Diversitate Culturala si Internationala

POVESTEA UNUI Expat

Ondrej Safar - CEO CEZ Romania - despre contactul cu tara noastra: "A fost o experienta extrem de interesanta – eram tanar, aveam 26 sau 27 de ani. Am ajuns la Electrica Oltenia, pe care de-abia o achizitionasem si am facut cunostinta cu oameni care lucrau pentru companie de 25 de ani. Imi spuneam: «Ce caut eu aici? Oamenii astia lucreaza în sectorul energetic de cand sunt eu nascut”. Pentru Ondrej, "cel mai dificil i-a fost sa inteleaga ca experienta acumulata in Cehia nu se aplica si in alte parti. A fost foarte important sa auda semnalele de alarma venite de la oamenii cu experienta locala, chiar daca in sectorul energetic exista structuri ierarhice bine definite."

Ondrej iubeste sa petreaca timpul in familie, sa facă sport, dar si sa se asigure ca echipa lui are toate resursele necesare pentru a-si desfasura activitatea in cele mai bune conditii. Este pasionat de calatorii si a invatat ca o vacanta de neuitat este atunci cand o petreci cu cei dragi intr-un loc frumos indiferent de locatie.

Cariera in domeniu l-a condus in Romania, in Bulgaria, unde a lucrat timp de trei ani, dar si in Turcia, unde a ocupat pozitia de Manager General si Membru al Directoratului Sepas Enerji.

Uniti pentru Ucraina

Mobilizarea pentru Ucraina, in echipe sau pe cont propriu, a adus speranta printre cele mai apasatoare ganduri. Atunci cand peste 260.000 de ucrainieni au intrat in Romania, usa casei noastre din Oltenia le-a fost deschisa.

Echipa noastra a pus la dispozitia refugiatilor spatii de cazare, oferindu-le posibilitatea sa aiba un adapost sigur, temporar pana cand situatia se va imbunatati.

A venit momentul pentru care ne-am mobilizat si am deschis oficial usa casei noastre din Oltenia. Colegii nostri au intampinat-o pe prima musafira care a ajuns la unul dintre apartamentele din Pitesti si au ajutat-o sa se instaleze cu bine in noul camin.

Oamenii CEZ ajuta oamenii din Ucraina. Am sarbatorit impreuna cu ei ziua unuia dintre copiii pe care ii gazduim la Slatina. Chiar daca nu sunt acasa la ei, ne-am dorit sa le oferim confortul unei case in care exista caldura, bunatate si speranta. Colegii din Slatina au reusit sa aduca toate acestea, cu putina ciocolata in plus.

Oamenii CEZ sunt si acei voluntari care daruiesc timp, resurse materiale ai bunatatea lor comunitatii in nevoie. Colegii nostri au colectat donatii pentru familiile care ne-au trecut pragul si se asigura ca au parte de cele necesare. In aceste momente dificile, voluntarii CEZ sunt prezenti prin bunatate pentru ca oamenii din Ucraina sa se simta bineveniti si in siguranta.

energie fara granite: o lume conectata prin diversitate

In Banat exista sase sate cu majoritatea locuitorilor de origine ceha, acestia pastrandu-si limba si obiceiurile de aproape 200 de ani. Festivalul Banat reuneste comunitatea locala si spectatori veniti la eveniment incurajand astfel dezvoltarea si turismul in aceste sate unice. One World Romania la Scoala, prin proiectul Documentare la curte, sprijinit de Grupul CEZ in Romania, a pregatit pentru vizitatorii Festivalului si sateni doua proiectii de filme documentare, la care au participat aproximativ 90 de persoane.

Am ales să sprijinim proiectul educational One World Romania la Scoala, identificand in acesta o solutie pentru un viitor mai bun in care tinerii care isi cunosc drepturile si se implica activ in viata comunitatii au o sansa in plus sa-si dovedească potentialul. Proiectul isi propune sa inspire tinerii la schimbare, prin proiectii de documentare despre problemele sociale actuale, despre schimbarile care au loc in lume si pe care ni le dorim.

