Wie doet nu al mee?

Verschillende organisaties en individuen zetten zich mee achter onze gedeelde horizon. Door mee het project aan te sturen en uit te voeren, door een lokale case te zijn, door aanwezig te zijn in onze Platform of Platforms,...

Agentschap Opgroeien

Opgroeien bundelt de krachten van Kind en Gezin, Jongerenwelzijn en een deel van het aanbod van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Opgroeien helpt het recht op kansrijk opgroeien te realiseren voor élk kind en élke jongere in Vlaanderen en Brussel. Met de eigen dienst- en hulpverlening en samen met partners ondersteunt Opgroeien kinderen, jongeren en hun gezinnen. De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp tot de aanpak van jongeren die delicten plegen.

AP Hogeschool

AP Hogeschool wordt vertegenwoordigd door Nathalie Van Ceulebroeck. Nathalie Van Ceulebroeck (°1979) is licentiaat sociologie en communicatiewetenschappen. Ze werkte 10 jaar in de jeugdsector waar ze pedagogisch ondersteuning gaf, praktijkgericht onderzoek en praktijkontwikkeling deed over kinderen en jongeren en breed jeugdbeleid. Sinds begin 2014 werkt ze aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen als onderzoeker en lector. Ze doet (actie)onderzoek naar onderwijsgerelateerde thema's, zoals kinderen en jongeren, participatie, inclusie en diversiteit. Daarnaast geeft ze les aan de studenten sociaal-cultureel werk.

Artevelde Hogeschool

Artevelde Hogeschool wordt vertegenwoordigd door An Keppens. Zij is actief binnen het sociaal werk onder andere in projecten rond duurzaam ruimtegebruik, de verbinding leggen met de buurt en sociaal sportieve praktijken. 

Bataljong

Bataljong is een ledenorganisatie van steden en gemeenten die voluit gaat voor sterk beleid voor jonge inwoners. Ze verbinden en inspireren jeugdraders, jeugdambtenaren en schepenen van jeugd om hier samen werk van te maken. Bataljong promoot ook op Vlaams, federaal en Europees niveau de troeven van kind- en jeugdvriendelijk beleid en behartigt daarbij de belangen van steden en gemeenten.

BELvue

Gelegen in het hart van Brussel is het BELvue meer dan een museum over België en zijn geschiedenis. Als centrum voor democratie wil het BELvue een historisch bewustzijn ontwikkelen. Het is een plaats om geschiedenis en democratie te beleven. We stimuleren kritische bespiegelingen over het grote belang en de inzet van democratie. Zo dragen we bij aan de verbetering van het vertrouwen in democratische waarden. Het BELvue wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Departement Cultuur, Jeugd, Media

Het Departement Cultuur, Jeugd, Media staat onder andere in voor de voorbereiding, opvolging en evaluatie van het beleid en versterkt advies aan de minister. 

Demos

Demos is een kenniscentrum, actief sinds 2008. We houden ons bezig met praktijk- en beleidsontwikkelingen in de sectoren cultuur, jeugdwerk en sport. We publiceren boeken en een cahier, organiseren symposia, workshops, café’s en andere samenkomsten. We doen onderzoek en geven advies aan organisaties en overheden. We dragen bij aan de ontwikkeling van beleid en praktijken, vooral met een focus op groepen en praktijken die ondervertegenwoordigd en onderbelicht zijn in onze samenleving. 

Formaat

Formaat wil meer en sterker open jeugdwerk. Om dit te realiseren ondersteunen we open jeugdwerkinitiatieven, streven we naar meer erkenning voor deze initiatieven en zijn we een veilige plek voor jongeren en jeugdwerkers om te bouwen aan een divers en innoverend open jeugdwerklandschap.

Globelink

Jeugddienst Globelink is een erkende, landelijke jeugddienst die samen met jongeren in de vrije tijd projecten op poten zet vanuit een mondiale, duurzame invalshoek. Jeugddienst Globelink daagt jongeren uit om te streven naar een duurzame, solidaire en rechtvaardige wereld. We ontwikkelen bij hen kracht, kennis en goesting om bewuste keuzes te kunnen maken en deze actief uit te dragen.

Hefboom

Hefboom biedt:

vanuit de missie om te inspireren, faciliteren en het mee realiseren van organisaties en (burger)initiatieven die éénieders rechts op kwaliteitsvol en inclusief leven én werken mogelijk maken. We zijn overtuigd dat we dit als samenleving het best kunnen waarmaken door sociaal en duurzaam ondernemerschap te versterken.

HOGENT - eCO-CITY

eCO-CITY wil een geëngageerde rol opnemen in een verstedelijkende samenleving en de diverse uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

HOWEST

Lore Cuypers is voor HOWEST projectcoördinator van Vital Cities. Dat is een onderzoeks- en expertisecentrum dat kennis, inspiratie en begeleiding aanbiedt aan organisaties, federaties en overheden die een duurzame, beweegvriendelijke en leefbare omgeving willen realiseren op maat van de gebruikers.

JES

JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. We ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.

Kenniscentrum Kinderrechten

KeKi streeft ernaar de positie van alle kinderen en jongeren in de samenleving te versterken en erkennen. Kinderen en jongeren leven en groeien op in een samenleving die hun medeburgerschap erkent, met oog voor de diversiteit van elk. Ze zijn volwaardige deelnemers en mogen en kunnen mee vorm geven aan die samenleving.

Het respecteren en waarborgen van kinderrechten staat hierbij centraal.

