Definitioner digitala lärresurser

Digitalt innehåll

Allt material som är digitalt och till nytta i undervisning och lärande är digitalt innehåll t.ex. en webbsida eller ett YouTube-klipp. Digitalt innehåll definieras av att det är läraren själv som behöver se till att innehållet integreras i undervisningen på ett sätt som främjar elevernas lärande och kopplas till målen i läroplanen. Ett digitalt innehåll blir alltså en lärresurs först när det aktivt kopplas till ett lärande syfte som hör ihop med undervisningen.


Digitala läromedel

Ett digitalt läromedel definieras av att det redan finns en tydlig koppling till nationella läroplaner, kursplaner och andra styrdokument. Det har en innehållslig struktur och är avsett att användas i ett pedagogiskt sammanhang där läraren ofta också kan få pedagogiskt stöd/handledning. Det omfattar ett större område, som ett ämne, en kurs ett tema eller delar av ett enskilt moment inom ett ämne. För att vara ett digitalt läromedel behöver materialet ha en viss grad av interaktivitet och multimodalitet och inte bara enbart en traditionell bok som läses på skärm (t.ex. pdf).

Digitala verktyg

Ett digitalt verktyg definieras av att det delvis ersätter analoga verktyg och processer som vi behöver i skolan, t.ex. penna, frånvarorapportering, anteckningsbok, passare, piano, videokamera, laboration. Det kan röra sig om hårdvara (dator, surfplatta, smartboard, telefoner, robotar) eller en mjukvara som används i undervisningen som olika redigeringsprogram, presentationsprogram (PowerPoint, Keynote), musikproduktionsprogram eller plattformsprogram som t.ex. G Suite for Education och Office 365. Även de olika IT-tjänster som skolväsendet använder för administration och pedagogiskt arbete, t.ex. skoladministrativa tjänster, schema/frånvaro, lärplattformar räknas som digitala verktyg.