Hier volg je mee met wat er gebeurt binnen ons onderzoeksproject.
Dit is een verhalend verslag van de Platform of Platforms op 18 maart door Emily (UGent – Platform C).
De dag startte met een verdere kennismaking. Aan de hand van verschillende vragen werd er in duo’s uitgewisseld. De vragen waren gebaseerd op het entiteitenportret (manier om breed zicht te krijgen op de achtergrond van een persoon/organisatie). Je vindt ze ook terug in de bijlage, voel je vrij ze te gebruiken.
Vervolgens werden eerste resultaten en ervaringen uit het onderzoeksproject Platform C gedeeld. Er werd een presentatie gegeven waarbij alle aspecten van Platform C toegelicht werden. Enkele reacties:
Niet per se revolutionair, gebeurt vaak al onbewust (dus mogelijkheid om bewuster mee om te gaan; de minder bewandelbare paden te verkennen).
Het kan handig zijn om gerichte kapstokken mee te geven (hoe ga je hier concreet mee om, wat zijn de principes, …
Na een gezellige middaglunch kwamen we samen om het verdere traject van deze Platform of Platforms te omschrijven. Als trekkers van dit platform hadden we reeds geconstateerd dat zo’n grote bijeenkomsten misschien niet de beste manier van werken meer zijn, zeker richting de toekomst. Daarom stellen we voor om vanaf nu aan de slag te gaan met concrete uitdagingen binnen de grote uitdaging ‘Hoe kunnen we kinderen en jongeren betrekken bij lokale beleidsprocessen?’. In de namiddag dachten we dan ook na over verschillende concrete uitdagingen die de deelnemers aan de PoP zagen. Hieronder vind je de weerslag hiervan.
De manier waarop men naar kinderen en jongeren kijkt (kindbeeld) is soms met veel vooroordelen (‘ze hebben geen eigen mening’) waardoor er ook niet aan participatie gedaan wordt.
Veel kinderen en jongeren vertrouwen er niet op dat hun stem effectief impact zal hebben, hebben weinig vertrouwen in de politiek.
Veel kinderen en jongeren hebben het gevoel dat politiek en beleid niet voor hen zijn, ze voelen zich niet legitiem om daar uitspraken over te doen. Ze weten niet bij wie ze waarvoor terecht kunnen.
Er wordt soms naar kinderen en jongeren geluisterd zonder dat hun stem effectief impact heeft (schijnparticipatie)
Politici hebben soms moeite om macht te delen, houden liever controle.
De manier waarop de mening van kinderen gevraagd/gecapteerd wordt, houdt vaak drempels in (bijv. formele, talige, aanpak, niet motiverend, teveel tijd)
Er kan een belangrijke rol weggelegd zijn voor vertrouwenspersonen/ brugfiguren; maar zij weten ook niet altijd hoe aan de slag te gaan met signalen (bijv. waar te laten landen).
Beleid vraagt tijd, nood aan heldere verwachtingen bij het begin.
Terugkoppeling geven na een traject aan kinderen en jongeren.
Hoe gaat het verder?
Het plan is om met deze uitdagingen naar het ecosysteem te kijken. We organiseren een volgend denkmoment/intervisie/werkgroep/… rond een bepaalde uitdaging. We testen graag uit of concretiseren en werken met een helder doel kan helpen om ook bovenlokaal zaken in beweging te zetten.
Wie zin heeft om hierover mee na te denken over het opzet? Of bij wie we onze denkoefening mogen aftoetsen? Laat ons zeker iets weten!
Tot hoors!
In oktober was Platform C te gast op Child in the City. Het Netwerk Jeugdvriendelijk hield een blog bij over de verschillende inzichten van de conferentie. Samen met enkele leden van de stuurgroep en trekkers van twee lokale cases mocht Platform C ook een panelgesprek hosten. Het resultaat daarvan hoor je in deze (Engelstalige) podcast.
