BIO


Dirk Jacobs (°1971) is gewoon hoogleraar sociologie aan de Université Libre de Bruxelles. Hij is verbonden aan de Groupe de recherche sur les Relations Ethniques, les Migrations et l’Egalité (GERME) van het Institut de Sociologie. Jacobs is voormalig directeur van GERME en voormalig directeur van EBxl, het onderzoeksnetwerk aan de ULB over Brussel. Sinds 2021 is Jacobs voorzitter van het Brussels Studies Institute, het interuniversitair coördinatieplatform voor academisch onderzoek naar Brussel. Hij is gespecialiseerd in onderwijssociologie en onderzoek naar migratie- en integratiebeleid. 

 Jacobs studeerde sociologie aan de Universiteit Gent en behaalde zijn doctoraat in de sociale wetenschappen in 1998 aan de Universiteit Utrecht. Hij is sinds 2004 verbonden aan de ULB, waar hij in 2012 benoemd werd tot gewoon hoogleraar. Hij was gastprofessor aan de Universiteit Amsterdam,  Leibniz Universität Hannover, Facultés Universitaires Saint-Louis, Katholieke Universiteit Leuven en Vesalius College (VUB).

In 2011 werd hij laureaat van een ERC beurs voor het project “Equal opportunities for migrant youth in educational systems with high levels of social and ethnic segregation – assessing the impact of school team resources”.

Hij was één van de oprichters van de G1000. Hij is lid van de raad van bestuur van inrichtende macht Pouvoir Organisateur Pluriel (les écoles plurielles) en van Foyer te Molenbeek. Jacobs is eveneens bestuurslid van Leerpunt en lid van de algemene vergadering van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Jacobs is voorzitter van Brussels Academy en plaatsvervangend lid van de raden van bestuur van Unia en Myria.

 

Curriculum Vitae

CV op Linkedin: https://be.linkedin.com/in/dirk-jacobs-1370a76