Telling 29 mei 1709

De ordonnantie van 29 mei 1709

Deze ordonnantie werd uitgegeven door de Souvereynen Raede van Brabant. Dat deed zij op het gezag van de koning die tevens de hertog van Brabant was. In 1709 heette de titelvoerende hertog: Filips V van Spanje.

Het document omschrijft drie doelstellingenvroegere verboden van de uitvoer of het gebruik van granen (te bevestigen en) aan te vullen met het verbod om brood uit te voeren. Daarenboven beval zij een onderzoek naar de hoeveelheid der granen in alle huizen, abdijen, kloosters en andere plaatsen.

Het is in deze ordonnantie dat de bestuurders (nogmaals) de uytwerckinghe van hun intentie wensten te verclaeren. Ze wilden de bewoners van Brabant behulpzaam zijn in de vastgestelde duurte van de granen. Daarom was er een verbod uitgevaardigd om levende waeteren te distilleren of met bepaalde mengsels van granen te brouwen. Graan, waaronder brood, uitvoeren naar de vijanden of streken door deze bezet, vulde deze argumentatie aan.

De verklaring voor deze laatste reden is de Spaanse successie- oorlog (1701-1713). Verschillende Europese mogendheden verzetten er zich tegen een mogelijke regering van de Franse koning Lodewijk XIV over Frankrijk en het Spaanse Rijk.

Het hertogdom Brabant behoorde toen tot het Spaanse rijk en dat verklaarde dan ook de afkondiging van deze ordonnantiën.

De titel van de verordening van 29 mei 1709 kan de onderzoeker enigszins misleiden omwille van de nadruk op het gebruik van granen. Nochtans werd een vierde doelstelling in de afgekondigde tekst beschreven. Deze behelsde een volkstelling. De familiehoofden, soo Man als Vrouwe, dienden al hun kinderen en Domestiquen aan te geven door middel van hun naem ende toenaem. De religieuze oversten van abdijen en kloosters kregen een gelijkaardige telling opgelegd.

Genealogen zullen op de eerste plaats geïnteresseerd zijn in deze bevolkingstelling. Ze kunnen nieuwe informatie omtrent hun voorouders vinden.