Ordklasser

Ordklasser i norsk

Norsk referansegrammatikk regner med ti ulike ordklasser i norsk. Det fins ikke ett enkelt kriterium for å basere denne inndelinga på. De ulike ordklassene i norsk er:

 

 

De første fem ordklassene (fra substantiv til verb) kan beskrives på tre forskjellige måter: morfologisk, syntaktisk og semantisk. Det betyr at de ulike ordklassene har noe ulike bøyingsmønstre (morfologi), kan ta delvis ulike funksjoner i setninger eller fraser (syntaks), og har noe ulik betydning (semantikk). De resterende fem ordklassene beskrives hovedsakelig syntaktisk, det vil si basert på rolle og plassering i setninger.

 

Ordklasser kan også deles inn i to hovedkategorier: åpne og lukka.


Substantiv

Substantiv er enten fellesnavn (også kalt appellativer) eller egennavn (kjent som proprier). Mens fellesnavn beskriver generelle objekter, ideer eller konsepter, som bil eller by, peker egennavn spesifikt til individuelle enheter, som Oslo eller Mari. Proprier er stort sett ubøyelige. 

Bøyning av appellativer

Hvert substantiv tilhører et bestemt grammatisk kjønn (genus), som blir synlig på ord som står til substantivet og bøyd i dette kjønnet (f.eks. et hus vs. ei hytte). På norsk har vi tre genus: hankjønn, hunkjønn og intetkjønn. Det er dels ulike bøyingsmønstre for de ulike kjønna (tenk f.eks. på en stein – steinen vs. et rør – røret).  I bokmål og en del dialekter er det vanlig å se hankjønn og hunkjønn slått sammen til felleskjønn (genus commune eller utrum), spesielt i formelle tekster: en jente, en gutt i stedet for ei jente, en gutt.

Adjektiv

Adjektiv blir bøyd i kjønn og tall sånn at de samsvarer med substantivet de står til (kalt kongruensbøying/samsvarsbøying), og i grad av egenskapen de uttrykker (gradbøying). 


Gradbøying av adjektiv: 

Gradering av egenskaper kan også uttrykkes med mer/mest, såkalt perifrastisk gradbøying: mer interessant, mest interessant. Dette gjelder f.eks. lange adjektiv og adjektiv som er avleda av partisipp. 

Les blogginnlegget Dyrere og dyrere og ei jente ikke er flinkere enn seg sjøl av Torodd Kinn på bloggen Språkprat om du vil bli klokere på gradbøying. 


Samsvarsbøying av adjektiv:


Verb

Bøyingsformer

Verb deles i finitte og infinitte former. De finitte er de som kan stå som verbal aleine i setninga: 

De infinitte verbformene kan ikke stå aleine som verbal i en setning, men må stå med et hjelpeverb: 


Passivformer av verbet dannes med -s i bokmål og -st i nynorsk (bare infinitiv og presens i bokmål, bare infinitiv i nynorsk): (å) løpes/(å) løpast, (det) løpes


Tempus

Tempus er en grammatisk kategori som brukes for å uttrykke tidsforhold. Det er bare to tempusformer som uttrykkes gjennom egne bøyingsformer i norsk, nemlig: 


De andre tempusformene blir uttrykt med sammensatte verbformer, altså med hjelpeverb som ha og skulle


Presens har et svært vidt bruksområde, og uttrykker ikke bare nåtid eller samtid, men flere andre betydninger, f.eks. som noe som pleier å skje (vi sykler hver dag), noe som er generelt sant til enhver tid (Sykkel er et framkomstmiddel), framtid (I morgen sykler vi langt), historisk presens (... Og så kommer det plutselig en tiger på veien). 


Preteritum kan brukes om andre forhold enn fortid, f.eks. som uttrykk for høflighet (Det var godt) og indirekte tale (Han sa at han ikke likte å sykle). Når preteritum brukes for å uttrykke at en handling fant sted i fortid, pleier det å gjelde avslutta handlinger (Jeg bodde i Oslo, Jeg sykla til jobb). 


Presens perfektum angir som regel en handling i fortid der tidspunktet for handlinga ikke er relevant, eller om handlinga fortsatt ikke er ferdig utført: Jeg har sykla til skolen mange ganger, Jeg har bodd i Oslo i fire år



Modus

I grammatikk refererer modus til måten avsenderen forholder seg til det som uttrykt gjennom verbet, f.eks. om det er en kommando, et ønske eller en påstand. I norsk har bøyingskategorien modus to trekk: indikativ og imperativ. 


