Les persones comuniquem idees mitjançant paraules, frases, textos, discursos. Però en ocasions, pot ser molt més útil utilitzar un dibuix, un esquema amb símbols, un diagrama, un mapa conceptual... Tots aquests instruments serveixen per comunicar idees d'una forma molt efectiva, visual i ràpida. Com diu el refrany, "una imatge, val més que mil paraules".
Dins de l'àmbit tecnològic, i en concret en el camp de l'electricitat i de l'electrònica, és molt habitual utilitzar esquemes o diagrames per saber com estan connectats els components, i diverses característiques sobre els components que hem de tenir en compte per muntar un circuit.
Per exemple, a la pràctica 3 i a la pràctica 4 us vam mostrar un esquema força realístic del muntatge que havíeu de fer. Recordeu:
Aquests esquemes estan fets amb un programa que s'anomena Fritzing. En aquesta pràctica aprendrem a dibuixar circuits amb Fritzing, de forma que quan vulgueu explicar-li a algú com es connecten els components del vostre projecte, no us calguin gaires paraules. Només aquesta imatge.
Fritzing és un programa lliure de disseny de circuits elèctrics i electrònics. Ens servirà per dibuixar els muntatges que fem amb Arduino. També ens permet obtenir la representació simbòlica del circuit.
Web oficial: Fritzing.org
Per instal·lar el programa Fritzing des del terminal, heu d'instal·lar 3 paquets (recordeu que per entrar al terminal, podem utilitzar la drecera CTRL+ALT+T) :
sudo apt install fritzing fritzing-data fritzing-parts
Escriu aquestes instruccions en el terminal. Després escriu la teva contrasenya i s'instal·larà el programa. Busca'l a les aplicacions i si no la troves reinicia l'ordinador.
Si tens Windows, descarrega't aquest fitxer, descomprimeix-lo i executa'l per instal·lar el programa.
Tutorial 1: Què es fritzing, com s'insereixen components i com es modifiquen les característiques dels components.
Tutorial 2: Com es connecten els components i com es realitzen circuits amb l'exemple del semàfor.
Com a tasca d'aplicació del que hem aprés, fes el circuit amb Fritzing del muntatge d'un semàfor amb Arduino. Recorda que has de posar 3 leds (vermell-groc-verd), cadascun amb la seva resistència corresponent de 220 Ohms.
IMPORTANT:
Solem utilitzar el cable de color vermell per a la connexió entre les 5V de la placa Arduino i la protoboard, i el cable de color negre per a la connexió entre el GND de la placa Arduino i la protoboard. Per a la resta de components no importa tant el color, però intenta que el resultat sigui comprensiu.
Hem d'intentar que els cables no creuin pel mig la placa Arduino, ni els components del muntatge, ja que s'ha de poder veure en tot moment el circuit i les connexions. Hauràs de fer punts de gir dels cables de 90º.
Quan acabis el disseny exporta'l com a imatge PNG o JPG. Aquest fitxer penja'l a la tasca corresponent del Classroom.
Com a tasca d'ampliació, fes el circuit fritzing del muntatge d'ampliació de la pràctica 3, és a dir, un semàfor de cotxes (leds vermell-groc -verd, amb les seves resistències) semàfor de vianants (led verd i vermell amb les seves resistències) i un polsador.