DIVERSITATE Generationala

Diversitatea prezenta in echipa noastra ne aduce oportunitati pentru evolutie. Suntem o companie multi-generationala, astfel ca ne bazam pe experiente, cunostinte si abordari diverse in modul in care ne desfasuram activitatea.

viitorii supereroi din energie

Prin programul Ucenic Electrician si internship-ul Electrician Junior, tinerii pasionati de electricitate, aflati la inceput de drum, invata si lucreaza cot la cot cu cei care s-au alaturat domeniului energetic in urma cu 10, 20 sau chiar 30 de ani. Astfel, avem siguranta ca cei mai buni specialisti in domeniu vor fi formati tot de cei mai buni, echipa Distributie Oltenia.

dialogUL INTRE GENERATII

Diversitatea generationala se reflecta, de asemenea, atunci cand initiativele noastre sustin un mediu care cultiva dialogul intre oameni de toate varstele.

Impreuna cu Asociatia One World Romania, am organizat proiectii tematice pentru elevii de gimanziu si liceu pentru a incuraja o mai buna intelegere fata de adultii din viata lor. Plecand de la tematica adolescentei in vremea comunismului, unul din filmele prezentate le-a oferit tinerilor noi perspective asupra acestei perioade si asupra diferentelor intre generatiile de ieri si de azi: "A fost frumos si foarte interesant sa aflam cum era scoala inainte si cum a fost tineretea parintilor si mi-a placut ca am vorbit despre noi relaxat."

In cadrul activitatilor, le-am propus tinerilor spre vizionare filme care i-au invitat sa se gandeasca la batranete cu empatie si asumare, in termeni de drepturi fundamentale si schimbari sociale sustenabile.

Prin puterea exemplului, cei mai tineri colegi din cadrul Distributie Oltenia sunt cei care le ofera elevilor din programul Ucenic Electrician o imagine cool si fresh a unui profesionist din domeniul energetic, aceea de SUPEREROU care poate face orice. Pe parcursul anului scolar, colegii nostri au fost cei care i-au motivat pe Ucenicii aflati la inceput de drum, oferindu-le exemple personale care i-au condus spre reusita.

Initiativele noastre incurajeaza deseori colaborarea dintre generatii. Colegii nostri nu rateaza nicio ocazie de a se intalni cu cei mai tineri reprezentanti ai comunitatii si de a impartasi experiente valoroase pentru viitoarele generatii.

Cu fiecare activitate, cei mici regasesc in angajatii CEZ modele de urmat si sunt incurajati la randul lor sa devina o sursa de inspiratie pentru cei din jur.

La evenimentele "Ziua Carierei", organizate in sprijinul beneficiarilor din Asociatia The Social Incubator, tinerii s-au inspirat din experientele personale si profesionale ale colegilor nostri si s-au bucurat de daruri de Craciun.

Necesarul de tehnicieni pentru industria eoliană creste cu 50% în fiecare an.

RWEA a organizat evenimentului WIND OPEN DAY – Ziua portilor deschise la Parcul Eolian Fantanele-Cogealac. Editia a fost dedicata Centrului de Formare Profesionala pentru Energie Regenerabila si Distributie de Electricitate – un program de reconversie profesionala pentru mineri, proiect elaborat de RWEA cu sprijinul Ministerului Energiei, UPET, Renewable Schools of Skills si CEZ. Astfel, incurajam posibilitatea de a schimba domeniului de activitate, indiferent de momentul vietii in care ne aflam.

pasiunea nu are varsta

Future Energy Leaders (FEL) Romania este o comunitate de tineri profesionisti, dar si o platforma de comunicare si cooperare intre generatii. In 2021, FEL Romania a celebrat 10 de ani de activitate, ocazie cu care a fost organizata cea mai mare conferinta de leadership din Romania pentru tinerii din energie.

La categoria Eficienta Energetica l-am aplaudat pe colegul nostru, Adrian Vintila, iar Florin Raducanu a ridicat premiul castigat de echipa sa pentru Customer Experience Program.

Ne straduim sa progresam, sa fim din ce in ce mai buni, indiferent de varsta. Dupa ce au obtinut primul lor brevet de inventie pentru o metoda prin care este imbunatatita performanta turbinelor eoliene, colegii nostri de la Parcul Eolian CEZ au fost castigatori la categoria Reusite Extraordinare in cadrul Energynomics Awards 2021.

