אודות

...קצת עלינו

אנו, סטודנטים וסטודנטיות בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, החלטנו במסגרת קורס ייצוא בטחוני וזכויות אדם בהנחיית ד"ר נטלי דודזון בו אנו לוקחים חלק, להפיק פודקאסט שירכז את התובנות והמסקנות שלנו מהמחקר שערכנו במהלך הקורס.

שם הפודקאסט הוא ״פיקוח נשק״, על בסיס המושג ״פיקוח נפש״ – אין דבר שקודם בחשיבותו לחיי אדם. מכאן, ששיפור הפיקוח על היצוא הביטחוני מישראל היא סוגיה בעלת חשיבות גם מעבר לשאלות הנוגעות לאינטרס לאומי, כסף או ״הסברה״ - מדובר בשאלה מוסרית ואנושית.

הנחת המוצא שלנו הייתה שקיימת בעיה במנגנוני הפיקוח על יצוא בטחוני מישראל, והתוצאה היא פגיעה מתמשכת בזכויות אדם ברחבי העולם. דוגמאות שונות שעסקנו בהן בקורס כוללות את הרצח של העיתונאי הסעודי ג׳מאל חשוקג׳י או מלחמת האזרחים בדרום סודן, כשהמשותף למקרים הללו הוא שיתוף הפעולה של מדינת ישראל עם מדינות הידועות כפוגעות בזכויות אדם, המתבטא במתן אישור של אגף הפיקוח על הייצוא לייצא אמצעים וטכנולוגיות מסוכנים אל אותן מדינות.

בפודקאסט יצאנו לחקור האם וכיצד ניתן לשפר את הפיקוח על יצוא בטחוני מישראל באופן שיצמצם את הפגיעה בזכויות אדם ברחבי העולם אשר נגרמת מנשק וטכנולוגיות שונות שישראל מייצאת. לצורך כתיבת הפודקאסט ערכנו מחקר מקיף ומעמיק שכלל פסקי דין מישראל והעולם; אמנות והסכמים בינלאומיים; חקיקה ישראלית ודין משווה; כתבות בעיתונים; וכמובן גישות ומחקרים שונים בנושא. במהלך הקורס זכינו לשמוע כמה מהגיבורים של הפודקאסט, כגון עו״ד איתי מק – ממובילי המאבק המשפטי בישראל ביצוא הביטחוני; רוברטו דונדיש - שהיה מעורב במו״מ לגיבוש ה-ATT; ונציגי חברת סייבר מוכרת; בהמשך, לצורך הכנת הפודקאסט שוחחנו עם חוקרים מובילים בתחום בישראל ובעולם, עם נציגים של חברות בתעשיית הנשק, ועוד.

לסיכום, המלאכה מרובה והפודקאסט ארוך, אבל קודם כל – תאזינו, תפיצו ותשתפו עם חברות וחברים. אחר כך – יש עוד הרבה מה לעשות...



תודה מעומק הלב לד״ר נטלי דודזון ועו״ד שי אילוק על ההנחיה, הליווי, הלימוד והסיוע לאורך הדרך בהכנת הפרויקט.