Impressie door Shana
Expeditie K, georganiseerd door VVSG, heeft als doel om mandatarissen, beleidsmakers en medewerkers van lokale besturen te inspireren door middel van experimenten, sprekers en interactieve sessies. Ook Platform C was van de partij, dus trokken we op 1 juni naar het mooie Kortrijk. We werden verwelkomt op de site Kortrijk Weide (Nelson Mandelaplein). De site, die vroeger dienst deed als goederenloods, kreeg een herbestemming als creatieve hub voor onderwijs-, jeugd- en sportactoren en lokale ondernemers.
De deelnemers konden maar liefst kiezen uit 55 thematische sessies op verschillende locaties in Kortrijk. S’ ochtends gingen we zelf van start met de sessie ‘Kind- en Gezinsvriendelijkheid’. Na een kort welkomstwoord door de Kortrijkse Schepen van Jeugd, werden we geïnspireerd door het verhaal van Luc Dewulf over Kindertalentenfluisteraars. Het project zet in op het opleiden van professionals in het opzetten van talentgesprekken met kinderen en jongeren. Daarna werden we meegenomen in het programma ‘Kortrijk Kinderrijk’, waarmee de stad Kortrijk inzet op de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij het lokale beleid. We werden ondergedompeld in de uitgangspunten van het programma en de vele concrete voorbeelden uit Kortrijk.
Na de lunch maakten we de overstap naar de sessie ‘het engagement van de toekomst’. De sessie werd opgezet rond drie thema’s: mentaal welzijn, lokale besturen en de verkiezingen. Om het thema lokale besturen in te zetten presenteerden we een pitch over Platform C. Shana schetste het globaal opzet van het project, waarna Hannes het project concretiseerde in het Kortrijkse casestudieonderzoek. We mochten daarna genieten van een boeiend panelgesprek met jonge sprekers die bevlogen zijn in hun werk voor en met kinderen en jongeren. De gesprekken werden afgewisseld met creatieve intermezzo’s, verzorgd door jeugdcultuurcentrum De Stroate. Zo werden we verwend met een aangrijpende poetry slam en een muzikaal spektakel. De sessie werd afgesloten met gesprekstafels waar ruimte was voor uitwisseling en kritische reflectie.
De dag werd afgesloten met een drankje. Tijdens de treinrit naar huis praatten we na met een groep deelnemers. De conclusie? Een geslaagde dag met sterke organisatie en inhoud die prikkelt en nog lang zal naprikkelen.
Meer weten over Expeditie K? Neem dan een kijkje op de website van VVSG..
Na 4 maanden was het op 17 en 24 mei terug zo ver: twee boeiende bijeenkomsten met onze jongerenadviesgroep in het Jeugdhuis van Roots Vlaanderen.
Na onze kennismaking begin februari, is het tijd voor meer inhoudelijke gesprekken. Deze keer praten we met de jongeren over hoe zij aangesproken willen worden en wat ze nodig hebben om zelf volwassenen aan te spreken. We gebruiken hiervoor twee methodieken als vertrekpunt: de pokébowl methode en de verhalenvertellers methode. Beiden brachten interessante en diepgaande gesprekken op gang waar de jongeren achteraf ook heel tevreden om waren.
Het was een leerrijke ervaring voor alle aanwezigen over serieuze thema’s die de jongeren duidelijk aangaan, zoals het belang van een mening geven en de houding van volwassenen wanneer ze jongeren aanspreken. Maar we hadden het ook over drempels die jongeren ondervinden om te participeren of hun mening te geven, zoals discriminatie op basis van culturele achtergrond en de negatieve gevolgen van een uitgesproken mening te hebben.
Tijdens de gesprekken gaven de jongeren bijvoorbeeld aan dat ze het belangrijk vinden dat “de mensen die ons dingen willen vragen ons ook uithoren”. Daarnaast is participatie voor hen niet enkel deelnemen door bevraagd te worden; “ik wil ook de vragen zelf kunnen stellen, zodat ik mijzelf in een betere positie kan zetten met meer kennis.” Jongeren willen niet enkel de vragen van anderen beantwoorden, maar ook zelf leren van de interactie met volwassenen. (Meer inzichten lees je hier.)