Cand spunem drepturile omului, ne gandim la #energiapentrubine a festivalului de film documentar One World Romania. Acesta este deschis tuturor celor care isi doresc o metoda non-formala de a descoperi si de a intelege realitatea si povestile diverse din jurul nostru.

Evenimentele si proiectele One World Romania starnesc dezbateri interesante despre teme actuale din societate. Cu ajutorul filmului documentar, participantii se pot identifica cu experiente diverse de viata, care depasesc granitele fizice dintre oameni.

Am sustinut Salonul International de Carte Bookfest si evenimentele desfasurate care au avut in prim-plan literatura ceha. Cu aceasta ocazie, standul cartii cehe din cadrul festivalului a inclus romanele grafice: Dolky-n trei straie, Mickey pe Dunare, Aripi de Otel si Karel Liman#arhitect. Titlurile fac parte din colectia "Relatii Ceho-Romane in banda desenata", o colectie publicata cu sprijinul CEZ Romania

Am sprijinit programul de burse SoNoRo Interferente prin care tinerii pasionati de muzica au beneficiat de cursuri de pregatire si au sustinut concerte la nivel national si international. Participarea tinerilor la program le deschide portile spre o cariera internationala si le ofera posibilitatea de a studia in cadrul unor institutii prestigioase de muzica din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg.

excelenta in cultura

Onorati sa primim distinctia Excelenta în Cultura pentru ca am contribuit cu energia noastra la aducerea sutelor de poeti din toate colturile lumii pe taramul Banatului de Munte, prin festivalul Portile Poeziei. Alaturi de Cule in Lumina, acesta este unul dintre proiectele noastre de suflet, prin care am promovat valorile culturale nationale.

Am adus Culele in Lumina si am generat interesul vizitatorilor sa redescopere zonele si monumentele lor ascunse, nu doar pentru valoarea lor istorica si arhitecturala, ci si ca pe o optiune de traseu turistic si petrecere a timpului liber.

Aceste rezultate sunt o confirmare a eforturilor pe care compania le face in directia pastrarii valorilor cuturale si a patrimoniului national, de peste 15 ani. Ramanem un partener de nadejde al comunitatiilor din aria de activitate si sustinem evenimentele care promoveaza educatia si cultura, arta si traditia, convinsi fiind de rolul lor in creionarea viitorului.

perspective internationale in programul ucenic electrician

Misiunea noastra este de a produce un impact pozitiv in comunitate. Ne preocupa foarte mult dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor nostri, de aceea, incepand din anul 2022, am largit sfera de pregatire prin aducerea unui partener educational international in proiect, Fundatia The Duke of Edinburgh's International Award.

Acum, mai mult ca niciodata, tinerii au nevoie de resurse, de sprijin si de cadrul necesar pentru a-si dezvalui si descoperi potentialul. Este nevoie sa fie rezistenti la schimbare si capabili sa rezolve probleme si sa comunice eficient. Programul Award Fundatiei The Duke of Edinburgh's International Award Romania ajuta tinerii sa isi formeze abilitatile de care au nevoie si sa descopere potentialul lor, devenind pregatiti pentru lumea de astazi si de maine.

Ucenicii Electricieni se formeaza pentru meseria viitorului si in afara salii de clasa sau a laboratorului electric. In 2019, 18 elevi ai clasei a XI-a din Craiova au completat aproximativ 90 de ore de pregatire practica, in cadrul unui program Erasmus, derulat in Cipru, fiind prima clasa de profesionala care a participat la un astfel de program.

SPORT PENTRU DIVERSITATE

Spartakiada este o competitie sportiva dedicata angajatilor CEZ din locatii diferite, reunind probe de atletism, tenis, volei, inot, sah sau Streetball. Dupa ce in 2014, la a treia editie Spartakiada, un grup de 24 de angajati ai Grupului CEZ in Romania a fost invitat pentru a lua parte la concursurile incluse in acest eveniment, participarea echipei din Romania a devenit o traditie anuala.

Fiecare editie a competitiei aduce impreuna pasionatii de sport din cadrul tuturor companiilor Grupului CEZ în Romania, dar si de peste hotare, cu scopul de a intari conexiunile dintre angajati intr-un cadru informal si antrenant.