1. Det var og er vi svært kritisk til.

2. Vi ser INGEN fordeler med det, tvert imot tror vi at det øker risikoen for militær konflikt i nordområdene.

3. Også her, vi ser INGEN fordeler med det, tvert imot tror vi at det øker risikoen for militær konflikt i nordområdene.

4. Vi har etterlyst en beredskapsplan, men ikke fått innsyn i noen dokumenter (de var fortsatt under utarrbeidelse). Reaktordrevne fartøy i nærheten av Nord-Norges største by er et sjansespill.

5. Etter vår mening økes risikoen for både Norge og lokalbefolkningen ved å ha anløp i Tromsø kommune. Det er en risiko vi er ikke villig til å inngå, men ser at det faller under "nasjonale interesser" og at lokaldemokratier i slike tilfeller blir overkjørt

6. Det er vi også svært kritisk til. Vi er avhengig av bærekraftig næringsutvikling i Tønsnes havn. Det innebærer også at kommunen skal være istand til å garantere anløp fra sivile fartøy og at det blant annet bør være mulig å drive miljøtjenester, matforedling og annen virksomhet i Tønsnes havn. For oss er det viktig at kommunen v/Tromsø havn legger fram en virksomhetsplan/-strategi for Tønsnes havn som utelukker anløp av militære fartøy med særskilt behov for sikkerhet og tilrettelegging.

7. ikke besvart

8. Etter mediaoppslagene (om atomubåter i Tønsvika) hadde MDG følgende spørsmål til ordføreren:

Tromsø havn, Tromsø kommune, Troms fylkeskommune, politiet og Forsvaret er i gang med konkrete planer om å bygge om og legge til rette for anløp av atomubåter i Grøtsund havn. Miljøpartiet De Grønne mener at kommunestyret burde informeres og involveres i saker av denne dimensjonen og er svært overrasket at det ikke har skjedd ennå.

- Når har ordføreren tenkt å involvere Kommunestyret i planene?

- Er ordføreren bekymret over at Tromsø havns planer innebærer en opptrapping av militært tilstedeværelse i Tromsø og regionen?

- Hvordan har kommunen tenkt å innhente informasjon om risikoen knyttet til det enkelte anløpet? Det er for eksempel kjent at amerikanske myndigheter ikke svarer på spørsmål om det er stridshoder om bord og hva slags type stridshoder.

- Hvordan har kommunen tenkt å innfri kravene om beredskap i denne sammenheng? Har kommunen tilstrekkelig beredskap i tilfelle brann på eller i tilknytning til et slikt fartøy? Og hvordan er befolkningens sikkerhet ivaretatt?

- Er Tromsø havn forpliktet til å legge til rette for anløp av atomubåter i Grøtsund? Hvis ja, av hvem og på hvilket grunnlag? Og med hvem skal en eventuell avtale om å disponere kaiplass inngås?

Ordføreren svarte da etter beste evne og lovet å komme med en egen sak tilbake til Kommunestyret. Den kom i marsmøtet (se https://innsyn.tromso.kommune.no/motekalender/motedag/10072358, sak 39/19) og følgende vedtak ble fattet:

1. Redegjørelse om mulig bruk av Tønsnes havn til mottak av reaktordrevne fartøy tas til orientering.

2. Kommunestyret ønsker ikke anløp av reaktordrevne fartøy på Tønsnes.

3. Kommunestyret er bekymret for at reaktordrevne fartøy vil legge hindringer for annen bruk og verdiskapning på området.

4. Kommunestyret mener prinsipielt at staten må kompensere, alle kostnader og fremtidig tap av inntekter dersom staten vil ta i bruk området til dette formålet.

Det er etter vår mening fortsatt for svak, men i hvert fall har Kommunestyret tatt stilling!