Oppsummering perspektivanalysen

Perspektivanalysen har fokus på økonomisk analyse i et 10 års perspektiv som vurderes i forhold til sentrale handlingsregler. Hensikten er å analysere hva som kreves for å oppnå en bærekraftig kommuneøkonomien. En bærekraftig utvikling er en utvikling som ivaretar dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.

Vedtatte handlingsregler og indeksen er måleindikatorer som benyttes for å vurdere om kommuneøkonomien er bærekraftig. To alternativer er grundig vurdert. Resultatoversikt ulike alternativer vises i tabellene nedenfor.

Det er bare lånealternativ 2 med driftstilpasninger som fører mot en bærekraftig kommuneøkonomi. Dette forutsetter at det gjennomføres driftstilpasninger på 300 mill. kroner frem til 2023. Videre må låneopptaket reduseres gradvis fra 350 mill. kroner i 2023, 200 mill. kroner i 2024 og til 150 mill. kroner pr år i resten av perioden frem til 2030. Tiltross for betydelig driftstilpasninger i alternativ 1 vil en ikke oppnå en bærekraftig kommuneøkonomi fordi gjeldsnivået blir for høyt. Detaljer for alle lånealternativer vises i vedlegg 3.

Det er gjeldsnivået og behovet for driftstilpasninger som er de klart største utfordringene frem til 2030 i de vurderte alternativene. Begrenset gjeldsøkning vil redusere behovet for driftstilpasninger.

Rådmannen erkjenner at det kan være krevende å redusere låneopptak til det nivået som foreslås i analysen all den tid kommunen har store utviklingsoppgaver. Alternativer til reduksjon av låneopptak er å:

  • Øke behov for driftstilpasning utover 300 mill. kroner
  • Øke eiendomsskatt

Ingen av disse er å anbefale.

Det tredje alternativet er økning av overføringer fra staten, særlig til mellomstore kommuner som Bodø. Dette er ikke innenfor kommunens kontroll/beslutning og rådmannen kan derfor ikke foreslå dette i denne saken.

Tallene i en prognose er alltid usikre og mest usikre imot sluttene av prognoseperioden. Den største eksterne usikkerheten er rentebanen. Videre er gjeldsnivået og evne til driftstilpasninger den største interne usikkerheten. Til tross for dette vil denne analysen etter rådmannens oppfatning være et godt grunnlag for den økonomiske planleggingen i tiden fremover.