Unul dintre cei 25 de tineri selectati anual in programul Aspen Young Leaders organizat de Aspen Institute Romania este colegul nostru, Liviu Draguceanu, Manager Departament Programe Digitale si Operatiuni, Distributie Oltenia.

Programul va include 4 module de leadership inovativ, iar participarea lui Liviu este inca o dovada ca in echipa noastra, #energiavinedelaoameni.

Sportul poate promova egalitatea, participarea sau intelegerea intre generatii. Invingatorii care s-au bucurat de tura de recunoastere a Maratonului Olteniei 2021 sunt cei care au demonstrat ca bucuria de a face sport nu are varsta:

  • Natalia Manescu – participanta la cursa de MTB 33 km si castigatoare a editiei MO 2019, categoria „feminim, sub 18 ani”;

  • Daniel Trusca – participant la 5 editii ale Maratonului Olteniei, castigator la editia 2019, cursa de alergare 42 km, categoria „masculin, 50 +”;

  • Constantin Trusca – participant la toate cele 9 editii ale Maratonului Olteniei, castigator la editia MO 2019, cursa de alergare 21km, categoria „masculin, 50+”;

  • Dana Balmau – participanta la 5 editii ale Maratonului Olteniei, castigatoare la editia 2019, locul 3, proba de alergare, 10 km, categoria „feminin, 50+” si locul 2 la proba de MTB 33 km, categoria “feminin, 50+”, alaturi de sotul acesteia Gheorghe Balmau – participant tot la atatea editii MO.

Pentru colegii nostri care se antreneaza si participa la Maratonul Olteniei, performanta nu tine cont de varsta, ci doar de perseverenta.

trofeul electricianului junior & senior

Trofeul Electricianului reprezinta cea mai importanta competitie profesionala la care participa electricieni din toate companiile de distributie a energiei electrice din Romania. Evenimentul are o lunga traditie, insa a ramas in atentia angajatilor ca o oportunitate in care isi pot masura talentul si priceperea, dar si o buna ocazie de a-si cunoaste mai bine colegii din intreaga tara si de a invata din experienta acestora la faza nationala.

In 2018, la una dintre specialitatile Trofeului Electricianului - etapa pe companie - s-a remarcat si cel mai tanar participant din cadrul competitiei. La doar 24 de ani, activitatea sa de zi cu zi avea ca responsabilitate principala mentenanta retelelor de Medie si Joasa Tensiune de la Valcea alaturi de colegi mai experimentati, de la care sa poata invata in fiecare zi ceva nou.

Sursa de experienta a venit de la o specialitate unde ocupantul locului 1 nu a putut fi doborat nici cu aceasta ocazie. Cu o experienta de peste 5 ani pe primul loc la specialitatea electrician PRAM – faza pe companie, colegul nostru din judetul Mehedinti a demonstrat ca experienta si teoria fac treaba buna.







Juniori in meseria de electrician insa cu experienta in competitii de profil, elevii Ucenic Electrician si-au testat si ei nivelul de performanta in cadrul a 2 editii ale Trofeului Ucenicului Electrician – competitie creata special pentru ei de catre operatorul Distributie Oltenia.

Concursul a inclus o proba practica realizata de mentorii Distributie Oltenia impreuna cu profesorii coordonatori din fiecare liceu, in functie de curricula scolara. Rezultatele Ucenicilor au fost pe masurile asteptarilor, iar podiumul a fost format de cei mai buni dintre ei care au fost premiati de Managementul Distributie Oltenia. De asemenea, elevii care se pregatesc sa le calce pe urme specialistilor Distributie Oltenia au avut si oportunitatea de a asista la probele practice sustinute de acestia.

Cel mai tanar concurent al Trofeului Electricianului 2018 – etapa nationala a venit din partea Distributie Oltenia: Ilie Ciobanu, Electrician Masura si verificare grupuri de masura.

PRIETENII VARSTNICILOR

Voluntariatul aduce oamenii impreuna, indiferent de varsta.

In cadrul parteneriatului cu Niciodata Singur, am invatat cum sa comunicam cu persoanele varstnice, ne-am familiarizat cu activitatile lor de zi cu zi si ne-am imprietenit cu acestia. Primul contact al voluntarilor CEZ cu lumea varstnicilor a fost in cadrul unui seminar menit sa detalieze comunicarea si relationarea cu acestia. Proiectul dezvoltat in parteneriat cu Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor, in beneficiul varstnicilor rezidenti ai Centrului de Ingrijire si Asistenta Arges a avut ca obiective:

  • diminuarea sentimentului de singuratate si cresterea stimei de sine;

  • asigurarea unei alternative variate de activitati de petrecere a timpului liber;

  • mobilizarea fizica si mentala in activitatile de socializare cu voluntarii;

  • construirea de relatii de lunga durata cu acestia.


