Echilibru viata personala-profesionala

ENERGIE PENTRU ZILE DE BINE

Angajatii nostri aduc experiente si perspective diferite in cadrul companiei, care ne ajuta sa devenim mai creativi si mai buni. La randul nostru, suntem atenti la nevoile lor si le oferim toate conditiile pentru a se simti impliniti in viata personala si profesionala.

Astfel, dezvoltam activitati dedicate, pornind de la capacitatea angajatilor de a gasi mereu instrumentele necesare pentru a se adapta cat mai bine la situatiile externe si interne care apar. Prin intermediul acestora, ne-am familiarizat cu elemente precum: alimentatia sanatoasa, miscare, relaxare, mindfulness.

In cadrul atelierelor, participantii au descoperit metode noi prin care sa dezvolte un stil de viata care sa-i faca sa se simta mai bine, mai fericiti si mai energici.

Alaturi de traineri experimentati, colegii nostri si-au insusit notiunea de mindfulness, au aflat despre beneficiile integrarii acestuia in viata de zi cu zi, despre cum pot fi diminuate starile de agitatie, stresul si emotiile negative, despre cum ne putem antrena atentia si concentrarea asupra prezentului.

Programul de wellbeing a inclus si o componenta de miscare, in cadrul atelierelor de pilates, o disciplina care presupune existenta unei legaturi intre corp si minte. Practicarea exercitiilor de pilates le-a oferit angajatilor posibilitatea de a se concentra asupra bunastarii corpului lor, de a-si intari muschii si imbunatati postura, de a-si alinia si alungi spatele, de a-si controla respiratia. Pilates reprezinta si o forma educativa de sport, care imbunatateste constiinta de sine.

Atelierele de mindfulness au continuat cu identificarea pattern-urilor de gandire si gestionarea situatiilor în care acestea nu ne sunt de folos. Am discutat despre cum gandurile noastre, modelele exersate constant, ne influenteaza eficienta atat la locul de munca, cat si in activitatile de acasa.

O alimentatie sanatoasa este greu de abordat doar daca nu ai resursele necesare. Atelierele dedicate au atins si componenta de nutritie, prin care am invatat sa facem alegeri sanatoase si delicioase in acelasi timp. Am discutat despre cate mese trebuie sa avem pe zi, care este rolul gustarilor, ce este senzatia de satietate si cand apare, alaturi de multe alte informatii utile.


La finalul editiei din 2021, 15 dintre angajatii inscrisi la ateliere au primit o invitatie pe plaja Neversea pentru a se bucura de zona dedicata CEZ - Water Sports, impreuna cu cei dragi.

Dupa ce au facut primul pas catre o viata mai sanatoasa in cadrul atelierelor dedicate, o parte dintre colegii nostri au avut curajul de a se inscrie la cursa de alergare din cadrul Maratonului Olteniei, in ciuda temerilor, a indoielilor, a faptului ca nu mai participasera niciodata.

RELATII SANATOASE cu cei dragi

Un subiect principal al atelierelor dedicate angajatilor a fost si cel al relatiilor pe care le avem cu cei dragi. Lectiile invatate: care sunt bazele constructiei unei relatii, dar si cum gestionam micile probleme care se nasc fara sa vrem. De asemenea, am invatat ca o relatie sanatoasa are nevoie de implicare reciproca, timp valoros, dar si rabdare, elemente care nu ar trebui sa ne limiteze momentele cu cei dragi

Pentru cei care s-au regasit in situatia de a lucra de acasa impreuna cu copiii, am pregatit ateliere dedicate de educatie parentala, pentru a afla mai multe despre principalele nevoi si obiective de dezvoltare ale copiilor, pe etape de varsta. Printre intrebarile la care am gasit raspunsuri impreuna s-au numarat:

  • Cum putem gasi echilibrul intre orele de muncă si orele de parenting cu norma intreaga?

  • De ce copiii raspund atat de diferit conditiilor restrictive cu care ne-am confruntat/ne confruntam inca in contextul pandemic?

