Librarie alimente, retete, mese salvate

1. Librarie alimente

1.1. Cum adaug un aliment nou?

  1. Acceseaza optiunea Librarie Alimente din meniul din stanga

  2. Apasa butonul Adauga aliment

  3. Completeaza numele alimentului si informatiile nutritionale regasite pe eticheta alimentului:

    • Numele alimentului - fii cat mai sugestiv atunci cand adaugi numele alimentului si include si brand-ul produsului; de exemplu: "Unt de masa 65% Pilos"

    • Cantitatea de grasimi / 100 grame - Grasimile se mai regasesc si sub denumirea de Lipide pe eticheta alimentului

    • Cantitatea de carbohidrati / 100 grame - Carbohidratii se mai regasesc si sub denumirea de Glucide pe eticheta alimentului

    • Cantitatea de proteine / 100 grame

    • Numarul de calorii/100 de grame - Numarul de calorii poate fi introdus manual sau poate fi calculat automat de catre aplicatie folosind formula Proteine x 4 + Carbohidrati x 4 + Grasimi x 9. Daca doresti sa calculezi automat numarul de calorii, bifeaza casuta "Calculeaza automat caloriile"

  4. Completeaza sectiunea de Alte informatii - desi este optionala, sectiunea de Alte informatii contine informatii importante despre aliment, cum ar fi cantitatea de sare, zahar, grasimi saturate, care poate duce la alegeri mai sanatoase in momentul cand alegi sa consumi sau sa recomanzi un aliment. Daca informatiile prezente in sectiunea de Alte informatii se regasesc pe eticheta produsului, te rugam sa le introduci in momentul adaugarii alimentului.

  5. Optional - Adauga portie (exemplu: Baton, Bucata, Punga, Cutie, Conserva, Sticla, etc.)

  6. Daca doresti ca alimentul sa fie facut public (toti utilizatorii aplicatiei sa-l poata vedea si folosi) bifeaza optiunea Publica dupa salvare. Daca ai ales sa publici alimentul, acesta va trece printr-un proces de verificare si aprobare a corectitudinii informatiilor introduse inainte de a fi facut public pentru toata lumea; dar tu il poti folosi in jurnal, retete, plan alimentar, etc. imediat dupa salvare.

  7. Daca ai ales sa publici alimentul, alege categoria din care face parte alimentul. Inainte de a alege categoria Altele te rugam sa te asiguri ca nu se incadreaza intr-una din categoriile mai specifice (ex: Bauturi, Lactate, Mezeluri, Carne, etc.)

  8. Salveaza alimentul

1.2 Cum pot modifica un aliment?

Alimentele pot fi modificate doar daca nu sunt publice.

Daca totusi doresti sa modifici un aliment care este publicat si consideri ca informatiile acelui aliment nu sunt corecte sau sunt incomplete, urmeaza pasii de mai jos:

  1. Acceseaza optiunea Librarie Alimente din meniul din stanga

  2. Cauta alimentul pe care vrei sa-l modifici

  3. Apasa pe numele alimentului pentru a naviga la pagina de detalii pentru acel aliment

  4. Apasa butonul de Sugereaza modificari si completeaza in casuta ce modificari ai dori facute la acest aliment, dupa care apasa butonul Salveaza. Administratorul site-ului va fi notificat si daca modificarile sugerate sunt corecte vor fi efectuate in cel mai scurt timp.

Pentru a modifica un aliment care nu este public, urmeaza pasii de mai jos:

  1. Acceseaza optiunea Librarie Alimente din meniul din stanga

  2. Cauta alimentul pe care vrei sa-l modifici

  3. Apasa iconita galbena din dreptul alimentului si vei fi directionat la formularul de editare pentru aliment

Nota: Pentru a vedea toate alimentele pe care le poti edita, selecteaza din meniul vertical de sub casuta de cautare, categoria Personal.

