Diversitate de gen

Inovatiile si contributiile #lafeminin sunt prezente peste tot in jurul nostru, iar industria energetica nu reprezinta o exceptie. Intr-o industrie dominata de barbati, suntem mandri sa contribuim la cladirea fundatiei unei cariere #lafeminin in energie, cu scopul redefinirii profilului unui viitor profesionist din domeniu.

WOMEN IN ENERGY

Daca v-as fi rugat sa va imaginati un electrician sau un profesionist din domeniul energetic, cum ar fi aratat acea imagine in mintea voastra acum 5, 10 sau chiar 20 de ani? Cine ar fi aceasta persoana si cum ar arata mediul sau de lucru? Pentru ca imaginea din mintea noastra sa corespunda cu realitatea, e important sa avem in jurul nostru povesti si experiente cat mai diverse, modele care sa ne ajute sa descoperim posibilitatile pe care le ofera aceasta industrie, indiferent de gen, varsta, mediul din care provenim sau alte aspecte ale identitatii noastre.

Modelele care ne inspira in activitatea pe care o desfasuram sunt chiar colegele noastre care ocupa functii tehnice in acest domeniu, fie ca sunt la inceput de drum sau ocupa deja functii de conducere.

Trofeul Electricianului - etapa pe companie

Prima absolventa a programului Ucenic Electrician – Gabriela Oprea - care a parcurs cu succes si programul de internship platit, s-a alaturat echipei Distributie Oltenia in luna martie 2021 si a fost promovata in rolul de Electrician PRAM in luna aprilie 2021

Generatiile la inceput de drum fata in fata cu profesionistele care scriu viitorul in energie: primul eveniment intern care a dezvaluit secretele succesului profesional al femeilor care ocupa functii tehnice in cadrul companiei

Continuarea sustinerii performantelor #lafeminin din domeniu inseamna 2 tinere absolvente din cadrul Liceului Tehnologic Astra Pitesti care au parcurs programul de internship "Electrician Junior" in judetul Arges.

Seria de interviuri Circuitul de Idei - O femeie electrician, o femeie de succes


UCENIC ELECTRICIAN LA FEMININ

In programul Ucenic Electrician, incurajam pasiunea pentru domeniul energetic si posibilitatea de a activa in aceasta industrie, indiferent de gen. 36 de fete si aproape 300 de elevi se afla in prezent in pregatire pentru meseria viitorului

#UcenicElectricianlafeminin: mai mult decat un slogan, o realitate pe care o construim

Programul Ucenic Electrician si-a asumat inca un rol: nu schimba doar vieti, ci si demonteaza stereotipuri

Domeniul energetic nu se poate dezvolta fara participarea femeilor. #intreNoi, ne asiguram ca devenim tot mai buni construind o cultura bazata pe recunoasterea tuturor valorilor si a egalitatii de gen.

Ucenicii Electricieni participa in mod constant la activitati de educatie non-formala (ateliere de dezvoltare personala, proiectii tematice), prin care evidentiem valorile unui profesionist din domeniu si demontam stereotipurile asociate meseriilor tehnice in societate

sanatatea femeilor

Dedicarea noastra de a ajuta femeile sa aiba vieti mai bune se reflecta si in comunitatea din care facem parte.

In prezent, rata de supravietuire a femeilor afectate de cancer in tara noastra este cu 20% mai mica decat media europeana, din cauza depistarii tardive a afectiunilor oncologice. In 2022, am sustinut un proiect prin care femeile din comunitate au avut sansa de a-si pune sanatatea pe #primulloc. Impreuna cu Fundatia Renasterea, am efectuat 500 de teste Babes-Papanicolau care pot salva viata pentru femei din Daneti, Celaru, Amarastii de Jos, Amarastii de Sus, Susani, Craiova, dar si Bucuresti.

FEMEI ANTREPRENOR

Egalitatea de gen se reflecta si prin strategiile care promoveaza o mai mare participare a femeilor pe piata muncii. In acest sens, facem bine de fiecare data cand sustinem un antreprenoriat local cat mai incluziv.

In 2021, cu ocazia Pastelui, impreuna cu producatori romani, am pregatit pentru partenerii nostri peste 300 de cadouri care au redat atmosfera de sarbatoare. Au ales sa ne fie alaturi si femeile antreprenor care indeplinesc misiuni sociale, precum: MamaPan, un proiect de economie sociala al Fundatiei CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, care ofera locuri de munca mamelor singure sau a celor care au mai mult de doi copii in intretinere si se afla in situatii dificile de viata.

O afacere socială vine cu solutii la probleme sociale dintr-o anumita zona. Aceasta solutie poate fi: crearea unor locuri de munca, generarea unor venituri pentru oameni care se descurca foarte greu, valorificarea unor resurse locale sau oferirea unor servicii de baza care lipsesc din comunitate. Cosanzeana este un atelier social fondat de Laura Leonte, care produce si vinde seturi creative de cusut pe lemn.

Pe partea de cusut colaboreaza cu satenii din Aninoasa si cu tinerii de la Centrul Rezidential A...casa - tineri cu varste cuprinse intre 16-26 de ani, aflati în dificultate, cu risc de excluziune sociala. Pe parcursul timpului, impreuna cu Laura si Cosanzeana am organizat un atelier de cusut accesorii de Craciun dedicat copiilor de la Fundatia Sf. Dimitrie si un workshop pentru castigatorii Generatorii de bine - editia 2020 - despre cum poti transforma o idee intr-o afacere sociala cu impact in comunitate.

Am lansat o colectie de vestimentatie profesionala #pentruNoi, in parteneriat cu antreprenori locali din industria de fashion. Unul dintre acestia a fost Iulia Radu - CEO Depot96. Designerul a primit sarcina de a crea uniforme pentru colegele noastre din CRC-uri. Creatiile vestimentare au fost inspirate de traditiile din zona noastra de operare: influentele oltenesti au fost reproduse pe esarfele de matase naturala, in cazul doamnelor – floarea de colt, iar in cazul domnilor aceste motive s-au regasit aplicate pe buzunarul camasilor din bumbac.

Veronica Soare mestesugeste caleidoscoape, care te ajuta sa descoperi lumea prin forme, lumini si nuante si ii invata si pe altii cum sa le nascoceasca.

Impreuna cu Veronica am participat la un atelier practic de construit caleidoscoape, am pasit intr-o lume infinita, de forme si culori, o lume incarcata de #energiepentrubine.