El projecte de construcció (CAT)

El Museu Marítim de Barcelona MMB havia volgut incorporar la Francisca al museu coma darrer testimoni d'una barca de bou. Van arribar a un acord amb el darrer patró, en Magío Sicart, però el trasllat no es va poder realitzar mai i la barca morí a la sorra.

No obstant. el MMB va recopilar diverses pintures de la barca i va encarregar una maqueta de la barca l’any 1960 al millor modelista de l'època, en Jaime Puig Agut.

L'any 1983 en Vicente García Delgado, expert en vela llatina i col·laborador del MMB, va aixecar els plànols en paper de la maqueta. Aquesta plànols, digitalitzats, van servir per a presentar el projecte inicial dels pressupostos participatius. El 2019, sabent que el projecte de construcció estava aprovat, en Vicente va tornar a dibuixar els plànols de la Francisca en AutoCAD, on va preveure algunes adaptacions com l'incorporació del motor.

El 2020 l'Ajuntament va encarregar la redacció dels plecs per a licitar el concurs públic de construcció a l'enginyeria Proname, la mateixa que va redactar els plecs del Bot Salvavides. Els plànols utilitzats van ser els dibuixats per en Vicente.

A finals de l'any 2020 es licita el concurs, que guanya Astilleros Catalunya de Badalona, un dels darrers mestres d'aixa amb capacitat de construir embarcacions de fusta, i més d’aquestes dimensions.

El proyecto de construcción (ESP)

Partimos delos planos que en el año 1983 Vicente García Delgado, experto en vela latina y colaborador del MMB, dibujó en papel a partir de la maqueta de la barca de "bou" llamada "Úrsula", de Badalona, realizada en el año 1960 por el modelista Jaime Puig Agut por encargo del Museo Marítimo de Barcelona.

Los planos se han escaneado a máxima resolución.

A partir de esta imagen un ingeniero naval realizará un modelo digital delos planos en formato 3D. Pero este diseño será el de la "Úrsula", una barca que no es exacta a la “Francisca”.

Para resolverlo contaremos con la colaboración del "Laboratorio Virtual de Innovación, Modelando la Arquitectura y la Ciudad" de la Facultad de Arquitectura de la UPC de Barcelona, para realizar un escáner y una fotogrametría de la maqueta de la "Francisca" del MMB. Crearemos una nube de puntos que nos permitirá tener el exterior de la barca hasta el último detalle. Este envoltorio se podrá superponer y ajustar al diseño de la “Úrsula” para adaptarlo al de la “Francisca”. Todo el interior se reajustará.

A partir delos planos se redactará el informe técnico para contratar la construcción de la “Francisca”.

La construcción será un reto porque actualmente quedan poquísimos calafates con capacidad de construir embarcaciones de madera, y además de las dimensiones de la “Francisca”.

Plànols digitalitzats sobre els plànols originals del 1983.

Vistes en 3D dels plànols digitalitzats.

Plànols digitalitzats sobre els plànols originals del 1983.

Vistes en 3D dels plànols digitalitzats.