SUMI-E I PINTURA ZEN

CURSOS D'AQUAREL·LA impartits per ANNA MARIA LLAGOSTERA

ART SUMI-E CONTEMPORANI & BOKUSHO

L’art del Gest: el traç únic de pinzell

NOVEMBRE DE 2018

SUMI-E CONTEMPORANI. CICLE DE PRIMAVERA

MAIG DE 2018

Introduir el coneixement sobre la cultura japonesa: la pintura Sumi- E, l’Estètica i els principis del Zen. La pràctica i la destresa del pinzell i la tinta com a eines principals del Sumi-E.

L’Art Sumi-E és una forma d’art oriental que busca captar la síntesi de la natura a través d’imatges, composicions i traços energètics en tinta negra i amb un pinzell de canya de bambú sobre paper d’arròs.

Descobrir com en l'execució del traç es transmeten de manera natural i espontània les emocions que es perceben al mirar l’objecte. Es tracta de presentar una varietat d'idees i sentiments a través de la modulació del pinzell: moviment, pressió i posició. La tècnica Sumi-E és un art oriental d'estètica harmònica i subtil amb una manera particular d'interpretar la Natura.

Es pretén fomentar la "concentració" des del domini del pinzell i l'experimentació de l'estri com una continuïtat del cos.

La personalitat de l’artista, el seu estat d’ànim, fins i tot la velocitat d’execució són visibles a través d’una pinzellada. El Sumi-E es pinta en un sol traç, suggereix, sense possibilitat de correcció. El pinzell flueix ràpida i lliurament sobre el paper.

A través d’aquesta experiència ens aproximarem als principis del zen: asimetria, austeritat, naturalitat, profunditat, emocions immediates, serenitat i l’element essencial en l’art Zen: el buit. Experimentar com l’espai en blanc, contribueix a la capacitat creativa.

CICLE DE SUMI-E. GESTUALITAT I FORMA

FEBRER - MARÇ DE 2018

SUMI-E CONTEMPORANI. PINTURA I ESTÈTICA ZEN

SETEMBRE-OCTUBRE DE 2017

JAPONISME: EL SAKURA EN LA PINTURA SUMI-E

MAIG DE 2017

El Sakura, la flor de cirerer és un dels temes florals més representats en pintura Sumi-E. La sensibilitat i la cura per representar l’essencial de la Natura hi és present en tota l’execució de l’obra. Manté una gran importància el concepte del buit i l’espai en blanc.

L’art Sumi-E floral, des de l’estètica oriental japonesa, és una tècnica depurada i delicada, amb un respecte molt curós dels principis Zen.

És un recorregut de fluïdesa. Un aspecte important de la pintura Sumi-e és que no permet retocs o modificacions posteriors, cada pinzellada realitzada es una pinzellada permanent. El traç ha de ser segur, ja que la espontaneïtat i l´agilitat de l´artista que es volen plasmar com una expressió del propi esperit, resideix en el traç.

PAISATGE ZEN

FEBRER DE 2017

Els paisatges Zen es configuren amb traços espontanis de tinta negra, habitualment sense color. Responen als ideals d’austeritat, simplicitat i naturalitat, propis dels Principis de l’estètica Zen. La representació del paisatge Zen, es basa en el principi del “suggeriment”. Refusa qualsevol intent d’encaixar la realitat: absència de perspectiva i ombra projectada. Treballa la composició amb el minimalisme de formes. Es valora la línia des de la seva textura i densitat, per tal de transmetre allò que representa: la serenitat.

Els paisatges abstractes en la tècnica Sumi-E s’han de valorar per la capacitat de transmetre a través de la pinzellada, la força i la subtilesa i el ritme en el traç. En definitiva, es prefereix l’expressió subjectiva dels sentiments que un paisatge produeix en el pintor, que la representació d’una escena.

CURS DE SUMI-E

OCTUBRE DE 2016

L'objetiu principal del curs és introduir al practicant al coneixement sobre la cultura japonesa: la pintura Sumi- E, l’Estètica Wabi-Sabi i els principis del Zen. La pràctica i la destresa del pinzell i la tinta com a eines principals de l’Art del gest. I com, a partir de la pintura monocroma s’aconsegueix expressar la bellesa de la simplicitat de la natura.

TALLER DE SUMI-E

SETEMBRE DE 2016

A través del pinzell, l'aiguada i la tinta negra, ens endinsarem en l'actitud del pensament oriental, i aprendrem a plasmar l'essència de l'objecte més enllà de la seva aparença formal. L'instant i el buit prendran protagonisme a través del traç i del gest, aprofundint en la tècnica del Sumi-E, un art refinat i d'estètica delicada i subtil que ens portarà a un viatge interior.

La tècnica Sumi-E ensenya la importància de mantenir una actitud tranquil·la i silenciosa, per tal d’experimentar com el silenci, el buit i l’espai en blanc alliberen la imaginació i afavoreixen l’esperit creatiu a través d’una pinzellada.

Anna Maria Llagostera és artista especialitzada en la tècnica Sumi-E i L’aiguada japonesa. És també artista i docent en l’Estètica Zen i el Creixement Personal i Evolutiu.