Hoewel deze bijeenkomsten in functie zijn van het project en wij met veel interesse veel leren van de jongeren en hun verhalen, geven de jongeren ook zelf aan dat ze bijleren. Hieronder een korte nabeschouwing van één van de jongeren:
Ik vond het heel interessant, vooral het gedeelte dat wij in conversatie gingen met elkaar over serieuze thema’s. Je leert elkaar respecteren en naar elkaar luisteren. Ik heb geleerd dat er mensen zijn die het goede willen en die ons willen helpen. Ik heb geleerd dat wij onze stem kunnen laten horen, en dat er mensen zijn die naar ons willen luisteren. Wij jongeren worden vaak niet gehoord en jullie taak om naar ons te luisteren vind ik superbelangrijk – vooral omdat jullie dat met allerlei methodieken doen die het gemakkelijk maken om in gesprek te gaan met elkaar. Wat mij bijblijft is het belang van communicatie: dat je met mensen in gesprek leert gaan en een band kan creëren zodat je u meer op u gemak voelt. (Naoual, 19 jaar)
Het is een absolute meerwaarde dat de jongerenadviesgroep ook waardevol kan zijn in het leerproces van de jongeren. Deze getuigenis toont aan dat jongeren nood hebben aan serieuze gesprekken over serieuze onderwerpen waarin er met aandacht naar hen geluisterd wordt en waarvan de inzichten worden meegenomen in het project. Wij kijken alvast uit naar de volgende bijeenkomsten!
Impressie door Emily
CoNeCtYVe De uitwisseling tussen Vlaamse en Nederlandse actoren omtrent jeugdvriendelijkheid (aan Vlaamse zijde georganiseerd door het Netwerk Jeugdvriendelijk) streek van 15-17 mei neer in Limburg. Na een inspirerende dag in Turnhout trokken de deelnemers naar het mooie Beringen. Op die tweede dag waren ook Shana en Emily aanwezig om iets meer te vertellen over Platform C.
Na een introductie door de Beringse schepen van Jeugd onder andere over kindvriendelijk Beringen werd het verhaal van de Lutgartsite (waar de uitwisseling doorging) uit de doeken gedaan. Een oud schoolgebouw met een tijdelijke invulling, dat op het nippertje van de sloophamer werd gered, doet er vandaag dienst als haven voor creativiteit, jong ondernemerschap en jong zijn. Starters kunnen er hun concept testen, denk bijv. aan het eerste veganrestaurant van Beringen of een winkel vol handgemaakte kinderkledij. En in de oude refter van de schoolsite bevindt zich een Overkophuis.
Verschillende en diverse actoren die elk iets creëren, maar waar ook een leerecosysteem aan gekoppeld wordt. Je begrijpt dat de radartjes van de aanwezige Platform C-onderzoekers op scherp stonden tijdens de toelichting hierover. In het leerecosysteem streeft men naar het verbinden van talenten, iedereen bezit een talent, de kracht zit hem vooral in het herkennen van deze waarde. Het leerecosysteem tracht deze talenten bij de verschillende “bewoners” van de site dan ook op te zoeken en in een eerste fase vooral al verbinding te creëren. Als we kijken naar ons eigen Platform of Platform is die stap van verbinding leggen zeker geen onbelangrijke. Zelf merkten we ook al op dat de informele momenten vaak ook aanleiding geven tot verbinding.
Na een lekkere lunch in één van de pop-up-lunchbars kon er gekozen worden voor enkele sessies. Naast jong ondernemerschap en mentaal welzijn stond ook ecosystemisch denken op de agenda. In het kader van die sessie gaven we een toelichting over Platform C. Een korte focus op de opzet van ons onderzoeksproject en ecosystemisch denken waarna we enkele concrete methodieken voorstelden. Denk bijv. aan het maken van een netwerkanalyse om het ecosysteem in kaart te brengen of het opstellen van een missietekst om gedeelde taal en visie te hebben onder de deelnemers van het platform. Eindigen deden we met enkele reeds geleerde lessen zoals dat een platform warmte en tijd vraagt en dat het duurzaamheidsaspect van in het begin moet worden meegenomen.
