Sikhismen är en monoteistisk religion grundad i norra Indien på 1400-talet. Sikhismen betonar vikten av att leva ett gudfruktigt liv och tro på en enda Gud (Waheguru). Sikherna bär turbaner och följer de fem k's (kesh, kangha, kara, kirpan och kachera). 

Sikhismen är en monoteistisk religion som grundades av Guru Nanak på 1500-talet i Punjab-regionen i norra Indien. Sikhismen har idag cirka 25 miljoner anhängare, varav majoriteten bor i Indien.

Sikhismen betonar en förening med Gud genom personlig andlig utveckling och goda handlingar. Sikherna tror på en enda Gud och avvisar idén om kastsystemet och förkastar också idén om idoler och avbilder som föremål för dyrkan.

Sikhernas heliga bok kallas för Guru Granth Sahib, som betraktas som den eviga gurun. Boken innehåller utöver de religiösa texterna från Sikhismen, också poesi och sånger från andra religiösa traditioner.

Sikhernas främsta ceremoniella plats kallas för gurdwara, där Sikherna samlas för att tillbe och delta i gemensamma ritualer. En annan viktig aspekt av Sikhismen är seva, vilket betyder tjänst eller frivilligt arbete till samhället.

Sikhismen har haft en viktig roll i Indiens historia och har haft en stor påverkan på den indiska kulturen. Sikherna har också haft en central roll i politiken i Punjab-regionen och Indien som helhet.