Välja digitala lärresurser
Välja digitala lärresurser
Att kunna göra medvetna val av lärresurser handlar om att ha kunskap om vad olika medier tillför för värde till undervisningen. Utbudet av appar och digitala läromedel och tjänster bara växer, samtidigt som nätet är fullt av resurser som jag också kan använda. Hur ska jag som lärare veta vad jag ska välja egentligen? Här hittar du några grundläggande frågor att ställa kopplat till din egen undervisning och hur du som lärare tycker om att jobba. Utifrån svaren på de frågorna kan du sedan jämföra om det digitala innehållet eller verktyget du funderar på att använda passar med syftet till din undervisning.
Vad säger forskningen om den digitala skolan?
Digitaliseringen av skolan är ett relativt nytt forskningsfält, men redan nu finns det intressanta resultat att ta del av. Vad är framgångsfaktorer och fallgropar i det digitala klassrummet? Läs mer.
Crasch-course i teoretiska perspektiv på lärande
Forskaren Anna Åkerfeldt (Fil. dr i Didaktik) reder ut begreppen kring teoretiska perspektiv på lärande. Är det pedagogikforskaren, hjärnforskaren eller kanske psykologen vi ska lyssna på när det kommer till hur vi egentligen lär oss på bästa sätt? Läs mer.
Planering och genomförande av digital undervisning
Är digital undervisning samma sak som att alltid jobba digitalt, eller är det ibland bättre att använda sig av en blandning av analoga och digitala lärresurser? Så här kan du tänka utifrån lärprocessen när du planerar för arbete med digitala lärresurser. Läs mer.
Definitioner av digitala lärresurser
Vad är egentligen vad när det kommer till digitala lärresurser? Vi gör ett försök att hitta gemensamma definitioner för att underlätta dialogen framöver, till exempel kopplat till upphandlingar. Lämna gärna dina synpunkter på definitionerna i formuläret som finns längst ned på sidan.
Digitalt innehåll
Allt digitalt innehåll kan vara en digital lärresurs, men först måste det sättas in i ett pedagogiskt sammanhang. Läs mer.
Digitala läromedel
Digitala läromedel är digitala lärresurser som täcker en bestämd del av ett ämne eller en kurs, och har en tydlig koppling till läroplanen. Läs mer.
Digitala verktyg
Digitala verktyg ersätter eller omvandlar analoga verktyg och processer som är viktiga i skolan, t.ex. penna, papper, linjal eller passare. Läs mer.
Krav på IT-miljö
Det här bör vara på plats för att komma igång med digital undervisning . Här kan du via formuläret fylla på med sådant som bör räknas som "hygienfaktorer".
Möjligheter och utmaningar i den digitala skolverkligheten
Vad tillför egentligen digitala lärresurser? Vilka möjligheter och utmaningar finns som jag som pedagog behöver fundera på när jag planerar den pedagogiska verksamheten? Är digital undervisning samma sak som att alltid jobba vid en skärm, eller kan det lika gärna vara en blandning av digitala och analoga resurser? Här är tre exempel från verkligheten.