Dracs literaris

Dracollida a la nostra ruta

Dracs literaris és un espai web, ideat per Ana Díaz-Plaja, Margarida Prats i Joan Marc Ramos, que pretén posar a l'abast dels professionals de l'educació diversos recursos que els permetin elaborar rutes literàries amb els seus alumnes al voltant del personatge del drac.

La idea de treballar el drac a la ciutat de Barcelona prové del llibre Drakcelona Barcelona ciutat de dracs de Josep Martínez. En el marc de propostes d'educació literària emmarcades en el grup de recerca (FRAC) vàrem adaptar algunes localitzacions proposades en aquest llibre a les necessitats didàctiques de l'educació secundària amb l'aportació de textos literaris en diverses llengües i de diverses èpoques i cultures. Aquests textos literaris resulten adequats per resseguir la ruta i elaborar dispositius d'organització de l'aula coherents amb els enfocaments competencials que s'impulsen en els darrers anys.

En els últims anys, en el marc del grup d'innovació interuniversitari Geografies literàries 3.0 i del grup de recerca Poció, hem aprofundit en la vessant didàctica de l'aquesta ruta.

Carrer Montsió (Els Quatre Gats)

Drac als Quatre Gats. Font: Joan Marc Ramos

El web

Vàrem elaborar un primer web després d'experimentar diversos cops la ruta amb alumnes de l'INS Premià de Mar i amb alumnat de la Facultat de Formació del Professorat de la UB i un cop els treballs han estat publicats en diversos articles científics i divulgatius, els quals es poden consultar en aquesta mateixa pagina.

El curs 2021-2022 hem creat aquest nou web que incorpora dues novetats:

  • Millora la lectura dels textos en tot tipus de pantalles.

  • Conté materials didàctics elaborats per alumnes del Màster de Secundària destinats a la preparació de la ruta.

El nostre interès és que cada professor pugui dur aquesta ruta a la seva aula. Per això, al costat de la proposta d'itinerari, trobareu una pàgina per a cada text, que els alumnes de la promoció 21-22 del Màster de secundària de la UB enriqueixen amb:

  1. Algunes referències per documentar-se sobre els espais.

  2. Una presentació per contextualitzar el text.

  3. Una activitat d'acompanyament a la lectura.

  4. La locució de cada text.

  5. L'enllaç a versions en diverses llengües i en català fàcil.

Il·lustració Denis Sugrañes

Cartell elaborat per un alumne de 1r d'ESO

Recursos didàctics

En l'apartat Recursos didàctics, dipositarem aquells arxius i enllaços sobre rutes literàries que ja han estat publicats en d'altres espais i que poden facilitar la feina als docents a l'hora d'organitzar la ruta.

Els alumnes, els protagonistes

Aquesta ruta està vertebrada sobre la figura literària del drac, que s'associa a diversos dracs situats en llocs emblemàtics del barri vell de la ciutat de Barcelona. En l'article que hi ha al capdavall d'aquesta pàgina es presenta una de les possibilitats didàctiques per organitzar la ruta. En essència, aquest sol ser el nostre pla de treball:

Abans de la ruta

  1. Presentació de la ruta al grup a classe. Activació de coneixements previs a l'aula.

  2. Divisió de la classe en grups de treball. A cada grup se li assigna un punt i el text corresponent (el grup 8 té tres textos). Normalment treballem amb els 8 primers punts i l'últim només el fem servir amb estudiants universitaris.

  3. Cada grup ha de preparar la presentació de l'espai, la contextualització del text i la lectura expressiva del text per fer-la el dia de la ruta. Disposeu de propostes de materials però es pot fer d'altres maneres, evidentment. És convenient, si els alumnes ho necessiten, ajudar-los en la contextualització i la lectura expressiva.

El dia de la ruta

  1. El dia de la ruta, cada grup es responsabilitza del seu punt i el presenta als companys in situ. En aquest moment cal fer una inferència (no sempre evident) entre la relació del drac literari i el drac present a l'espai.

Després de la ruta

  1. Els dies posteriors a la ruta, es demana una tasca als alumnes per sintetitzar el que han après.

El professor tria, en cada cas, les evidències d'avaluació que concorden amb la seva programació.

Disposem d'un dossier amb la ruta original però, actualment, resulta molt més pràctic seguir les lectures amb els dispositius electrònics.

Formación literaria, hipertextos y web 2.0 en el marco educativo_DRACS.pdf