

Fa temps els habitants de Lles van haver de caçar els llops perquè posaven en perill la vida dels animals domèstics (vaques, cavalls, ovelles...) i també a algunes persones.


El perill era tan gran, que l'Ajuntament va posar preu als caps de llop: 1 ral per cada cap. Hi ha un document que verifica que es va pagar 14 rals a una persona, concretament Joan Guillamó. Un ral era la quarta part de la pesseta.


Actualment no hi ha llops a les muntanyes de Lles.