Indikative verbformer er presens og preteritum. Indikativ gir uttrykk for en påstand eller et faktum, dvs. når vi beskriver noe som skjer, har skjedd eller vil skje (Jeg sykler, Jeg skal sykle, Jeg sykla osv.). 

Imperativ blir også kalt bydeform og uttrykkes gjennom bøyingsformen imperativ: Skriv det ned! Den brukes for å gi kommandoer og instruksjoner, men kan også brukes i ønsker (Slipp meg inn), invitasjoner (Kom inn!) osv. 


Diatese

Diatese viser til verbets "stemme", enten aktiv (subjektet utfører handlinga: Musa spiser) eller passiv (subjektet blir påvirka av handlinga: Musa blir spist).

Passiv uttrykkes gjennom s-/st-bøying (Musa spises) eller med hjelpeverbet bli: Musa blir spist. I preteritum brukes bli-passiv, i presens er det veksling mellom s-passiv og bli-passiv i bokmål (Porten stenges/Porten blir stengt), og i infinitiv vakler nynorsk og bokmål mellom de to passiv-variantene. 


Andre s-/st-former enn passivformer

Det fins andre s-former enn passivformer av aktive verb (se over): 

Pronomen

Disse orda får innholdet sitt fra konteksten (for eksempel betyr "jeg" noe annet når jeg sier det enn når du sier det). 

Ordklassene pronomen og determinativ har mange fellestrekk, men pronomen utgjør i motsetning til determinativ egne setningsledd. 


Ulike typer pronomen 


Bøying



Determinativ

Determinativer er ord som står før eller etter substantivet og bestemmer eller avgrenser mening: en sykkel, den hunden, faren min, hvilken bil osv.)

Noen ord har dobbel ordklassetilhørighet og kan være både pronomen eller determinativ, for eksempel den. Om ordet står som adledd i en substantivfrase, er det determinativ: den fine hunden. Om det utgjør et eget setningsledd, er det i hovedregelen pronomen (se over): Den var fin


Undertyper av determinativ 

Adverb

Adverb er ei gruppe ord som beskriver og gir ekstra informasjon om verb, adjektiv, eller andre adverb. De sier gjerne noe om hvordan, hvor, når eller i hvilken grad noe foregår, og hvor sterk en egenskap er. 

Adverb er ubøyelige. 

I setninger fungerer adverb som adverbial eller adledd i adjektivfraser. Adverb tar ikke utfylling slik preposisjoner gjør. Om du er usikker på om et ord er et adverb eller en preposisjon, kan du se om den tar utfylling: Vi går inn (> ingen utfylling = inn er adverb), Vi går til huset (> huset er utfylling = til er preposisjon). 

Noen eksempler på adverb er ikke, nok, aldri, vel, sikkert, her, der, hit, dit, fram, baklengs, hvordan, da, nå, like, hvor, alldeles. 

Preposisjoner

Preposisjoner kalles ofte forholdsord. De introduserer en frase og relaterer den til resten av setningen, ofte for å beskrive forhold som sted, tid, retning eller årsak, f.eks. bak slottet, til deg, i morgen, mot normalt, grunn av storken osv. (preposisjonene er understreka). 

Preposisjoner er ubøyelige. 

I setninger fungerer ofte preposisjonsfraser som adverbial (f.eks. deltaker-, årsaks-, tids-, stedsadverbial), men de kan også være adledd i andre fraser. 

Preposisjoner tar utfylling i motsetning til adverb. Om du er usikker på om et ord er et adverb eller en preposisjon, kan du se om den tar utfylling: Vi går inn (> ingen utfylling = inn er adverb), Vi går til huset (> huset er utfylling = til er preposisjon). 

Preposisjoner kan være en av de vanskeligste ordklassene å lære seg i et annet språk: 


Konjunksjoner

Konjunksjoner er i hovedsak bindeorda for, men, eller, for og . De sideordner setninger eller fraser og kalles også sideordningsord. 

Konjunksjoner er ubøyelige. 

Ulike måter å binde sammen setninger og ledd på: 

Subjunksjoner

Subjunksjoner innleder leddsetninger og innordner dem i setninga som de er en del av: Det er sant at himmelen er blå

Subjunksjoner er ubøyelige. 

Ulike subjunksjoner: 

Interjeksjoner

Utropsord som ikke har noen egen setningsfunksjon. For eksempel: Uff! Hei! Nei! Æsj! Mjau! Faen! Au!