Koning Boudewijnstichting

Al ruim 45 jaar ijvert de Koning Boudewijnstichting voor het algemeen belang, in samenwerking met vele partners, experten en schenkers. Met ons optreden willen we duurzame en positieve verandering teweegbrengen in de samenleving in België, Europa en elders in de wereld.

Met onze steun versterken we organisaties en burgers die bijdragen aan een betere samenleving. We stimuleren filantropie en begeleiden individuen en bedrijven die zich willen inzetten voor een betere were

Karel De Grote Hogeschool

Vanuit KDG sluiten zowel Dietlinde Willockx, Siksa Van Daele en Anouk Van Der Wildt aan. Zij zijn verbonden aan het onderzoekscentrum 'Pedagogie in Praktijk'. De centrale vraag binnen het onderzoekscentrum is: "Hoe zorgen we voor duurzame kwaliteit en vernieuwing van pedagogische praktijken.".  

Netwerk Jeugdvriendelijk

Het Netwerk wil werk maken van een kind- en jeugdvriendelijk Vlaanderen. Het Netwerk wil van Vlaanderen de best mogelijke omgeving maken voor kinderen en jongeren om in te leven en in op te groeien door aan de slag te gaan met zoveel mogelijk actoren die impact hebben op de omgeving van kinderen en jongeren.  

Het Netwerk wil deze actoren met impact op kinderen en jongeren versterken in hun kind- en jeugdvriendelijkheid, hen verbinden met elkaar en samen met de actoren de expertise rond kind- en jeugdvriendelijkheid vergroten, door expertise te delen én te creëren.

Netwerk tegen armoede

In het Netwerk tegen Armoede werken 61 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen samen met het uiteindelijke doel armoede uit te bannen. Mensen in armoede nemen er op alle niveaus het woord. De verenigingen kunnen voor ondersteuning, vorming en uitwisseling een beroep doen op het Netwerk tegen Armoede. De ervaringen van mensen in armoede zijn de basis om naar de overheid, diensten, het middenveld, het bedrijfsleven en de publieke opinie te stappen. Ook op juridisch vlak ondernemen wij acties.

Meetjesman

Meetjesman is de regionale jeugddienst van het Meetjesland. Door een intergemeentelijke samenwerking met acht gemeenten en steden in het Meetjesland worden gezamenlijke projecten, kennisdeling en overleg tussen jeugdraden, jeugddiensten,... gestimuleerd. Dit regioverhaal wordt getrokken door een regionaal jeugdconsulent, de Meetjesman. 

Roots vzw

Roots fungeert als netwerkorganisatie tussen verschillende Vlaamse en Brusselse jeugdwerkingen. Kennisdeling alsook het stimuleren van samenwerkingsverbanden staan hierbij centraal. Roots zet zich in om het middenveld toegankelijk te maken voor iedereen. Roots wil dat iedereen ongeacht afkomst, sociaal economische status, overtuiging…. toegang hebben tot jeugd en culturele activiteiten. Roots wil als organisatie de drijvende kracht zijn in het groeitraject van al haar leden en ervoor zorgen dat iedereen de kansen en mogelijkheden van het organisatieleven kan plukken.

Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen is de koepelorganisatie van Vlaamse lokale Scouts en Gidsen-groepen. Het is een Vlaamse jeugdbeweging met meer dan 83.500 leden in ruim 500 plaatselijke groepen en is zo de grootste scoutingfederatie in België. 

Stad Gent

Het team inspraak en participatie van de jeugddienst van de Stad Gent is vertegenwoordigd op het Platform of Platforms. 

Stad Kortrijk

Vanuit de stad Kortrijk is de programmaregisseur Kortrijk Kinderrijk aanwezig in de platform of platforms als vertegenwoordiger van de lokale case study Kortrijk. 

Stad Lokeren

Vanuit de stad Lokeren zijn de medewerkers van de jeugddienst vertegenwoordigd in de PoP als vertegenwoordigers van de lokale case Kortrijk. 

Stad Sint-Niklaas

Vanuit Sint-Niklaas is een medewerker van Jong.Wild.Goud, het lokale label voor projecten voor kinderen en jongeren te herkennen zijn, aanwezig in de Platform of Platforms. 

Stad Turnhout

Vanuit de Stad Turnhout is de programmaregisseur kind- en jeugdvriendelijke stad aanwezig op de Platform of Platforms. 

Stichting Lodewijk De Raet - Schakel

Stichting Lodewijk de Raet is een pluralistische instelling voor volwasseneneducatie. Het uitgangspunt voor haar beleid, werking en werving is een zelfbewuste samenleving in Vlaanderen die in haar verscheidenheid open staat voor andere culturen. De werking van de Stichting betreft zowel de culturele als de sociale, economische en politieke dimensies van onze samenleving.
Schakel in lokaal cocreëren is een deelwerking van Stichting Lodewijk de Raet. Schakel bouwt aan, ondersteunt en facilitereert lokale cocreatieve processen die vertrekken vanuit plekken of uitdagingen. We doen dit altijd in partnerschap met alle lokale deelgenoten (inwoners, burgerinitiatieven, verenigingen, organisaties, lokale handelaars, bedrijven, lokale overheden).

UGent

Dit onderzoeksproject wordt mee uitgevoerd door de vakgroep Sociaal werk en Sociale Pedagogiek. Ook zijn er linken binnen de platform of platforms met het multidisciplinair onderzoeksproject 'Burgerparticipatie & Democratie'

VUB

Wannes Croonenberghs studeert na zijn master sociale agogiek verder aan de VUB binnen de opleiding politieke wetenschappen.