  • Care sunt cele mai afectate grupe de varstă intr-o situatie de criza care are ca principala limitare distantarea sociala?

Energia vine de la oameni, iar dintre noi toti, copiii sunt recunoscuti ca fiind surse inepuizabile de energie si inspiratie. In 2021, de Ziua Copilului, i-am sarbatorit pe copiii angajatilor nostri intr-un mod care sa ne permita sa ne bucuram impreuna cu parintii de energia lor buna, asa cum am facut-o pe tot parcursul anului. Astfel, am organizat un atelier online de gatit, in care cei mici au fost protagonistii, intrand in rolurile de cofetari chefi.

De asemenea, in apropierea Craciunului, am pasit impreuna intr-o lume magica si am participat alaturi de cei mici si la un atelier practic de construit caleidoscoape.

Contextul COVID a generat o perioada de continua schimbare, inclusiv in ceea ce priveste educatia. De aceea, ne-am indreptat atentia catre metodele alternative de invatare care sa ii ajute pe copiii angajatilor nostri.

Impreuna cu partenerii de la Asociatia Bloc Zero, le-am pregatit tinerilor de gimnaziu si liceu o initiativa, inspirata de folosirea mijloacelor artistice ca instrumente educationale: Ora cu documentare. Aceasta a inclus proiectii online despre drepturile omului si dezbateri interesante pe baza filmelor vizionate.

Mai mult, pe perioada starii de urgenta, mentorii din programul CODE Kids si partenerii nostri de la Fundatia Progress au organizat o serie de webinarii educative pentru copiii angajatilor: invatare online, leadership, public speaking, tehnici de vanzari, eficienta energetica.

BIROUL DE ACASA

Fiecare perioada prin care trecem ne aduce in fata unor situatii noi, depinde doar de noi sa alegem ce este mai bun din fiecare intamplare si sa invatam sa depasim orice situatie. Munca de acasa a reprezentat cea mai buna solutie in contextul COVID-19 si ne-am considerat norocosi ca am putut profita de aceasta oportunitate. Desi telemunca a inceput ca ceva nou pentru multi dintre noi, impreuna am descoperit pas cu pas cum sa ne adaptam acestui context.

Adaptarea la noile conditii nu a fost lipsita de provocari, de la cele tehnice pana la simpla obisnuire cu telemunca si restrictiile de a ne intalni si a socializa. Tranzitia catre munca de acasa ne-a invatat, printre altele, cat de important este ca la finalul programului sa te deconectezi de la presiunea deadline-urilor si a task-urilor si sa te conectezi la energia celor dragi.

Odata cu aparitia COVID-19, echilibrul si starea de bine au urcat tot mai sus in lista prioritatilor noastre. Impreuna am incercat sa ne mentinem sanatatea fizica si psihica prin sport, alimentatie corecta, obiceiuri benefice pentru corpul nostru, dar si prin timp dedicat activitatilor care ne aduc energie, toate acestea din confortul de acasa.

Pentru colegii a caror activitate a putut fi desfasurata din confortul de acasa, telemunca a reprezentat cea mai potrivita solutie de protectie. In contextul izolarii la domiciliu, colegii aflati in telemunca s-au adaptat la noi conditii de lucru. Acestia si-au creat acasa un spatiu dedicat biroului, au cautat noi modalitati de comunicare cu colegii si au primit sfaturi de la psihologi si specialisti cu privire la procesul de acomodare la telemunca, cum sa se protejeze de impactul negativ al stirilor si actualizarilor informatiilor legate de COVID-19, cum sa ramana aproape de cei dragi, chiar daca nu sunt prezenti fizic, dar si alte recomandari si informatii utile pentru a se obisnui mai usor cu noua realitate.

Indiferent de context, am continuat sa invatam lucruri noi si sa facem pasi inainte in procesul nostru de evolutie. Printre acestea s-au numarat si instrumentele necesare pentru a lua decizii mai bune in legatura cu finantele proprii.