2. Retete

Deoarece stim ca ai propriile retete pe care doresti sa le recomanzi clientilor tai, in sectiunea de Retete le poti crea cu usurinta in numar nelimitat. Aplicatia iti permite sa creezi retete folosind alimente direct din aplicatie, iar noi calculam automat aportul caloric si de macronutrienti pentru fiecare portie. Daca nu esti interesat de calorii, ci ai o alta metoda de lucru, noi iti permitem sa creezi retetele fara a fi nevoit sa adaugi alimentele individual ci le poti mentiona direct in descrierea retetei. Daca ulterior doresti sa adaugi ingrediente pentru retetele tale pentru a avea acces la calorii si macronutrienti, poti face acest lucru cu usurinta.

Odata ce ai creat o reteta o poti recomanda clientilor prin intermediul planurilor alimentare.

2.1 Lista de retete

Daca acceseazi optiunea Retete din meniul din stanga vei fi directionat la pagina de retete unde este afisata o lista cu toate retetele disponibile: retetele publice create de alti utilizatori si retetele create de tine.

Pentru fiecare reteta din lista este afisat numarul de portii si informatiile de macronutrienti pentru 1 portie. Daca reteta este creata de tine si nu este publica, vor fi afisate doua iconite de culoare galbena, respectiv rosie, in dreptul retetei. Prima iconita, daca este apasata permite modificarea retetei, iar cea de-a doua permite stergerea retetei.

Daca se apasa pe numele retetei din lista, aplicatia te va directiona la pagina de detaliu a retetei respective.

Pentru a afisa doar retetele create de tine (indiferent daca sunt publicate sau nu), bifeaza optiunea Afișează doar rețetele mele

2.2 Cum adaug o reteta noua?

  1. Acceseaza optiunea Retete din meniul din stanga

  2. Apasa butonul Adauga reteta

  3. Completeaza detaliile despre reteta: nume, descriere, numar de portii, timp de preparare, timp de gatire, imagine, etichete si ingrediente

  4. Alege daca reteta va fi publica (vizibila oricarui utilizator) sau nu (vizibila doar tie si clientilor carora o recomanzi). Daca ai bifat optiunea de a publica reteta, acesta iti va fi disponibila petru folosinta, insa inainte de a fi disponibila tuturor utilizatorilor va trece printr-un proces de revizuire prin care Eat & Track verifica daca informatiile introduse sunt complete.

  5. Apasa butonul Salveaza

Etichetele sunt o metoda de a categorisi retetele in scopul facilitarii cautarii ulterioare. Spre exemplu, pentrua identifica mai rapid retetele se pot adauga etichete specifice (vegatarian, vegetarian+lactate, diabet, ketogenic etc.) si ulterior se pot folosi aceste etichete pentru filtrarea retetelor in pagina de cautare. Se pot adauga oricate etichete unei retete.

2.3 Cum modific o reteta?

Retetele, la fel ca si alimentele, pot fi modificate doar daca nu sunt publice.

  1. Acceseaza optiunea Retete din meniul din stanga

  2. Cauta reteta pe care vrei sa o modifici

  3. Apasa iconita galbena din dreptul retetei si vei fi directionat la formularul de editare

2.4 Cum export o reteta?

Retetele, la fel ca si alimentele, pot fi modificate doar daca nu sunt publice.

  1. Acceseaza optiunea Retete din meniul din stanga

  2. Cauta reteta pe care vrei sa o exporti in PDF

  3. Apasa pe numele retetei pentru a naviga la pagina de detalii reteta

  4. Apasa butonul Export PDF

3. Mese salvate

Mesele salvate reprezinta o modalitate facila de a grupa diferite alimente si retete sub o singura masa. Ulterior, aceste mese salvate pot fi adaugate in planurile alimentare.

3.1 Cum adaug o masa salvata?

  1. Acceseaza optiunea Mese salvate din meniul din stanga

  2. Apasa butonul Adauga masa

  3. Completeaza detaliile despre masa: nume si etichete

  4. Pentru a adauga alimente si/sau retete in masa, apasa butonul Adauga alimente

  5. Dupa ce ai terminat de adaugat alimente la masa, apasa butonul Am terminat

  6. Apasa butonul Salveaza

3.2 Cum modific o masa salvata?

  1. Acceseaza optiunea Mese salvate din meniul din stanga

  2. Identifica masa pe care vrei sa o modifici

  3. Apasa pe numele mesei respective si vei fi directionat la formularul de editare al mesei