Aanvullend op onze presentatie lichtte Salina ook de werking van De Plek in Eeklo toe. Een plek waar verschillende sociale praktijken die zich richten op onder andere laagdrempelige ambulante hulpverlening voor jongeren worden gebundeld op één locatie. Hulpverleners worden gedetacheerd uit verschillende organisaties en vormen zo ook een netwerk binnen het ecosysteem waar beroep kan gedaan worden op elkaar, samenwerkingen ontstaan en signalen gebundeld worden.
Kortom, een boeiende en leerrijke dag. De deelnemers trekken in het najaar ook nog naar Nederland. Wij kijken alvast uit naar de verhalen die Jolijn en heel wat andere leden van de PoP die ook aanwezig waren, zullen meebrengen.
Meer weten over de uitwisseling: neem een kijkje op de website van het Netwerk Jeugdvriendelijk.
Impressie door Jolijn
"Hoe was de bijeenkomst vorige week?" vroeg een collega me deze morgen. En meteen verscheen er een brede glimlach op mijn gezicht, en dat ligt niet enkel aan de Lokerse lekkernijen die er geserveerd werden.
We doken met 21 professionals en 6 studenten Sociaal Werk voor een tweede keer in de vraag: 'Hoe kunnen we kinderen en jongeren nog sterker betrekken bij (lokaal) beleid?" Want dat het nodig, belangrijk én betekenisvol is om kinderen en jongeren een plek aan de beleidstafel te geven, daar waren we met z'n allen duidelijk van overtuigd.
De ambitie voor deze PoP-bijeenkomst was dan ook duidelijk: vanuit die brede vraag tot een gedeelde agenda voor de groep komen.
Felien, Jarne, Iben, Neal, Marte en Emily (de derdejaars Sociaal Werk) namen ons 's ochtends mee in hun zoektocht naar wat kinderen en jongeren nu zelf kennen en weten op vlak van lokaal beleid. Die zoektocht bracht immers aan het licht…
dat het voor kinderen en jongeren niet makkelijk is om te weten hoe ze betrokken kunnen zijn op het beleid in hun gemeente of stad,
dat ze van heel verschillende thema's wakker liggen, gaande van onderwijs over klimaat tot mentaal welzijn
en dat het aan ons is als professionals en volwassenen om de stap naar hen te zetten en niet omgekeerd.
Geprikkeld door deze inzichten nam Lieven ons even mee achter de schermen van de lokale dienst 'Hérie'. Via de metafoor van gezinsplanners toonde Lieven het belang aan van een andere kijk op beleid maken. In een samenleving met complexe uitdagingen komen we er niet met actieplannen, doelstellingen en kpi's. We hebben nood aan een wendbare aanpak die het vizier op de horizon houdt, terwijl ze flexibel over, rond en met de obstakels navigeert. En dat betekent ook dat we samen met elkaar op pad gaan en dat we samenwerken om die uitdagingen aan te pakken.
Kortom: we hebben piloten nodig die het belang van jonge copiloten (h)erkennen én die (durven) kiezen voor een wendbaar beleid.
Maar hoe creëren we die cultuurshift? Dat werd de focus voor de rest van de PoP-bijeenkomst. We zochten naar contextfactoren, aangrijpingspunten, beelden en ideeën om als PoP mee aan de slag te gaan. We verkenden visies en meningen, praktijkverhalen én toetsten die inzichten af met de ervaringen van onze jonge studenten.
"En hoe moet het nu verder?" Ook met dat gegeven gingen we tijdens de bijeenkomst aan de slag in 4 groepjes.
We legden de eerste hoekstenen voor een PoP-grondplan.
We vertelden en capteerden verhalen over de kracht van betrokkenheid van kinderen en jongeren
We zochten naar ingangen om een diversiteit aan veldwerkers bewust te maken van de rol die zij kunnen spelen om kinderen en jongeren te betrekken bij lokaal beleid.
We zochten hoe we een permanente dialoog met kinderen en jongeren structureel kunnen inbouwen.
