Discriminatie

29 april 2022. Het is vijf over acht in de avond. Volgens het programma hadden er nu tweeëntwintig spelers achter een bal aan moeten rennen, maar het veld is nog leeg. Een bewuste keuze van beide clubs. Bij Black Boys spelen drie spelers die meedoen aan de Ramadan. Tot de zon ondergaat mogen ze niet eten en drinken. Door iets later te starten kunnen ze in de laatste minuten van de pauze snel iets naar binnen werken. ,,Dat zijn van die kleine dingen waar we rekening mee houden’’, vertelt Jan Broersma, voorzitter van de club. Tegenstander Warga doet niet moeilijk en wil meewerken met het verzoek. De competitiegenoten weten inmiddels wat de situatie is bij de Sneker vereniging, aldus Broersma. “De meeste clubs zitten al jarenlang bij elkaar in de competitie.”

Hassan Huseen vindt het mooi dat de tegenstander wil meewerken, zodat hij in de pauze snel iets naar binnen kan werken voor de tweede helft van start gaat. “Dat is heel fijn. Op dat moment had ik echt het gevoel dat ik me begrepen voelde”, vertelt de moslim, die ook wel eens meemaakt dat er bij de tegenstanders anders naar statushouders wordt gekeken. De gekleurde voetballer krijgt niet altijd de leukste dingen te horen tijdens een wedstrijd, maar trekt zich er niet veel van aan. “Vooral in de dorpen hoor je wel eens wat, maar voor mijn gevoel is dat niet persoonlijk bedoeld. Het is meer om je uit de wedstrijd te halen. Na de tijd geef ik iedereen gewoon een hand. Dan is het goed.”


"Negen van de tien keer is er gelukkig niets aan de hand"


Volgens voorzitter Jan Broersma komt het nog wel eens voor dat er apengeluiden worden gemaakt langs de kant, al wil hij geen clubs noemen. “Gelukkig is het een uitzondering en geen regel”, vertelt hij. “Laatst kregen wij een strafschop. De penaltynemer kreeg wat dingen naar zijn hoofd geslingerd waar je niet vrolijk van wordt. Hij maakte uiteindelijk drie doelpunten in dat duel. Zo moet het. Je moet er eigenlijk niet op ingaan, al is dat natuurlijk heel erg moeilijk. Je hoort op het veld wel eens iemand ‘kut Turk’ roepen of iets anders, maar onze spelers zeggen ook wel eens ‘domme boer’ als we in een dorp spelen. Dat is de emotie, dat hoort er een beetje bij. Negen van de tien keer is er gelukkig niets aan de hand.”

Incasseringsvermogen

Binnen de eigen ploeg voelen Huseen en Rui Jorge Kelly zich echt onderdeel van de groep, maar incasseringsvermogen is wel nodig. Echte voetbalhumor, hard maar fair. De voorzitter moet lachen als hij met een aantal voorbeelden komt. “Dan vragen ze aan mij of we op kunstgras spelen. Dan zeg ik wel eens dat we op rood zand spelen, zoals ze in Afrika gewend zijn.”

Broersma vervolgt met een ander voorbeeld: “Elk jaar hebben we ook een team barbecue. Aan de Angolese Rui Jorge Kelly vragen we elke keer weer of hij even twee kilo palanka kan regelen, een soort antiloop die daar veel voorkomt. Dan vraagt hij bijvoorbeeld of een ploeggenoot boerenkool mee wil nemen. Er wordt veel geouwehoerd. Bijvoorbeeld over de ramadan, als Tolga Yilmaz niet mag eten en drinken. Dan zeggen we: je mag wel acht keer achter elkaar vasten. Dertig kilo geleden was je nog een goede voetballer. Het belangrijkste is dat je respectvol naar elkaar blijft. Dat is iedereen, ruzie binnen de groep is er nooit.”

Huseen merkt niets van racistische opmerkingen binnen de ploeg. “Hier voetballen al zoveel jaren statushouders dat iedereen gewend is om daar mee samen te spelen. Ik heb hier niet het gevoel dat ik een buitenlander ben, maar gewoon onderdeel van het team.”


"Ik heb hier niet het gevoel dat ik een buitenlander ben"