Un diagrama de flux és la representació gràfica d'un algoritme o d'un procés, és a dir, un esquema que mostra tota la seqüència de passos i de decisions que s'han de realitzar per aconseguir l'objectiu d'un procés , d'un procediment o d'un problema. Els diagrames de flux són molt utilitzats en els camps de la programació informàtica, l'economia, els processos industrials o la psicologia cognitiva.
Aquests diagrames utilitzen símbols amb significats ben definits que representen els passos del procés, i representen el flux d'execució mitjançant fletxes que connecten els punts d'inici i de finalització. Un diagrama de flux sempre té un únic punt d'inici i un únic punt de finalització. A més, tot camí d'execució ha de permetre arribar des de l'inici fins al final.
Els diagrames de flux són elements visuals que ens permeten comunicar d'una forma molt ràpida la seqüència de passos que hem de seguir per aconseguir un objectiu. Veiem alguns exemples senzills de la vida quotidiana:
Aspectes importants en el disseny dels diagrames de flux:
Sempre hi ha un inici i un fi. Es representen amb una figura ovoidal (rodona allargada)
Les accions es representen mitjançant requadres rectangulars
Hi ha un sentit (un ordre) de les accions indicat mitjançant fletxes.
Si hi ha una decisió, es representa mitjançant un rombe. Després de la pregunta de la decisió, hi ha d'haver una fletxa amb el SI, que condueix a les accions a fer en cas de resposta afirmativa, i una fletxa amb el NO, que condueix a les accions a fer en cas de resposta negativa.
Els bucles o les repeticions es representen mitjançant fletxes que retornen just abans de l'acció o accions a repetir.
Per fer diagrames de flux podem utilitzar diferents programes, des del processador de text, eines de dibuix, etc. Nosaltres farem servir una aplicació web especialitzada en el dibuix de diagrames de flux que es diu Lucidchart. Us heu de registrar, i té una versió gratuïta amb algunes limitacions, però ja ens serveix per al nostres projecte.
Web oficial: https://www.lucidchart.com
Nosaltres utilitzarem Lucidchart per representar la seqüència d'accions que realitza el programa amb ArduinoBlocks que controla el nostre muntatge electrònic.
A continuació, teniu el diagrama de flux d'un semàfor elaborat amb lucidchart:
En aquesta tasca hauràs de fer el diagrama de flux del semàfor, des del punt de vista de les instruccions que dona el programa ArduinoBlocks als diferents components del muntatge. La idea és que continuïs el diagrama que s'explica en el vídeo.
També has de fer el diagrama de flux d'una activitat quotidiana del teu dia a dia, com per exemple, preparar-te l'esmorzar, llevar-te i anar a l'institut,...
Penja els dos diagrames de flux a la Tasca 5 del Classroom.
En aquesta tasca has de fer el diagrama de flux del semàfor amb pas de vianants de la pràctica 3.