Sankt Josephs Hospital

Tegning af Sankt Joseph Hospital.

Sankt Josephsøstrenes hospital på Nørrebro har haft stor betydning for den moderne hospitalsdrift i Danmark. Det var det første og største af søstrenes mange hospitaler og i mange år et flagskib og forbillede for hospitalsdrift i Danmark. 

Hospitalet blev taget i brug i 1875 med kun 6 sengepladser. Det blev udvidet af flere omgange og havde i sin storhedstid i 1930erne og 1940erne 400 sengepladser. At søstrene valgte Nørrebro var ikke tilfældigt. Nørrebro var fattigt, og af det havde  ikke sit eget hospital i forvejen. De fleste kvarterer i København havde eget hospital, men altså ikke Nørrebro. 

Begyndelsen var svær. Mistroen blandt kvarterets beboere var stor, men den holdt ikke ved. Snart fik hospitalet et ry som et af Danmark absolut bedste, og det lykkedes at tiltrække mange dygtige læger. Man etablerede også en af Danmarks første sygeplejerskeskoler. På mange områder var hospitalet foran Danmarks andre hospitaler, og det tiltrak en hel del dygtige læger. Søstrene var dygtige administratorer, og de havde vigtige kontakter til andre lande. Hospitalet blev bl.a. førende i øre-, næse- og halssygdomme, fødsler og kvindesygdomme. 

Hospitalet i Griffenfeldtsgade blev grobund for mange andre af søstrenes hospitaler i Danmark. I flere større byer som Århus, Aalborg, Odense, Randers, Esbjerg, Fredericia, Horsens og sågar i Reykjavik i Island byggede og drev søstrene hospitaler. 

I 1970erne begyndte det for alvor at nærme sig slutningen på søstrenes virke indefor hospitalsdrift. Sygeplejerskeskolen lukkede i 1977 og det store hospital i Griffenfeldtsgade lukkede og blev solgt til Københavns Kommune i 1979. Søstrenes sidste hospital i Aalborg lukkede i 1990, og en æra i Danmark var endegyldigt slut.

Katolske Ordener

Sankt Josephsøstrene af Chambéry

Den store gyldne Kristusfigur over hovedindgangen vidner om, hvad bygningerne engang rummede.

Over en sideindgang  står en statue af Sankt Josef med det lille Jesusbarn i hænderne.