מבוא

סְטִיגְמָה היא אפיון של אדם כשונה מאחרים, לרוב באופן הנתפס כשלילי. החברות השונות בעולם יצרו אמצעים שונים כדי לקטלג את האנשים בכל חברה וחברה, ואת האיפיונים הנתפסים כרגילים וטבעיים לעומת אלו הנתפסים כסטיגמה באותה חברה. השפעת הסטיגמה על הפרט פועלת כמעגל קסמים, כמשוב חיובי החוזר ומגביר את התהליך שהוחל בו. החברה מצרה את צעדיו של השונה בתחומי הכלכלה, החברה והמשפחה. נסגרות בפניו אפשרויות עבודה, קשריו העסקיים נפגעים ויכולתו לתפקד נפגמת. הוא נתקל ביחס של חשד, איבה, או סקרנות.

סטיגמה היא מאפיין שלילי המקביל בין בעל המאפיין (או הנתפס כבעל מאפיין זה) לבין אחרים. זוהי הדרך בה אנשים בחברה מתייחסים לקבוצה חברתית על פי הסטריאוטיפים והדעות הקדומות הקיימות כלפי אותה קבוצה, מקורן של אלו בחוסר ידע ובחוסר הבנה. יש המדגישים את אופייה הסטריוטיפי של הסטיגמה. סטריאוטיפ היא דעה הקושרת בין קבוצה של אנשים (ולא פרט) לבין תכונה אחת או יותר, וכך היא בעצם הכללת יתר. הסטיגמה כרוכה בסטריאוטיפים שליליים. אלה קשורים בדעה קדומה, בדחייה ובאפליה.

לסטיגמות יש כוח השפעה מאוד גדול על עיצוב האישיות שלנו ועל בניית המציאות שלנו. הסטיגמות מקורן נמצא במרחב שלעתים קרובות אינו במודעות ובשליטה שלנו כלל, אותו אזור קדום ופרימיטיבי במוח שלנו המוגדר כמערכת הלימבית, המשפיע גם על הרגשות והתגובות שלנו. מרחב זה מופעל בקלות, בעיקר על בסיס פחדים והיעדר בטחון במקום ובזהות שלנו. משם נובעת גם גזענות. הסטיגמות מסוגלות לתת לנו רושם שגוי ושלילי המעודד סלידה מקבוצות שלמות שחיות יחד איתנו באותו המרחב. הסטיגמות מעודדות פילוג והסתה ובחברה כמו שלנו, החברה הישראלית, שהינה בנויה מהרבה מאוד קבוצות ותרבויות הבונות אותה הסטיגמות עלולות לזרוע הרס רב שיביא לניתוק מוחלט בין קבוצות שונות בחברה הישראלית.

  • ויקפדיה: סטיגמות
  • קבוצת גבים: נקודת מבט על גזענות בישראל / עמרי גפן
  • Social Stigma and its Consequences for the Socially Stigmatized



בפרוייקט הגמר שלי בחרתי להציג סדרה שבה עשרה זוגות של תמונות אשר מטרתן לשבור מסגרות ולהימנע מלתת לסטיגמות להכתיב לנו לגמרי את המציאות שלנו בתוך המורכבות של החברה הישראלית המגוונת.

אחד ממקורות ההשראה המרכזיים שלי הוא הצלם ג'ף וול. עבודותיו של וול היוו עבורי מקור השראה לא בהכרח בשל הדימיון בסוגיות בהן אנו עוסקים, אלא בשל העובדה שהוא מצלם צילומי חוץ הנראים תיעודיים על מנת להעביר מסר מסוים.

עבודת חקר זו הינה עבודת עומק, המבקשת לנתח את עבודותיו של הצלם הנבחר לאורך שנות היצירה, תוך התייחסות לסגנון, צורה, טכניקה ותוכן, ולאופן בו כל אלו מתבטאים בצילומיו.