Dubbelklik Den Bosch

De peergroep: een klik met elkaar en het aanbod, een klik tussen peergroep en eigen klas

"Onze zoon  is reuze enthousiast, gaat er enorm graag naar toe. Hij geniet van de uitdaging en de vrijheid die hij krijgt in het maken van de opdrachten. We zien hem opbloeien tot de beste versie van zichzelf op de Dubbelklik dagen." 

"Ik hoop/wens/duim/bid dat ze volgend jaar weer naar Dubbelklik mag. Ze groeide en bloeide op. Het maakte haar week goed en compenseerde de verveling op school ondanks dat ze daar extra aanvullende materiaal krijgt. Maar dat is niet voldoende voor haar. Dubbelklik is echt een ander niveau. Een andere uitdaging. Echte leerkuilen en hoe daar mee om te gaan."

(Uit ouderenquête mei 2020)

De doelgroep

De werkgroep van samenwerkingsverband "De Meijerij die destijds het concept voor Dubbelklik ontwikkeld heeft (Zie pagina geschiedens) concludeerde dat de bovenschoolse peergroep er niet is voor de hoogpresterende, excellente leerling die meer uitdaging nodig heeft (ongeveer 20% van de leerlingen), maar enkel voor de hele kleine groep hoogbegaafde leerlingen (ongeveer 2% van de leerlingen) die vooral de veilige (maar ook wel uitdagende) omgang met ontwikkelingsgelijken (peers) nodig heeft om zich aan te spiegelen en zich verder te kunnen ontwikkelen.

Hun onderwijsbehoeften zijn ook anders. Zij hebben naast een hoge cognitieve potentie ook soms last van perfectionisme, gevoeligheid, rechtvaardigheidsgevoel en een erg kritische houding (Kieboom) en een enorme behoefte aan autonomie en creativiteit (Bakx).

Daarom een strenge selectie d.m.v. het aanleveren van een uitgebreid dossier waaruit blijkt dat er ook echt met grote zekerheid sprake is van hoogbegaafdheid.

Daarom ook bovenschools omdat de doelgroep zo klein is dat het niet efficiënt is voor individuele scholen om hen als afzonderlijke groep passend onderwijs te geven.