In 2020, in apropierea sarbatorilor de iarna, copii institutionalizati, victime ale violentei domestice, varstnici sau familii sarace au beneficiat de mese calde formate din mic dejun, pranz si cina, pregatite de clientii CEZ din domeniul HoReCa. Scopul campaniei a fost de a darui acestor oameni speranta si energie buna intr-un context nesigur, in care este foarte important sa ramanem #impreuna.

Cine a beneficiat de o masa calda si sigura?

  • Arges: beneficiari din cadrul Asociatiei „Sfintii Spiridon si Irina” - copii institutionalizati, victime ale violentei domestice sau ale traficului de persoane;

  • Dolj: familii cu posibilitati materiale reduse, aflate pe raza comunei Carcea;

  • Gorj: copii din comuna Balesti, din familii care se confrunta cu probleme financiare si de natura sociala;

  • Mehedinti: persoane din medii defavorizate, aflate in evidenta DGASPC Mehedinti;

  • Olt: varstnici cu pensia insuficienta pentru asigurarea hranei zilnice, fara venituri sau cu venituri mici, dar care nu pot beneficia de masuri de sprijin guvernamentale si care nu beneficiaza de alte forme de sustinere financiara;

  • Teleorman: persoane din comunitatea din Ciuperceni, in care se regasesc multi copii din familii defavorizate, copii cu dizabilitati, copii din familii monoparentale, varstnici fara ajutor.

  • Caras-Severin: copiii din cadrul centrului de zi din Anina, aflati in situatii de risc, care in cadrul centrului isi pot face temele, mananca sau participa la activitati;

  • Constanta: copiii din cadrul Centrului de primire Minori si de la Casa de tip familial Decebal;

  • Valcea: beneficiarii centrului de copii Pinocchio si ai casutei de tip familial „Nicoleta”, din orasul Babeni.

Tot in 2020, in apropierea Sarbătorilor Pascale, am oferit alimente de baza pentru 1.750 de varstnici, distribuite prin intermediul partenerului Crucea Rosie Romana – filialele Arges, Gorj, Dolj, Valcea, Mehedinti, Teleorman si Olt, dar si cu sprijinul birourilor sociale ale primariilor din comunitatea CEZ. In total, la nivel regional au fost acordate peste 17.500 kg de alimente. Beneficiarii au fost persoane varstnice de peste 65 de ani, fara familie, cu probleme medicale si sociale, iar pachetele alimentare le-au asigurat hrana necesara nu doar de sarbatori, ci si pentru urmatoarele doua saptamani.

In contextul COVID-19, clientii CEZ cu varste de peste 65 de ani au putut lua legatura cu furnizorul CEZ Vanzare prin intermediul unei linii telefonice dedicate. Ideea de a le oferi clientilor cu varsta peste 65 de ani o modalitate noua de a dialoga cu furnizorul CEZ Vanzare a venit ca o masura suplimentara de protectie a acestei categorii de clienti in timpul pandemiei, dar si o optiune care le asigura informatiile de care au nevoie, din #confortul de acasa.

In urma Maratonului Olteniei 2020, 1.880 euro au fost redirectionati catre Fundatia Regala Margareta a Romaniei si Telefonul Varstnicului, o linie telefonica gratuita, nationala, lansata in sprijinul seniorilor. Proiectul are ca scop cresterea calitatii vietii si a participarii sociale in randul varstnicilor. Consilierii sociali ofera indrumare, precum si: informatii actualizate despre serviciile sociale active in comunitati, consiliere psihologica, sprijin practic sau emotional, alinarea singuratatii.

talent pool

Talent Pool reprezinta o initiativa pentru dezvoltarea urmatoarei generatii de lideri ai organizatiei. Proiectul promoveaza o relatie deschisa si bidirectionala de feedback intre traineri si participanti, angajati tineri din cadrul companiei, prin care acestia sa beneficieze de oportunitati variate de invatare, care sa corespunda nevoilor de dezvoltare existente, intr-un mod cat mai interactiv.