Voor we iedereen opnieuw op pad stuurde naar de eigen context, vroegen we nog naar hun gevoel en ervaringen. "We gaan vooruit", "dit is belangrijk", "dit geeft goesting om te blijven gaan"
En dat gevoel leeft ook bij de platformbouwers uit Platform C. We hebben goesting om ons hiervoor te blijven smijten, want we willen iets wezenlijks veranderen voor kinderen en jongeren. Dus ook de blijvende dagen en weken ga ik met een brede glimlach vertellen over het sterke werk dat dit Platform of Platforms aan het verzetten is. Want enkel samen kunnen we naar die o zo belangrijke horizon geraken.
Impressie door Isabella
Na enkele wijzigingen in onze planning, was het vorige maand zover. Op 1 februari ging de eerste bijeenkomst met onze jongerenadviesgroep door! Deze groep jongeren zal Platform C mee vorm geven, dat vinden we belangrijk. Ze zullen ons adviseren over onder andere onderzoeken met kinderen en jongeren, communiceren naar deze groep,...
We vonden het belangrijk om jongeren uit diverse contexten te bereiken. Daarom werkte we samen met ROOTS vzw Vlaanderen, een koepelorganisatie van verschillende jeugd- en culturele organisaties. Dankzij hun enthousiasme en hulp konden we aan de slag gaan met acht Antwerpse jongeren tussen 15 en 17 jaar.
Tijdens de eerste TAG focusten we vooral op kennismaking. Wie is wie? En wat vinden wij belangrijk als groep? Daar vloeiden enkele afspraken uit. Zo vonden ze het belangrijk om interesse te tonen in elkaars verhaal. En willen ze hun eigen ervaring gebruiken als voeding voor gesprekken met de groep.
Én ze vragen naar meer! Het plan was om elke vier maanden samen te komen met de jongeren. Maar we waren aangenaam verrast toen ons de vraag werd gesteld of het niet beter zou zijn elke maand een bijeenkomst te organiseren. Momenteel zijn we bezig met het herschrijven van de planning. We kijken uit naar de volgende leerrijke en toffe bijeenkomsten!
Impressie door Lieven
Op 20 december 2022 gebeurde er in de wereld niets dat voor altijd in ons collectief geheugen zal gegrift staan. Wij hadden die dag wél onze allereerste Platform of Platforms bijeenkomst. Of wij samen die dag geschiedenis schreven, dat zal diezelfde geschiedenis later uitwijzen.
Wat wel vaststaat, is dat we tijdens dit eerste overleg veel openheid, nieuwsgierigheid, bereidheid en enthousiasme merkten bij de aanwezigen om samen op ontdekkingstocht te gaan. Om samen de horizon te verkennen van wat dit platform zou kunnen betekenen. Een platform met de ambitie om kinderen en jongeren meer en beter te betrekken bij complexe beleidsuitdagingen.
De deelnemers leerden alvast elkaar en elkaars context kennen. We stonden ook stil bij de mechanismen en de mogelijkheden van zo een platform. Ook het werken met platformen binnen ecosystemen kwam aan bod. Dat zijn behoorlijk ‘grote’ woorden. We willen samen nog zoeken om dergelijke samenwerkingspraktijken van een juiste en ook wel nieuwe taal te voorzien.
Met het Platform of Platforms - kortweg PoP - willen we in de eerste plaats met elkaar onderzoeken wat we als platform kunnen betekenen voor een volwaardige participatie van kinderen en jongeren rond diverse, vaak complexe, beleidskwesties. Zowel in lokale contexten als op een meso niveau: in regio’s, op provinciaal niveau en in Vlaanderen.
We stonden in december ook stil bij de impact die we willen hebben, en bij hoe dit PoP ook na afloop van Platform C zou kunnen voortbestaan. En verder groeien! Bovendien keken we naar wat zich in de drie lokale contexten (Kortrijk, Lokeren en in het Meetjesland) ontwikkelt. Wat we daar leren in de cases en lokale platformen kan de PoP ook mee voeden.
Misschien, en dat was ook een van de bedenkingen, is het allemaal nog wat vaag, wat weinig concreet. Misschien is er nog wel een hele weg af te leggen. Maar, de bereidheid om samen stappen te zetten, om samen te delen en te leren, om de brug te bouwen terwijl we ze oversteken, die is er. Wij kijken uit om de volgende brugpijler te bouwen op 17 april. De fundering is alvast gelegd.